Modern családi otthon és biokandalló

Az otthonunk hangulatát rengeteg módon személyre szabhatjuk, a saját ízlésvilágunk szerint. Van, aki a modernebb, letisztult stílusú otthonokat részesíti előnyben, és van, aki klasszikusabb, melegebb hangulatú otthonra vágyik.

Az otthonod hangulatát befolyásolhatod bútorokkal, lakberendezési kiegészítőkkel, és színekkel, de talán egyikkel sem érheted el igazán azt a valódi otthon melege hangulatot, amit a lobogó tűz adhat.

Az emberek többségének viszont a kandallóról a füst, korom, a körülményes beépítés jut az eszébe, ami valljuk be, nem túl csábító. Amennyiben mégis szeretnénk élvezni a valódi lángok meghitt hangulatát otthonunkban, de mégis megspórolnánk a fent említett nehézségeket, amivel egy kandalló beépítése jár, akkor a biokandalló a tökéletes megoldás.

Rengeteg pozitívummal és kevés kompromisszummal jár egy biokandalló beszerzése és beüzemelése. Ezeket a pozitívumokat és kompromisszumokat vesszük most sorra.

A biokandalló mellet szól, hogy az égéshez szükséges bioetanol nem termel füstöt, sem kormot, így nem kell fáradoznunk a tisztán tartásán. A füstmentes égésnek van egy másik nagy előnye is, mégpedig hogy nincs szükség kémény bekötésre és ezáltal engedélyeztetésre.

Ami a beépítést illeti, a biokandallók több megoldással is szolgálnak. Választhatunk szabadon álló biokandallót, amely semmilyen beépítési és szerelési munkát nem igényel. Ezeket a biokandallókat kedvünk szerint áthelyezhetjük otthonunk bármely pontjára. A méretük általában kisebb a beépíthető társaiknál.

Biokandalló és modern lakberendezés

Léteznek falra akasztható biokandallók is, amelyek felszerelése nagyjából annyi munkát igényel, mint egy TV fali konzol felszerelése. A falra szerelhető biokandallók méretben már jóval nagyobb mozgásteret kínálnak.

A falba építhető biokandallók már egy kicsit komolyabb tervezést igényelnek, és a beépítésük is több munkával jár, viszont ezek a biokandallók adják vissza leginkább egy valódi kandalló hangulatát.

Falba épített biokandalló

Láthatjuk, nem feltétlen jár rengeteg bonyodalommal, hogy valódi lángokat csempésszünk otthonunkba, viszont meg kell említenünk a biokandallókkal járó kompromisszumokat is, hogy objektívan dönthess. A hagyományos kandallókkal szemben a biokandallók nem alkalmasak egy teljes ház befűtésére, így ha számodra a hangulat mellett fontos szempont, hogy elsődleges fűtésként is funkcionáljon a kandalló, akkor a biokandalló nem megoldás.

A valódi lángokhoz hozzátartozik a pattogó fa hangja, ami a biokandallók esetében nincs meg, mivel nem fatüzeléssel, hanem bioalkohollal működnek. Az alkoholok között viszont vannak már különféle illataromával kevert típusok, amelyek talán valamelyest tompítanak a fa pattogó hangjának hiányán.

A biokandallók égés során az adott helyiség levegőjét használják, így használatuk során időnként szükséges szellőztetni. Erre az apróságra érdemes odafigyelni.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mennyire biztonságos egy biokandalló használata. A válasz röviden: Semmivel sem veszélyesebb egy biokandalló egy hagyományos kandallónál. Az égéshez szükséges alkohol egy rozsdamentes alkoholtartályba kerül, aminek a kialakítása megakadályozza, hogy a benne lévő alkohol kifolyjon.

Minimál biokandalló

Összességében, aki igényli otthonában a lobogó tűz meghitt hangulatát, de elkerülné egy valódi kandalló beépítésével járó procedúrát, annak tökéletes alternatíva lehet egy biokandalló.