Az ablakfólia több célra is használható.

Biztonsági ablakfólia

A legelterjedtebb felhasználási mód biztonsági célú. Az ablakok, üvegajtók mindig egy gyenge pontot jelentenek az otthonok biztonságában. Az üveg kezelés nélkül könnyen törhető. Ha viszont biztonsági ablakfóliával látjuk el, meglepően ellenállóvá válik. Az üvegfelületeket a biztonsági ablakfólia sem teszi áthatolhatatlanná, de ahhoz képest, hogy ilyen védelem nélkül mennyire könnyen betörhető egy üvegfelület, lényegesen ellenállóbb lesz. 

Nem véletlen, hogy a biztonsági ablakfóliát a MABISZ rács helyett is elfogadja. A rácshoz képest az ablakfólia nemcsak esztétikai szempontból előnyösebb, de jóval pénztárcakímélőbb megoldás is.

Ablakfólia megoldás földszinti ablakra

Betekintésgátló ablakfólia

A betekintésgátló ablakfóliák különböző kivitelezésben készülnek. Van tejüveg hatású homokfúvott változat, füsthatású és reflektív, azaz tükröződő kivitel. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a fény bejöjjön, de ne lehessen belátni, ez lehet a legjobb megoldás. Vannak egy irányba reflektív - kilátni lehet, de kintről a saját tükörképét látja a kíváncsiskodó - és két irányba reflektív fóliák is. A betekintésgátló ablakfóliákat leggyakrabban fürdőszobákban és teraszokon, erkélyeken használják, de nem ritka a tárgyalók betekintésgátló fóliával történő ellátása sem. Orvosi rendelőkben is gyakori a használatuk. Rendelőkben ez az ANTSZ által leginkább elfogadott betekintésvédelmi megoldás, mivel sterilitás szempontjából előnyösebb, mint a szalagfüggöny. Vannak mintás, részleges betekintésgátló fóliák, melyeket üzletek kirakataiban, vagy irodák belső tereiben gyakran használnak.

Ablakfólia megoldás irodai ablakra

Ablakfólia megoldás orvosi rendelőbe

Ablakfólia megoldás teraszra, ablaküvegre

Hővédő ablakfólia

A hővédő ablakfóliákkal jelentősen csökkenthető a rezsiköltség. A sugárzott hővel szemben még a háromrétegű ablakok sem nyújtanak szinte semmilyen védelmet. A hővédő ablakfólia az üvegen áthatoló sugárzott hő 45-86%-át képes szűrni, így jelentős segítséget nyújtanak a klíma rendszereknek azzal, hogy a hőt kint tartják. Adott esetben használatukkal megspórolható akár a klíma rendszer kiépítése is. A hővédő ablakfólia a lakásokon, családi házakon túl irodákban, irodaházakban vagy ipari létesítményekben is használatosak. Minden olyan helyen, ahol az energiahatékonyság fontos szempont.

Ablakfólia megoldás középületek tetőablakára

Balesetvédelmi ablakfólia

Fontos további funkció az ablakfólia balesetvédelmi szerepe. A balesetvédelmi ablakfólia gyakran szilánkmentesítő fólia néven ismert. Ha eltörik egy ablaküveg, csúnya sérüléseket tud okozni. A balesetvédelmi ablakfólia ezeket a sérüléseket előzi meg úgy, hogy az ablaktáblát nem engedi nagy és éles szélű felületekké törni. Nem véletlen, hogy középületekben az ablakfólia használata már előírás.

Fényáteresztés

Bármelyik típusról is van szó, fontos kérdés az ablakfóliák esetében a fényáteresztés. Az ablakoktól általában mégis azt várjuk, hogy jöjjön be rajtuk a fény. Biztonsági és hővédő fóliából is létezik teljesen víztiszta változat. Ezen felül léteznek kombinált biztonsági és hővédő fóliák is, amelyek már a fényt is szűrik.

Ablakfólia megoldás betekintésgátlás terasz üveglapjain

UV védelem

Bármelyik típusú ablakfóliát is választja, szinte mindegyik 99%-ban szűri a káros UV sugarakat. Ha javítani szeretné nyílászárói tulajdonságait, legyen szó biztonságról, energiatakarékosságról, balesetmegelőzésről, az ablakfólia lehet a leggyorsabb és leginkább költséghatékony megoldás.

A bejegyzés a Webkapu weboldal készítés közreműködésével készült.