Házfelújítás és lakásfelújítás

Dönthetünk úgy, hogy felbérlünk egy kivitelezőt, aki a tervezést és a megvalósítást is intézi helyettünk. Ez azonban költséges és sokszor rengeteg hozzáadott stresszel is jár. A másik út pedig, hogy mi magunk tervezzük meg és végezzük el a felújítást. Cikkünkben ehhez szeretnénk néhány praktikus tippet adni.

Legyen egy konkrét elképzelésed!

A legelső és az egyik legfontosabb lépés kitalálni azt, hogy pontosan mit szeretnénk elérni. Nemsokára eladósorba kerül a lakás és ezért akarjuk a látható hibákat kijavítani? Még évekig itt tervezünk élni és kényelmesebbé szeretnénk tenni otthonunkat? Bármi is legyen ezekre a válasz, fontos, hogy lássuk magunk előtt mi a végső cél. Csak ekkor tudunk belevágni a tervezésbe és a megvalósításba.

Határozd meg előre a költségvetésed!

Most már tudjuk mi a célunk. Már csak azt kell kitalálni, hogyan jutunk el oda. Érdemes tehát a lakásfelújítást projektként kezelni. A projektek esetében mindig szükségünk van egy költségvetésre. Fontos, hogy ezt határozzuk meg előre és tartsuk is magunkat hozzá. Egy pár dolog, amit érdemes figyelembe venni:

  • Nem minden feladatot tudunk mi magunk elvégezni. Írjuk össze azokat a dolgokat, amelyhez szakemberre van szükségünk. Nézzünk utána, hogy kik érhetőek el és milyen áron dolgoznak. Érdemes ismerőseink körében érdeklődni, hogy ők kit ajánlanának.
  • Határozzuk meg milyen alapanyagokra lesz szükségünk. Ezeknek az árait utána már könnyen ki tudjuk számolni. Fontos, hogy kalkuláljunk minden esetben egy kicsivel többel a szükséges minimumnál. Bármikor előfordulhat, hogy valami eltörik, elferdül. Ilyenkor nagyon jól jön, ha van kéznél egy kis tartalékunk.

  • Számoljunk a felújítás miatti extra költségekkel is. Például, ha a konyhában dolgozunk, akkor nem fogunk tudni minden nap főzni. Egy-két nap éttermi ebéd vagy ételrendelés ugyan nem hatalmas költség, de sok kicsi sokra megy. Sok esetben el is kell költözni a lakásból és ha albérletet kell fizetni erre az időszakra, az jelentősen tudja növelni a költségeket.

  • A fentiek mellett legyen még egy vésztartalékunk és álljunk is készen arra, hogy fel kell majd használnunk. Hüvelykujj szabályként +20%-kal érdemes kalkulálni, tapasztalat azt mutatja, hogy ez mindig felhasználásra kerül ilyen olyan okok miatt. Például beleszeretünk egy drágább csempébe, bútorba stb., hogy csak a pozitív példákat említsük.

Lakásfelújítás csináld magad

Tervezd meg a felújítás folyamatát!

Ha már tudjuk, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésünkre jön a következő lépés. Ez pedig a felújítás konkrét teendőinek megtervezése. Legfontosabb számba venni azokat a dolgokat, amelyek egymástól függenek. Érdemes egy listát készíteni minden nagyobb lépésről és megjelölni azt, hogy melyik lépések függenek egymástól. Itt fogjuk meglátni, hogy vannak olyan kritikus elemek, amelyek nélkül egy ponttól nem tudunk tovább haladni. Ezekre különös figyelmet kell majd fordítanunk.

Oszd fel a lakást!

Legyen meg a felújítás során mindennek a helye. Ha van rá lehetőség jelöljünk ki egy relax-zónát, ahol semmi munka nem történik. Ide tudunk elvonulni pihenni, ha már nagyon elfáradtunk vagy beleuntunk a munkába. Legyen továbbá egy kijelölt felújítás központunk is. Nincs is annál idegesítőbb, mintha el akarnánk kezdeni egy feladatot de nem találjuk a megfelelő szerszámot. Tartsuk a központban mindent egy helyen: szerszámokat, alapanyagokat, leírásokat és a terveinket. Így bármire is szükségünk van menet közben fogjuk tudni hol találjuk meg.

+1 Használd ki az alkalmat és végezd el a régóta halogatott lomtalanítást!

Felújítás közben rengeteget dolgot kell összecsomagolni, arrébb pakolni. Menet közben fogunk rájönni, hogy nagyon sok olyan cuccunk van, amit már igazából nem is használunk, csak útban vannak. Ahelyett, hogy ezeket tovább rakosgatnánk használjuk ki ezt az alkalmat. Kössük össze a felújítást a régóta esedékes lomtalanítással. A felújítás folyamán mindenképp fog hulladék keletkezni, amelynek az összegyűjtéséről és elszállításáról amúgy is gondoskodnunk kellene.

Lomtalanítás és sittszállítás

Ha olyan szakembereket keresel, akik mind a lomtalanítás mind a sittszállítás terültén jártasak, akkor a Tici Transportban nem fogsz csalódni. Kiemelkedő tapasztalattal és sok-sok elégedett ügyféllel rendelkeznek. A kapcsolatot itt tudod velük felvenni.