Kávéscsésze képe

A kapszulás kávéfőzők néhány év alatt berobbantak a hazai piacra is, és diadalmenetük megállíthatatlan. Egyre okosabb masinák kerülnek a boltokba és a webáruházak kínálatába. A kapszulás kávé terjedését az sem állította meg egyelőre, hogy kritikusai több problémát is megfogalmaztak ezekkel a kávégépekkel, illetve -kapszulákkal kapcsolatban.

Ebben a cikkben összefoglaljuk, miért lehet ilyen népszerű ez a technológia, illetve melyek azok a tényezők, amelyek aggodalomra adnak okot vele kapcsolatban.

Kávéfőzés kapszulás kávéfőzővel

A kapszulás kávé előnyei

Kávé egy pillanat alatt
A kávékészítés tényleg pillanatok műve. Nem kell méricskélni és betölteni az őrölt kávét, csak bekapcsoljuk a gépet, beletesszük a kapszulát, megnyomjuk a gombot, és fél percen belül ihatjuk a gőzölgő italt.

Nincs kosz, alig van mosogatás
A kapszulás kávé a tisztaság tekintetében verhetetlen. Nincs lecsöpögő kávé, sem kávézacc. A kávégép kapszulahüvely-gyűjtőjét is csak akkor kell üríteni, ha már megtelt.

Mindig friss kávét ihatunk
Ha egy hagyományos kávéfőzővel készítünk kávét, gyakran 2, 4 vagy még több adagot lefőzünk, amit aztán napközben fogyasztunk el. Márpedig a friss kávé az igazi, a kihűlt élvezeti értéke ezt meg sem közelíti. A kapszulás kávéfőző egy adagot készít, így mindig friss kávét kortyolhatunk.

Tökéletes aromák
A gyártók hangsúlyozzák, hogy a frissen őrölt kávét az őrlés után azonnal a vákuumcsomagolt, fénytől és levegőtől védett kapszulákba töltik. Így aromájuk tökéletes, pontosan úgy, mint a frissen őrölt kávé esetében. Ráadásul az őrlemény egészen a főzés pillanatáig ebben a zárt csomagolásban marad.

Széles és jól áttekinthető választék
A kapszulák további előnye, hogy sokféle kávé közül válogathatunk, és egyértelmű, milyen fajta kávé készül a különféle kapszulákból. A gyártók leírása alapján pontosan tudható, melyik fajta milyen ízű, még mielőtt megkóstolnánk. Ráadásul a kapszulás technológia az egyenletes, változatlan minőségre is garancia.

Kapszulás kávé

A kapszulás kávé hátrányai

Drágább, mint a többi kávé
A kapszulás kávéfőzők relatíve nem kerülnek sokba - a kapszulák azonban igen. Ha kilónkénti árat számolunk, bizony jóval 10 ezer forint felett van a kapszulás kávé ára, még akkor is, ha nem az eredetit, hanem egy olcsóbb klónt választunk.

Rengeteg műanyag hulladékot termel
A leggyakoribb kifogás a kapszulás kávéval szemben, hogy környezetszennyező technológia. Való igaz, hogy a kapszulák műanyag, illetve alumínium hüvelyei rengeteg szemetet generálnak - és akkor a kapszulák csomagolásáról még nem is beszéltünk. Egyes gyártók ugyan lehetővé teszik az üres hüvelyek visszagyűjtését, de ez sajnos csak félmegoldás. Mivel az összegyűjtött és újrafelhasznált hüvelyek mennyisége töredéke annak, ami a sima szemétben végzi, és végül a környezetet szennyezi.

Csak egy adagot lehet vele készíteni egyszerre
Láttuk, hogy ennek van előnyös oldala is, de amikor egy baráti vagy munkahelyi társaság, vagy egy többtagú család kávézik közösen, ez bizony nagy hátrány. Ilyenkor szépen ki kell várni a sort, és egyesével a kávégéphez járulni. És mire az utolsó is kávéhoz jut, addigra lehet, hogy az első itala már rég elfogyott - vagy, ha nem itta meg, kihűlt.

Tökéletes aromák?
A laikusok többsége szerint nagyon finom a kapszulás kávé, a hozzáértők azonban a homlokukat ráncolják. Egy hetek óta felnyitott és tárolt őrölt kávénál biztosan jobban megőrzi az aromákat a kapszulás kávé. Azt azonban nehéz lenne tagadni, hogy a frissen őrölt kávéhoz nem ér fel.

Nem kompatibilisek a különböző gyártók kapszulái
Egészen a legutóbbi időkig minden gyártó szigorúan őrizte a saját licenszét, így aki vett egy kávégépet, az csak az adott gyártó kapszulái közül válogathatott. Ezen a téren ugyan van már némi puhulás, mert megjelentek a klónok. De akkor is igaz, hogy például egy Nespresso-gépbe nem lehet beletenni egy Tchibo-kapszulát, ahogyan fordítva sem működik a dolog. A kapszulás géppel tehát nincs meg az a szabadságunk, ami egy “normál” kávéfőzővel. Hiszen utóbbinál szabadon válogathatunk az őrölt vagy a szemes kávék között.

A legfinomabb kávéhoz nem árt egy kis szakértelem
Senkit sem szeretnénk lebeszélni a kapszulás kávéról, hiszen, mint láttuk vannak előnyei. Biztosan van olyan, akinek ez a legpraktikusabb választás. Ha azonban a maximumra törekszik valaki a kávézás területén, érdemes szemes kávét használnia, amit frissen őröl meg. Ebből pedig megfelelő géppel és főleg technikával hozza ki a legjobb ízeket.

Nem véletlen, hogy a kávéfőzés is egy külön szakma, aminek a fortélyait legjobb egy kiváló barista tanfolyam keretében elsajátítani. Egy ilyen képzés után biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb minőségű kapszulásnál is finomabb kávét fogunk készíteni.