Tűzrakó tál betonból csináld magad

Gyerekkorunkban azt mondták: ha sokáig a tűzbe nézel, rosszat fogsz álmodni. Felnőttként aztán rájöttünk, hogy ez egy ártatlan becsapás volt: tűzbe nézni jó, merengeni, lazító érzés. Ezt a tűzrakó helyet elkészítheted saját magad, az anyagokat bármelyik építőanyag áruházban beszerezheted alacsony áron. A munka alapos előkészületet, sok odafigyelést és némi rutint kíván, de az eredmény magáért beszél.

Szükséges hozzávalók:

- Hobbi beton keverék,
- Egy óriási tál a külső forma kialakításához, a bemutatott változatban egy 45 cm átmérőjűt használnak.
- Egy kisebb tál a belső forma kialakításához, a példában egy 40 cm méretű szerepel.
- Tapadásmentességet nyújtó főzőolaj spray formájában, vagy növényi olaj és ecset.
- Közepes méretű falazat simító azaz egy vakoló kanál.
- Védőfelszerelés: maszk - a beton csiszolásakor keletkező por ellen, - hosszú védőkesztyű, eldobható védőruházat, védőszemüveg.
- Nehezék: nagy súlyok, vagy kövek.
- Különböző erősségű csiszolópapírok,
- Tűzgyújtó zselé fém dobozban
- Grill rács, amely illeszkedik a végleges méretű betontálba, a példában 38,5 cm átmérőjűt használtak, és végül
- Tűzálló dekor kövek. 

Beton tál készítésének hozzávalók

A projektünk két legfontosabb mozzanata: megtalálni a legjobb alapanyagokat, és óvatosan eljárni a kivitelezésnél. Betonnal dolgozni nem könnyű feladat, de alapos előkészületekkel és megfelelő figyelemmel bárkinek sikerülhet. Mindig jól szellőző helyen dolgozzunk, a környezet védelméről pedig különböző takaró eszközökkel gondoskodjunk.

1. Ha mindent előkészítettünk, akkor kezdődhet a munka! Első lépés, hogy mindkét tálat alaposan olajozzunk be. A külső formánknak a belsejét, a belső formánknak a külsejét olajozzuk meg. Ez segít majd a megkötött betonról eltávolítani a tálakat.

Dupla üvegtál

Olajspray hogy ne ragadjon a beton

Védőszemüveg műanyagból

2. Ezután jöhet a beton keverése. A boltokban kapható keverékhez csupán vizet szükséges adagolni a leírás alapján, így könnyű vele dolgozni. A szükséges mennyiséget nehéz meghatározni, ezért elsőre inkább keverjünk több anyagot.

3. A spakli segítségével vigyük fel a betonkeveréket a nagyobb tálba. Nagyjából a feléig kell feltölteni, a kívánt vastagság azonban ettől eltérhet. A kisebb tálat olajos felületével lefelé nyomjuk a betonba, így ellenőrizhetjük, hogy elégséges-e a mennyiség. Ha már rányomtuk a tálat a betonra, de még szeretnénk pótolni a betont, akkor töröljük szárazra a kis tál külsejét, majd ismét olajozzuk meg! Helyezzük el a kis tálat pontosan a nagy közepébe, és nyomjuk bele alaposan. Ha a helyzete megfelelő, akkor jöhetnek a súlyok!

Hobby beton készítése

Súlyok a beton kötéséhez

4. Ha extra sima felületet szeretnénk, akkor valamilyen rezgő eszközt (pl. kézifúró szár nélkül, elektromos csiszoló, merülőmixer) tartsunk a tál külső felületéhez, így a levegőbuborékok még nedves állapotban távozhatnak. Tartsuk be a száradás idejét, amelyet a leírás tartalmaz. Általános száradási idő 48 óra, ezalatt tartsuk a tálat száraz, de szellős helyen.
5. Száradás után távolítsuk el a formákat a megkötött betonról. Egy gumikalapács a segítségünkre lehet.

Gumikalapács a beton elválasztásához

6. A még nyers felületet csiszoljuk meg, de feltétlenül használjuk a védőfelszerelést itt is!

Beton csiszolása csiszolópapírral

Beton csiszolása finom felületre

7. Az elkészült beton tálat helyezzük el a végleges helyére, és tegyük bele a tűzgyújtó zselés dobozokat nyitott állapotban.

Tűzgyújtó zselé beton tálban

Tűzgyújtó zselé beton tálban

8. Tegyük be a grillrácsot, amelyre rápakolhatjuk a tűzálló köveket, és ezzel kész is!

Tűzálló kövek

Tűzálló kövek beton tálban

Szöveg: Vasas Anikó