Ajtóház által gyártott ajtó

Lakberinfo.hu: Az Ajtóház Zrt. magyarországi viszonylatban is meghatározó beltéri ajtógyártó cég. Mi az a fő vezérlő elv ami az utóbbi 10 év sikereit meghatározta?

Maroshelyi Szabolcs: - Nagyon jó kérdés. Kerülném a közhelyeket ha nem gond... Az egyik és talán a legfontosabb vezérlő elv a csapatunk minősége, erre mindig nagy hangsúlyt fektettünk. Rengeteg telepítőt és értékesítőt kellett elküldenünk, mire a jelenlegi állomány kiforrta magát. Gyenge képességű szakmailag megkérdőjelezhető vagy a céghez nem lojális dolgozókat sosem tartottunk meg hosszú távon, de szerencsére van az Ajtóháznál olyan dolgozónk is, akinek több mint 10 év alatt közel 70 000 beltéri ajtónk ment át a keze alatt. Reméljük Ő innen is megy nyugdíjba.

A másik és majdnem ugyanolyan fontos elv, hogy igyekszünk minden munkát lezárni. Magyarán, az ésszerűség határain belül addig csináljuk, amíg a Megrendelő el nem fogadja azt, még ha ez sokszor a nyereség rovására is megy.

Ajtóház bemutatóterem

Li.: Mik azok a tipikus buktatók, amik megnehezítik a munkák lezárását?

M.SZ.: - Ami leginkább megnehezíti az életünket, hogy az esetek többségében nem kész lakásokba-házakba rendelik meg a beltéri ajtókat. Felméréskor legtöbbször nincs aljzatbeton, burkolat, nem ritkán még a válaszfal sem áll a rendelkezésünkre, vagy nincs kibontva a régi ajtó. Nagyon sok problémát okoznak az 50-100 éves rossz állapotú lakások felújítása során felmerülő műszaki problémák is. A Megrendelő természetesen ajtót akar, még beköltözés előtt, de az egyedi gyártású ajtónak gyártási határidő vonzata van. Így a méretvételezés helyett gyakran csak egyeztetünk valakivel, a helyszínen, megbeszéljük, hogy mit kell csinálni, hogy az adott falnyílás beltéri ajtó fogadására alkalmas legyen és mekkora legyen a falnyílás pontosan. Amikor az elkészült ajtókkal megérkezünk a címre a kivitelező már a következő munkáját csinálja, a megbeszélt dolgokat pedig vagy elvégezte, vagy nem.

Li.: Budapesten 2 helyszínen találunk Ajtóház bemutatótermet, a X. és a III. kerületben. Hányféle ajtót lehet személyesen is megtekinteni?

M.SZ.: - Nagyon fontosnak tartjuk kizárni az esetleges félreértéseket, ezért igyekszünk mindent életnagyságban bemutatni. Jelenleg körülbelül 80 beltéri ajtó van kiállítva a két termünkben, de ez a szám mindig változik, természetesen felfelé.

Li.: A vásárlók inkább házépítéskor keresnek meg Benneteket, vagy meglévő ajtók cseréjével?

M.SZ.: - Amíg a válság idején szinte kizárólag felújításokhoz kerestek ajtót, addig ma ugyanolyan arányban szállítunk 100-200 éves műemlék jellegű épületekbe, mint panellakásba, vagy új építésű lakóparkokba.

Li.: Miért érdemes a minőségi ajtók mellett dönteni?

M.SZ.: - Amikor az Ajtóház elindult, volt a félig üvegezett, a mélyen üvegezett és a tele ajtó az emberek fejében és a kereskedők üzletében. Ekkor papírt és ceruzát fogtunk és megrajzoltuk azt a közel 100 féle modellt, ami még ma is a termékpalettánk gerincét képezik. Egy beltéri ajtó ma már nemcsak mint nyílászáró funkcionál, hanem mint dizájnelem is, ami szerves részévé válik a teljes belsőépítészetnek. Szabadon lehet játszani az üvegezéssel, a felületekkel, a teríték forgatásokkal stb. és gyakorlatilag a szivárvány bármely színében legyártjuk a beltéri ajtókat.

