Egyedi ízélmények a Smoking Gun segítségével
A szaglás és az ízlés szorosan összefügg, illatok nélkül ugyanis kevésbé lennének élvezetesek az életek. Egy füstölőpisztoly tehát nemcsak az ételek illatát, hanem azok ízét is intenzívebbé teheti.
A füstölő pisztoly 5-6 évvel ezelőtt kezdett népszerűvé válni Nagy-Britanniában, ahol a különféle húsok, halak mellett vajakat, zöldségeket és még koktélokat is aromás füsttel tettek izgalmasabbá. Az éttermekben használt módszerek hamar feltűntek a háztartásokban is és egy füstölőpisztoly segítségével ma gyakorlatilag bárki kipróbálhatja, milyen az, ha egy kicsit feldobja az otthon elkészített ételt. Ennek az eljárásnak a lényege az utólagos füstölés, vagyis olyan aromákat, esetleg fűszereket juttatunk az ételek környezetébe, amely nem változtatják meg drasztikusan azok ízvilágát és karakterét, hanem pusztán egyedi kontúrt adnak az ételeknek.
A füstölőpisztoly működése rendkívül egyszerű, pusztán bele kell helyezni az adagolójába a használni kívánt forgácsot, ezt követően pedig óvatosan meg kell gyújtani azt. Az így keletkező füstöt a készülékhez tartozó szilikon csővel lehet elvezetni a kívánt helyre. Annak érdekében, hogy a füst tartósan megmaradjon a füstölni kívánt étel környezetében érdemes egy üvegbúra, vagy átlátszó fólia alatt végezni a füstölést, majd legalább 2-3 percig hagyni kell az üvegbúra, vagy a fólia alatt a füstöt, hogy az étel kellőképpen át tudja venni az elégetett forgács illatvilágát.
Mivel füstöljük?
A füstölés egy olyan módszer, ami mindenki számára megadja a kibontakozás lehetőségét. Azaz végtelen számú kombináció és elképzelés létezik és idővel mindenki ki tudja magának kísérletezni a legkedvesebb aromájú füstöt. A témával ismerkedő gourmeteknek érdemes a tölgyfa forgáccsal kezdeni, mert ez lágyabb füstízt ad a sajtoknak, vagy a különféle húsoknak. A hikorifa forgács pedig erős bacon ízt kölcsönöz az ételnek, így kiváló választás lehet a marha-, vagy sertéshúsok esetében. Az almaforgács ugyanakkor enyhén édeskés illatú, ezért megfelelő lehet a hússzeletek, koktélok, vagy tejszínhabos édességek füstöléséhez.
Egy ideális füstölőpisztollyal akár kétféle erősségű füstáramlás is megvalósítható és az ételek minimális szellőztetési idő után azonnal fogyaszthatók. Egy füstölőpisztollyal tehát bárki könnyedén megvalósíthatja elképzeléseit a konyhában és kikísérletezheti a legideálisabb ízkombinációkat, így szert téve az egyedi ízélményekre.
Sage
A Sage márka 2018-ban váltotta fel a Catler márkanevet, de az innovációs és gyártási háttér nem változott. A prémium kialakítású kisháztartási gépek hazája továbbra is Ausztrália, azon belül a Breville-csoport, amely minden egyes készülék megalkotásakor a hosszú élettartamot és a vásárlók használat közbeni maximális komfortérzetét tartja szem előtt. Ez teszi a Sage készülékeket időtállóvá és klasszissá, legyen szó grillezésről, mixelésről, vagy kávéfőzésről.