Az építész lakóhelyeként és stúdiójaként tervezett projekt Kamakura városában található körülbelül egy órányira Tokió központjától. A házban a tervező és a felesége él két elragadó macskával.

A macskák számára a ház jelenti az egész világot. Tan szerette volna megtudni, hogy hogyan tervezzen otthont a macskák szemszögéből. Ezért úgy döntött, hogy két macskáját „két ügyfélnek” tekinti. Miután tíz éve együtt él mindkettővel, a visszajelzéseket az állatok viselkedéséből fogja értékelni. 

Japán családi ház konyha

Macskáknak épített lépcső

Nappali és könyvtárszoba

A macskák igényeit nagyjából három kategóriába lehetne sorolni. Az első, hogy tetszőleges napon és időpontban ki tudják választani a „preferált hőmérsékleti szintet”. Mivel egészen kis hőmérsékleti eltérést is érzékelnek, így szeretnek mozogni és a helyüket változtatni ellentétben velünk. A második az volt, hogy egy legtöbbször egy helyiségben szobában legyenek a családtagokkal, de azért ne túl közel. A harmadik szempont az volt, hogy több hely közül választhassanak, ahol biztonságban érezhetik magukat. Ezért Tan úgy döntött, hogy a házat egyetlen nagy macskafaként tervezi meg.

Egyedi falépcső

Konyhasziget és bőrfotelek

A tetőablakon beszűrődő természetes fény egyenként világítja meg a körbefutó lépcső minden fokát a nap folyamán. A fokokat macskáink testméretei alapján tervezték, ami 23 különböző padlószintet eredményezett. Így az egész ház finom hőmérsékleti rétegekre tagolódik, amelyek között a macskák tetszés szerint mozoghatnak. Az átrium körül tetőablakkal körbekerített csigalépcsőt úgy alakították ki, hogy a kis lakók bárhonnan körülnézhessenek az egész házban. 

Cicáknak épített lakás

Bárszékek a félszigetes konyhánál

A karakola minden sarkán egy-egy hálószoba, vendégszoba, stúdió, konyha, étkező és fürdőszoba került elhelyezésre, hogy a cicák impulzívan megtalálják a kényelmes helyeiket. Mivel ez egy építész műterem és egy otthon is, óhatatlan, hogy időnként vendégek és ügyfelek is érkeznek. Ha váratlan látogatóik vannak, minden szoba macskabúvóhelyként is funkcionál. 

Fém korlát ötlet

Sarokban elhelyezett étkező

Ablak, amin a macskák kényelmesen kinézhetnek

A csigalépcsők mentén épített falra konzolos szerkezetű könyvespolcot terveztek, a lépcsőházat egyszerű átjáróból osztott szintes könyvtárrá alakították. A lépcsőlapok a macskák számára kényelmes fekvőhelyként funkcionálnak, nekünk, embereknek pedig megfelelő magasságkülönbségekkel rendelkező könyves boltozattá váltak. 

Japán modern étkező

Japán modern konyhabútor

Kamakura város festői látványára a tájtervezéssel és az épület külső formáival reagált az építész. A kert kialakítása nagyjából két zónára oszlik. Az egyik a Megközelítési zóna, amely a bejárathoz és az első útra néző kerthez vezet. Egy másik a Teraszzóna, amely magában foglalja a fából készült hátsó lépcsőt és a kis konyhakertet.

Napsütötte területek a lakásban

Hálószoba ablaka

Tan úgy gondolja, hogy az ablakon kinéző macskák olyan látványt nyújtanak, ami nagyban emeli a környék vidám összképét. Gondosan megtervezték az ablakok elhelyezését és magasságát, hogy a járókelők és a látogatók az építészeti dizájn részeként értékelhessék a macskák csodás külsejét.

Zuhanyzó és fürdőkád

Pultra ültetett mosdó

Japánban tízszer több kedvtelésből tartott macska él, mint újszülött. A házi kedvencek száma összességében meghaladja a gyerekek számát is. Ráadásul Japán az egyik leggyorsabban öregedő ország, ahol egyre nagyobb az érdeklődés az állatterápia iránt. Ezért arra törekedtek, hogy a macskákkal való együttélést építész szemmel is vizsgálják. 

A ház bejárata

Díszkert cserjékkel

A hátsó kert falépcsője

Az épület külső része

Építész: Tan Yamanouchi & AWGL, Fotó: Lamberto Rubino