Li.: Az Ajtóház weboldalán több kategóriában találhatunk beltéri ajtókat. Favorit, Minimal, Trend, Glasses, Color Line típusokat. Mik a főbb különbségek az egyes típusok között?

M.SZ.: - A Favorit a legkeresettebb modelljeinket takarja. Minimal Line-ban jellemzően csíküveges ajtók találhatóak. Trend egy kicsit klasszikusabb vonalat tükrözi, míg a Glass Line kategória üvegező léc nélküli, edzett vagy ragasztott biztonsági üvegekkel kombinált. Ez utóbbi az Ajtóházas berkeken belül leginkább “kifutó üveges”-nek nevezett ajtó.

Ajtóház bemutatóterem ügyfélszolgálat

Li.: Rendelést követően mennyi idő alatt készülnek el a megrendelt ajtók?

M.SZ.: - Ez erősen szezon és termékkategória függő. Több száz ajtót tartunk raktáron, ezek nem feltétlenül a legolcsóbb, dekorfóliás kategóriát jelentik. Akár CPL fóliát is tudunk adni azonnal, míg a kézzel gyártott prémium kategóriás ajtókat januárban pl 6 héten belül produkáljuk, decemberben ez a szám már akár 12 hét is lehet.

Li.: Milyen anyagokból készülnek az ajtók, melyiket érdemes választanunk, ha hosszabb távra tervezünk?

M.SZ.: - A piac legolcsóbb "fogd és vidd" papírdekoros terméke természetesen nem az örökkévalóságnak készült, de arra amire kitalálták, tökéletesen alkalmas: átadni az új vagy felújított lakást a megrendelőnek.

Ezen kívül nem kifejezetten a tartósságban térnek el az ajtók. Ahogy megyünk felfelé a minőségben, úgy kezd el simogatni minket a jóleső minőség érzet. A felsőbb kategóriás termékek esetében sokkal több mozgástere van a megrendelőnek mind dizájn, mind műszaki tartalom tekintetében. Sokan ráéreznek az egyedi ajtó ízére, lakberendezőstől jönnek, hoznak parketta vagy bútormintákat, szöveteket és órákon keresztül játszanak a beltéri ajtóra rendelhető nemesfa burkolatok, RAL színskálák, egyedi pántok, kilincsek és üvegek nyújtotta játszótéren. Megvallom őszintén, sokszor olyan bátrak, hogy még én is félek, de bátorságuk szinte mindig megtérül, bizonyíték erre a szinte megszámlálhatatlan képet felvonultató referenciamunka-gyűjteményünk.

Li.: Kész ajtók mellett egyedi méretű ajtót is készíttethetünk számos színváltozatban. Ez mennyivel növeli meg az alapköltségeket?

M.SZ.: - Az egyedi méretű ajtó szinte alapértelmezett kicsiny hazánkban, magyar szabványméretű nyílás annyira ritka, hogy még mi is meglepődünk, ha találkozunk néha ilyennel. Talán ezért van, hogy már a legnépszerűbb középkategóriás CPL ajtónk is alapáron tudja a nyíláspontos egyedi méretű gyártást, az ezt követő prémium kategória esetében pedig nagyjából dupla árral lehet kalkulálni.

Li.: Ha kilincset is szeretnénk az ajtó stílusához választani, akkor erre is van lehetőség?

M.SZ.: - Bemutatótermeink természetesen roskadoznak a kilincsektől, szerencsére itt már sem lehetőség, sem igény nincs az egyedi gyártásra.

Li.: A felméréshez és a beépítéshez is gyakorlott szakemberre van szükség. Az Ajtóház hogyan tud segíteni ezekben a feladatokban?

M.SZ.: - Talán ez a kockázatosabb fázisa a beltéri ajtó megrendelésnek. Ha a felmérés el van rontva, akár több milliós megrendelés válhat egyszerű tüzelőanyaggá, lévén egyedi gyártású beltéri ajtók csoportja bajosan fogja megtalálni a neki megfelelő falnyílást és megrendelőt egyszerre. Mivel mi tudjuk mennyire fontos a felmérés, próbáljuk meghozni hozzá a kedvet, például Budapest területén három ajtó felett egy jelképes 1 270 Ft. –ot kell csupán fizetni Megrendelőnknek, és a kockázat azonnal a mi vállunkra száll át.

