Amikor bejárati ajtót keresünk, sokféle szempontot kell figyelembe vennünk. Természetesen rendkívül fontos a kinézet, tekintve, hogy a bejárat nagyban hozzájárul otthonunk összképéhez. Különböző egyéni hő- és hangszigetelési kritériumokat is érdemes mérlegelnünk. Végül pedig a biztonság sem elhanyagolható tényező. A megalapozott döntésben segítenek az Inoutic szakértőjének tanácsai.

Biztonság
A betörések közel 70 százaléka nem a bejárati ajtón keresztül, hanem az erkély- vagy teraszajtókon, esetleg a pincén át történik. Érdemes tehát figyelmet fordítanunk nemcsak a bejárat, hanem az épület minden egyes nyílászárójának biztonságára.

Inoutic bejárati ajtó

Inoutic bejárati ajtó belülről

Az egyes ajtók és ablakok egyedi tulajdonságai által nyújtott biztonságot többféle sztenderddel is meghatározhatjuk. Magyarországon a MSZ ENV 1627 szabvány van érvényben, ami többféle szempontból vizsgálja az ajtók betörésbiztonságát.
Fontos, hogy beszéljünk az eladóval arról, hogy a megjelölt biztonsági besorolás a teljes termékre (ajtó, ablak), vagy csak annak bizonyos elemeire (profil, üvegezés, vasalat stb.) értendő-e. Az ideális eset az, ha az ajtó vagy ablak beépítése előtt egyeztetünk a tervezővel. Ha az építési tervekben meg van határozva a szükséges biztonsági besorolás, sokkal könnyebb a forgalmazónak olyan terméket ajánlania, ami megfelel a projektnek. 

Bár a magas biztonsági besorolású nyílászárókért többet kell fizetnünk, a legtöbb biztosítótársaság kedvezőbb kondíciókat biztosít az ilyen ablakokkal és ajtókkal rendelkező épületek esetében. Végső soron tehát nemcsak biztonságosabb lehet az otthonunk, anyagilag is jobban járhatunk hosszú távon. Az Inoutic Eforte, Arcade és Prestige nyílászárói az RC 1 N, RC 2 N és az RC 2 ellenállási kategóriába sorolhatóak, amelyek elegendőek a betörések 85 százalékának elhárításához.

Megjelenés
A PVC bejárati ajtó profilok általában a klasszikus, egyenes szárnykialakítással érhetők el. Ennél ma már modernebb megjelenésű rendszerek is léteznek: például az Inoutic Eforte, amelyen a takaróknak köszönhetően rejtett marad a szárny. Ez egybecseng a sima, perem nélküli felületek trendjével, ami a kortárs építészetet jellemzi. A takarópanelek az ajtó külső szárnyait beborítják, így annak felülete sima marad. Ezek a panelek általában vastagabbak, és az ilyen ajtók jó hőszigetelési tulajdonságuknak köszönhetően a csökkenthetik az energiaveszteséget.

A bejárati ajtó kinézetét nagyban meghatározza a választott panel anyaga – ez lehet üveg, üveggyapot, műanyag vagy akár alumínium. A forgalmazók általában igyekeznek a lehető legszélesebb termékpalettával felruházni a kínálatukat, tehát ezek az anyagok a legtöbbjüknél elérhetők. A viszonteladók feladata, hogy a vásárlók megjelenésre és hőszigetelésre vonatkozó igényei alapján megfelelő kombinációt ajánljanak.

Inoutic bejárati ajtó

Inoutic bejárati ajtó fehér műanyag

Hő- vagy hangszigetelés?
Az előírások szerint a hatályos szabályoknak megfelelő szintű hőszigeteléshez Ud=1,7 W/m2K hőátbocsátási tényező szükséges. Ez az érték a fűtött belső teret a külső környezettől elválasztó bejárati ajtók esetében még alacsonyabb, Ud=1,2 W/m2K kell, hogy legyen. Passzívházak esetében a bejárati ajtókra vonatkozó kritérium még szigorúbb, itt maximum Ud=0,9 W/m2K-es hőátbocsátás megengedett. Ha passzívház építésére adjuk a fejünket, kiemelt hangsúlyt kell helyeznünk a hőszigetelési tulajdonságokra.

Ez bizonyos mértékig a hangszigetelés rovására mehet, ugyanis míg a hőszigetelés légkamrák segítségével valósítható meg, a hangszigetelés elsősorban vastag üveggel lehetséges. Mivel azonban a bejárati ajtók általában az előtérbe vezetnek, nem közvetlenül a lakótérbe, a kevésbé jó hangszigetelés a legtöbb esetben nem okoz problémát. Ha azonban kiváló hangszigetelést szeretnénk már a bejáratnál is, alább kell adnunk a hőszigetelésre vonatkozó igényeinkből.

Inoutic bejárati ajtó

Inoutic bejárati ajtó

További információ: www.inoutic.hu