Különböző szerencsehozó ételek kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a sült malac vagy a lencse. A lencseszemek Magyarországon a hiedelem szerint a pénzt jelképezik, mely gazdagságot hoz az új esztendőben. Ezért a lencse leves, főzelék vagy saláta formájában nem hiányozhat a szilveszteri menüből.

Hozzávalók: 300 g  zöld lencse, 1 sárgarépa, 1 közepes lila- vagy póréhagyma, 2-3 cikk fokhagyma felaprítva, petrezselyemlevél összevágva, 1 citrom leve, méz, snidling, só, bors, olívaolaj

Elkészítés: A hideg vízben leöblített lencsét  (az apró szemű lencsét beáztatni nem szükséges) szórjuk forrásban lévő vízbe (0,5 l  víz minden 100 g lencséhez), és lefedve főzzük  20-25 percet. A  sót a főzési idő vége felé adjuk hozzá, majd az egészet szűrjük le.

Tisztítsuk meg a hagymát, ( vagy póréhagymát ) a fokhagymát és a sárgarépát, és vágjuk apró kockára. Olívaolajon pároljuk, 5-6 percig, amíg megpuhul. Ha a lencse és a zöldségek kihűltek, összekeverhetjük őket. A citromléből, mézből és olívaolajból készítsünk öntetet (1 adag citromlé / 2 adag olívaolaj, méz ízlés szerint) és a  adjuk a lencséhez, majd keverjük alaposan össze. A tetejét szórjuk meg frissen aprított petrezselyemzölddel és snidlinggel, esetleg mentalevéllel, sózzuk, és borsozzuk meg. Éjfél után virslivel, füstölt csülök szeletekkel, vagy kemény tojással hidegen kínálhatjuk.

Gyorsan elkészíthető, egészséges és finom.

Lencsesaláta