A felméréseket kizárólag 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező kollégák végezhetik el, mégis gyakran szaladunk bele olyan Megrendelőbe, aki egyszerűen nem veszi a fáradtságot, hogy összehozzon velünk egy időpontot, és tervrajzról rendeli meg az ajtót. Ilyenkor sajnos borítékolható a probléma. Természetesen, ahol tudunk, segítünk, átalakítjuk az elrontott megrendelést, ha lehet, vagy beépítjük mi az ajtókat ha tudjuk, de egyedi méretű ajtót visszavenni sajnos nem tudunk. Telepítőink mint a jó repülőgépszerelők, alig tudunk róluk valamit: reggel felveszik a munkát este leadják a papírokat, nagyon-nagyon ritka hogy egy telepítési hibával foglalkozni kelljen.

Li.: A minőségi ajtókkal szemben elvárás lehet a garancia és tartósság. Mennyi garanciát vállaltok és milyen esetekben lehet érvényesíteni ezt az igényünket?

M.SZ.: - 1- 3 év között változik a garancia, különösebben nem nehéz érvényesíteni: ha szakszerűen lett beépítve a beltéri ajtó, akkor érvényes a garancia. Tapasztalatunk szerint a garanciális bejelentések 90 % a beépítési hibára vezethető vissza, és már a helyszíni szemlén egy kis állítgatással megoldódik.

Li.: Milyen pozitív és negatív tapasztalatokkal találkoztatok az utóbbi 11 év alatt, milyennek mondható a vevői elégedettség?

M.SZ.: - Gyakran találkozunk olyan megrendelővel, aki már a harmadik ingatlanhoz vásárolja nálunk az ajtókat. Rendszeresen látunk 10 éve beépített és hibátlanul funkcionáló Ajtóházas ajtót. Rengeteg az ajánlás, sok Megrendelő ugyanazt az értékesítőt keresi és ez csodálatos érzéssel tölt el minket. Természetesen akadnak elégedetlenek is, akinek nem cseréljük ki az általa rosszul rendelt ajtót, vagy aki nyitott platón szakadó esőben szállította el a többmilliós megrendelését és másnap bejelentette a garanciális igényét.. Hogy milyen lehet az egyenleg? 11 éve stabil a pozíciónk a piacon, évről évre több ajtót adunk el, remélem a piac igazol minket.

Li.: Miben kell fejlődnötök a közeljövőben?

M.SZ.: - Sok kritikát kapunk, mert nem tudunk minden telefont felvenni, ezt nagyon nagy problémának tartjuk, erre keressük a megoldást jelenleg.

Li.: Végül pedig mik most az ajtótrendek, mik 2018-ban a legnépszerűbb színek, és milyen újdonságok várhatók a közeljövőben?

M.SZ.: - Biztos nem fog örökké tartani, de most nagyon megy a szürke legyen szó dekor, CPL, Festett vagy Furnér beltéri ajtóról. Megvallom őszintén az eddigi trendek közül nekem is ez tetszik a legjobban. Hogy milyen újdonságok várhatók a közeljövőben azt megmondani képtelenség, de sejtésem szerint tovább fognak egyszerűsödni az ajtók. Szerintem el fognak tűnni a látható tartozékok, úgy mint üvegező léc, alsó rozetta és a látható pánt.

Felvértezve az új információkkal látogassanak el Önök is az Ajtóház bemutatótermébe, ahol a sok éves gyártói tapasztalat és hozzáértő tanácsadás eredményeképpen egy problémamentes ajtóvásárlást bonyolíthatnak le!

Az Ajtóház elérhetőségei:

Ajtóház logo

www.ajtohaz.hu

1107 Budapest, Száva utca 8.
77 ajtóval 200nm-en várjuk vásárlóinkat!
Telefon: 06 1 433 2828, 06 1 433 2829

1032 Budapest, Bécsi út 185.
25 ajtóval 100 m2-en várjuk vásárlóinkat!
Telefon: 06 1 240 36 25

Ajtóház bemutatóterem

Ajtóház bemutatóterem Maroshelyi Szabolcs