Nálunk is nagy példányszámban vásárolják első könyvét, melynek magyar címe: Rend a lelke mindennek - A varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból.

Rendrakás Marie Kondo elvei szerint

Marie úgy tartja, hogy inkább egy óriási rendrakásba kell belefogni, mint apránként, naponta próbálkozni dolgaink rendszerezésével.

Az alapos takarítás 2 lépésből áll:

1. Megszabadulni a haszontalan cuccoktól
2. Helyet találni azoknak a dolgoknak, amiket valóban használunk

Ne gondolkodjunk azon, hogy hol helyezzük el a szükséges holminkat, mielőtt nem végeztünk a selejtezéssel. Mindent egy selejtezésnek kell megelőznie!

Első lépés: Megszabadulni a haszontalan cuccoktól

  • Dobj ki minden kacatot egyszerre!

Általában könnyebb annak búcsút inteni, ami nem működik már, pl.törött, régi vagy divatjamúlt, viszont van egy csomó dolog, amire valójában nincs is szükséged, de nehéz megindokolni, hogy miért kéne tőle megszabadulnod. Marie Kondo nem azt tanácsolja, hogy “dobd ki, amit már nem hordasz egy éve” vagy “tedd egy dobozba és majd később foglalkozz vele”. Ezek nem válnak be! A legjobb módszer arra, hogy eldöntsd, mit dobj ki és mit tarts meg, ha minden darabot a kezedbe veszel és felteszed magadnak a kérdést: “örömöt okoz ez nekem?” Ha igen – tartsd meg! Ha nem - hadd menjen!

Rendrakás Marie Kondo elvei szerint

  • Kategóriáról-kategóriára módszer

A helyiségről-helyiségre gondolkodás helyett “ma kitakarítom a konyhát, holnap a nappalit” használd a kategóriáról-kategóriára módszert "ma a ruháimat selejtezem ki, holnap a könyvekkel foglalkozom". Mielőtt arról döntenél, hogy mit tartasz meg és mitől szabadulsz meg, hordd össze az összes darabot az adott kategóriából egybe! “Elengedhetetlen, hogy tényleg mindent hordj össze egy helyre, mert így mutatkozik meg, hogy milyen sok van belőle.  A legtöbben ledermednek a látványtól, amikor meglátják a kupacot, ami kétszer akkora, mint ahogy előre elképzelték.” - magyarázza Marie.

Kezdjük azokkal a dolgokkal, amiken könnyebben túl leszünk: ruhák, könyvek, iratok, vegyes dolgok, CD-k, DVD-k, kozmetikumok, ékszerek, írószerek, háztartási eszközök, és csak a végén foglalkozzunk a lelkünket megérintő dolgokkal, emléktárgyakkal.

Rendrakás Marie Kondo elvei szerint

  • Ne hagyd, hogy a család beleszóljon!

Marie Kondo nem tanácsolja, hogy megnézesd a szüleiddel vagy a család más tagjaival, hogy mit akarsz kidobni. Nincs semmi gond azzal, ha kitakarítsz. Viszont a szüleidnek nagyon megrázó lehet szembesülni azzal, hogy miktől akarsz megszabadulni. A kidobandók kupaca azt a fenyegető érzést keltheti a szüleidben, hogy a megtartottakkal nem fogod sokáig kihúzni, ha ekkora selejtezést végzel.

  • Ne minősítsd le a ruháidat melegítővé!

Sokan azokat a ruhadarabokat, amiket utcára már nem vennének fel, meghagyják otthonra. Sose tegyél ilyet! Nem helyes megtartani azokat a ruhákat, amiket nem szeretsz. Nem lesz kellemes érzés otthon sem hordanod ezeket. Az otthon eltöltött idő értékes része az életünknek! Nem kéne kevésbé becsülnünk csak azért, mert akkor senki nem lát minket. Szóval mától kezdve hagyj fel azzal a rossz szokásoddal, hogy lefokozod a nemszeretem ruháidat “otthon-még-jó lesz” szerkóvá!

  • Búcsú a haszontalan emléktárgyaktól

Te sem vagy képes kidobni azokat a dolgokat, amiket régi, kedves ismerősöktől kaptál? Mindannyian így vagyunk vele. Marie erről azt mondja:“Az ajándékok már akkor betöltötték a szerepüket, amikor megkaptuk őket. Ezek valójában nem maguk a “tárgyak”, hanem az érzések, amiket közvetítenek”. Ha így tekintesz az ajándékba kapott dolgokra, nem fogsz szomorkodni, ha megválsz tőlük. Csak köszönd meg az örömöt, amit ezek az ajándékok akkor szereztek neked, amikor megkaptad őket.

Második lépés: Okos tárolás

Marie Kondo okos tárolás színek szerint

  • Hogyan tároljuk okosan a dolgainkat?

Az egy kategóriába tartozókat együtt, egymáshoz nagyon közel kell tárolni! Miután rendesen kiselejteztük a holminkat, valószínűleg akkora mennyiséggel rendelkezünk, hogy már megfelelően el tudjuk helyezni őket. Ha az a célod, hogy mindig legyen szabad helyed, akkor ügyesen kell tárolnod a holmidat, hogy mindig átlásd egy szempillantással.

  • A legfőbb titok: a függőleges tárolás

Marie Kondo forradalmi felfedezése, hogy a dolgokat állítva tároljuk, ne egymásra kupacolva. Ez a vezérelv nem csupán a könyvekre, az iratokra, papírokra, hanem a ruhákra is alkalmazandó. Nagyon fontos, hogy megtanuld a hajtogatás helyes módját – törekedj először mindent téglalapba hajtani, majd hajtsd úgy össze, hogy felállítva megálljon. Így tedd a fiókba. Ez a tárolási mód segít, hogy a legjobban átlásd a fiókodat és úgy vedd ki azt, amire szükséged van, hogy a legkevésbé bolygasd meg a többi ruhadarabot.

Marie Kondo azt is tanácsolja, hogy a ruhákat vállfákon lógatva is tárold, balról jobbra az egyre rövidebbeket. Az is hasznos ötlet, hogy a sötéttől a világos felé haladva rendezzük el a holminkat.

  • A legjobb tárolóhely a cipősdoboz

Marie Kondo rendrakás cipősdobozzal

  • Rendezett otthon-rendezett élet

Marie Kondo szerint ha rendbe teszed az otthonodat, az segít, hogy a kapcsolataidat és a múltbeli dolgaidat is rendezd. Miután végeztél a holmijaiddal, a céljaid és a törekvéseid is világosabbá válnak számodra és magad mögött tudod hagyni a lényegtelen dolgokat.

Szerző: Bartha Nóra