Fotózás ingatlaneladás előtt

Itt dől el, hogy megnézi-e, vagy továbbkattint. Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű képek kísérik a hirdetést, és hogy mi szerepel a fotókon. 

Aki eladóként versenyben akar maradni, annak a hirdetés minden részletére ügyelni kell. Az OTP Ingatlanpont több éves ingatlanközvetítő-piaci tapasztalatával összeállította, mire érdemes figyelni a képek elkészítésekor.

    1. A rossz minőségű kép garantáltan vevőriasztó. Jó minőségű kép elkészítéséhez lehetőleg alkalmazzunk megfelelő technikát! Jellemző hiba: mobiltelefon kis felbontású kamerájával készített homályos, pixeles fotók. Tipp: Ne legyünk restek akár több órát rászánni a fotózásra, készítsünk rengeteg képet, hogy közülük a tökéleteset oszthassuk meg. Ne feledjük a mondást: az amatőrnek minden fotója tökéletes, a profinak csak százból egy! 
    2. A fény a barátunk, az ablak nem. Ha lakáson belül fotózunk, sokszor kevés a természetes fény. Jellemző hiba: ha az ablak is látszik a képen, a beszűrődő fény kontrasztot teremt. Ettől a legkellemesebb közeg is nyomasztóvá válik. Este a vakuvillanás alkot zavaró fényfoltokat az üvegen. Tipp: lehetőleg használjunk fehérfényt, kapcsoljuk fel a lámpákat, és kerüljük azokat az órákat, amikor a nap betűz! A fény a hátunk mögül jöjjön!
    3. Kosz és káosz szóba sem jöhet! Jellemző hiba: nem sikerül rávenni a családtagokat a rendrakásra, „jó lesz az úgy is”, porcicák a szoba közepén, mosatlan edények, szétszórt ruhák. Tipp: Nem kell múzeum-tisztaságúra takarítani a lakást, de a rendezettség könnyen elérhető. Ügyeljünk a bútorok helyzetére! Ha alapvetően túlzsúfolt az otthon, egy kis csalás is belefér: a fotózás erejéig ürítsük ki a helyiségből azokat az elemeket, amik csak rontanak az összképen. 
    4. Ne személyeskedjünk! Jellemző hiba: Kedves emlék a nyaralásról hazahozott zsák kagyló, a hobbi hógömb-gyűjtemény, esetleg a gyermek absztrakt festészetének valamely remeke. Ezek nekünk fontosak, de a vevőket kevésbé érdeklik. Tipp: Törekedjünk inkább a tér és a felületek bemutatására. A nagy értékű technikai berendezések befotózásával is érdemes csínján bánni, ne adjunk tippet a rossz szándékú embereknek!
    5. A részletek csak részben fontosak. Jellemző hiba: Közelről fotózott bútorok. A konyháról készült kép egyetlen tűzhely- vagy mosogató-kompozícióból áll, a fürdő a toalettet ábrázolja csak, a háló csupán a franciaágyat. Tipp: Fotózzuk be a teljes helyiséget, legyen mélysége a képnek! Használjunk széles látószögű objektívet!

Legyen rend a konyhában fotózás előtt

A hirdetés célja, hogy a vevőjelölt el tudja képzelni saját otthonaként a meghirdetett ingatlant. Ehhez a fotók adják az első benyomást. Nem mindegy tehát, hogy milyen az összkép. Az OTP Ingatlanpont szakértői szerint ennek kialakításához érdemes ingatlanközvetítő segítségét kérni. Az irodáknál már elérhető az ún. 3D ingatlanséta, amikor szobáról szobára körbesétálható az egész ingatlan a képek és az alaprajz segítségével.