A beépített sütők különböző méretűek. A normál szélesség 60 cm és 90 cm között mozog. Ha régi beépített készülékünket vadonatúj sütőre akarjuk lecserélni, ebben az esetben még villanyszerelőre sincs szükség. Az egyszemélyes sütőket úgy kell elhelyezni, hogy megfelelő szellőzéssel rendelkezzen a berendezés, a hatékony működés érdekében. 

Beépített sütő modern konyhában

Gáz vagy elektromos? Melyik jobb?

Mindegyik típusnak megvannak a maguk sajátos jellemzői. Azonban a különbségek nemcsak az árban mutatkoznak meg.

Gázsütő

  • Olcsóbb, mint az elektromos sütő. 

  • Nem olyan hatékonyan tartja meg a beállított hőmérsékletet.

  • Valószínűleg továbbra is elektromos csatlakozásra lesz szükség, mivel a legtöbb gázsütőnek erre van szüksége az elektromos gyújtáshoz.

  • Szakembernek kell telepítenie.

  • Gázsütő klasszikus konyhában

Elektromos sütő

  • Drágább működtetni, mint egy gázsütőt.

  • Jobb pontossággal rendelkezik a hőmérsékleti beállításokban, lehetővé téve az alaposabb főzést.

  • A legtöbb elektromos sütő ventilátorral van ellátva, így a hő egyenletesen oszlik el körülöttük.

  • A fűtőelemek miatt hosszabb ideig kell melegednie.

  • Habár hosszabb ideig tart a melegedés, mégis rövidebb idő alatt tudjuk megfőzni az ételeket.

  • Egyes modellek sokféle extra funkcióval és öntisztító extrával rendelkeznek.

  • Szintén szakembernek kell beszerelnie.

  • Korszerű beépített sütő

Beépített sütő típusai

Beépített egyszemélyes sütő

A legtöbb család számára a népszerű beépített egyszemélyes sütő jelenti a legjobb választást.

A beépített dupla sütővel összehasonlítva méretük korlátozott. Ha azonban nem sok személynek főzünk rendszeresen, és nem kell egyszerre sütni és grillezni, akkor remek választást jelent a beépített egyszemélyes sütő.

Beépített dupla sütő

A beépített dupla sütő – lásd például a Samsung modelljeit – tökéletes választás azok számára, akik nagy családban élnek, vagy szívesen főznek, illetve rendszeresen sokféle ételt készítenek. Két különálló sütőrészük lehetővé teszi, hogy a felső sütőben grillezzünk, és ezzel egyidejűleg az alsó sütőben valami mást főzzünk.

A dupla sütő mérete jóval nagyobb, mint egy sima sütőé. Erről ne feledkezzünk meg, amikor a következő sütőnket keressük, mivel ezek több helyet foglalnak el. Azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, nagyságrendileg csaknem 700 ezer forint egy ilyen eszköz.

A digitális kezelőszervek lehetővé teszik, hogy jobb legyen a főzés, mivel pontosabban beállíthatók az adott hőmérsékletre, mint a tárcsákkal ellátott sütők. Esztétikusan elegáns és letisztult megjelenést biztosítanak, amivel zökkenőmentesen beolvadnak a konyhai környezetbe.

„Okos” sütők

Az „intelligens” kapcsolattal rendelkező sütők támogatják – vezeték nélküli hálózat segítségével – az okostelefon vagy egyéb okoskészülék csatlakoztatásának funkcióját. Ez azt jelenti, hogy vezérelhetünk bizonyos főzési funkciókat, vagy akár ellenőrizhetjük is az ételt anélkül, hogy magához a sütőhöz oda kellene menni. Igaz, ez esetben a tapintás vagy kóstolás kimarad. Azért időnként érdemes a távolból ellenőrizni, hogyan dolgozik a készülék.

Fehér konyha modern beépített konyhai gépekkel

Hogyan tisztítsuk a beépített sütőt?

A beépített sütőbe helyezzünk egy biztonságos tálat vagy edényt, és adjunk hozzá vizet, majd nyomjuk bele két citrom levét, és magát a citromot is tegyük bele az extra tisztítóerő érdekében. Az edényt körülbelül 30 percig 250 fokon hagyjuk benne a sütőben. Amint a sütő kihűlt, nedves ruhával távolítsuk el a szennyeződéseket és a zsírokat.

A sütő ajtajának tisztán tartása szintén fontos feladatunk. Egy hagyományos mosogatógép-tablettát tegyünk vízbe, majd dörzsöljük a nedves oldalát a sütő ajtajához, és kb. 5–10 percre hagyjuk rajta. Ezután nedves ruhával töröljük át az ajtót, így a maradék zsír könnyen eltűnik. Főleg gyakori használat (pl.: hetente) esetén célszerű az alapos tisztítás.

A legtöbb online webshopban igen sokoldalú kínálattal találkozhatunk beépíthető sütők tekintetében, nem beszélve az egyre népszerűbb akciókról.