Különböző szerencsehozó ételek kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a sült malac vagy a lencse. A lencseszemek Magyarországon a hiedelem szerint a pénzt jelképezik, mely gazdagságot hoz az új esztendőben. Ezért a lencse leves, főzelék vagy saláta formájában nem hiányozhat a szilveszteri menüből.
Hozzávalók: 300 g zöld lencse, 1 sárgarépa, 1 közepes lila- vagy póréhagyma, 2-3 cikk fokhagyma felaprítva, petrezselyemlevél összevágva, 1 citrom leve, méz, snidling, só, bors, olívaolaj
Elkészítés: A hideg vízben leöblített lencsét (az apró szemű lencsét beáztatni nem szükséges) szórjuk forrásban lévő vízbe (0,5 l víz minden 100 g lencséhez), és lefedve főzzük 20-25 percet. A sót a főzési idő vége felé adjuk hozzá, majd az egészet szűrjük le.
Tisztítsuk meg a hagymát, ( vagy póréhagymát ) a fokhagymát és a sárgarépát, és vágjuk apró kockára. Olívaolajon pároljuk, 5-6 percig, amíg megpuhul. Ha a lencse és a zöldségek kihűltek, összekeverhetjük őket. A citromléből, mézből és olívaolajból készítsünk öntetet (1 adag citromlé / 2 adag olívaolaj, méz ízlés szerint) és a adjuk a lencséhez, majd keverjük alaposan össze. A tetejét szórjuk meg frissen aprított petrezselyemzölddel és snidlinggel, esetleg mentalevéllel, sózzuk, és borsozzuk meg. Éjfél után virslivel, füstölt csülök szeletekkel, vagy kemény tojással hidegen kínálhatjuk.
Gyorsan elkészíthető, egészséges és finom.