Az építész az interneten találta a hirdetést, hogy eladó egy régi, 1955-ben készült gabonatároló. Kevés gondolkodás után úgy döntött, hogy megvásárolja, így az új házának elemei hamarosan meg is érkeztek Arizonába. Az alap elkészítése után ismét összeszerelték a silót, ezúttal a végleges helyére. Az építész számára a legnagyobb kihívás az volt a tervezésnél, hogy egy merőben szokatlan formájú épületben alakítson ki egy élhető otthont saját maga és felesége számára.

Siló ház épül egy bontott gabonatárolóból

Siló ház kialakítása belső munkálatok

A ház alapterülete kicsi, mindössze 32 négyzetméter, mégis nagyon tágas hatást kelt a galériára helyezett plusz szint miatt, mivel az csak az épület délkeleti felét foglalja el a hálószoba számára. Az érdekes kör alakú alaprajz ellenére minden funkciónak jutott hely, ami a fiatal párnak szükséges. A tulajdonosok hosszú időn keresztül keresgéltek az interneten berendezési tárgyak után, hiszen fontos volt számukra, hogy mindenből a lehető legtökéletesebben illeszkedő darab kerüljön az új házba. Így valamennyi bútort saját kezűleg újították fel, vagy készítették el.

Egy építész háza silóban

Siló ház bejárata és az építész a feleségével

Macska a bejárat előtt

Íves tolóajtó a siló házban

Az épület kialakításánál figyeltek arra is, hogy a legújabb energiatakarékossági és környezetvédelmi szempontoknak is megfeleljen a kívülről rendkívül szerénynek tűnő siló ház. A távirányítással nyitható tetőablak a passzív hűtésért felel, míg a föld alatt futó légcsatornák pedig a házban csökkentik a légkondicionáló zaját. A bejárati ajtó, amely egyben a földszinti befoglaló fal egy jelentős részét teszi ki, teljesen eltolható.

Lakberendezés kör alaprajzzal

Csigalépcső a siló házban

Csigalépcső a siló házban

Siló ház bejárata beton burkolattal

Esti fények a siló házban

Étkező kis alaterületen

Lakberendezés 32 m2-en

Látványos kert megoldás a silóház mellett

Barátságos silóház

Silóház esti fényben

A diófából és fekete acélból készült galéria az építész saját kezű munkája. A hálófunkción kívül sok tároló megoldást is nyújt a lakók számára. Nem volt egyszerű a különböző helyiségeket berendezni, hiszen minden beépített bútornak legalább az egyik oldala íves, de a végeredmény minden álmukat felülmúlta.  A konyha kis mérete ellenére nagyon praktikus, színeiben és anyagában pedig válasz a ház többi részére: a diófa és fekete fém/acél itt is megjelenik. A ház környezetét is mértékletesen, de kényelmesen oldották meg. A járda követi a ház alaprajzát, de még a megemelt konyhakert is íves formát kapott.

Szöveg: Vasas Anikó