Az Európai Unió előírásai szerint 2020-tól minden új építésű háznak közel 0%-os energiafelhasználásúnak és széndioxid-kibocsátásúnak kell lennie, vagyis nem lehetnek negatív hatással a környezetre.

Fenntarthatóbb, de kényelmes otthon drága megoldások helyett okos döntésekkel

Mit elégséges tennünk és mit lehetne még? Tetőtéri otthonunk energiatudatosabb kialakítása például nagyobb beruházás nélkül, odafigyeléssel is megtehető, miközben tekintettel vagyunk a környezetünkre, de a kényelmünkről sem mondunk le. A megvalósításhoz nyújtanak segítő kezet a VELUX Magyarország Kft. honlapjának „Fenntartható Életmód” oldalai, melyek logikus rendszerbe foglalják a téma kapcsán felmerülő kérdéseket.

Velux tetőtéri árnyékoló

Az Európai Unió előírásai szerint 2020-tól minden újépítésű háznak közel 0%-os energiafelhasználásúnak és széndioxid-kibocsátásúnak kell lennie, vagyis nem lehetnek negatív hatással a környezetre. De mit tegyünk a saját, meglévő lakásunkkal? Felmérések szerint időnk 90%-át a négy fal között töltjük, ugyanakkor az épületek egyharmadában nem egészséges a beltéri klíma. A tematikus oldalakon megtalálhatjuk, hogy az okosan átgondolt szellőztetés, a természetes napfény többsíkú előnyeinek kihasználása, a lakásba áramló fény és hő szabályozása, vagy akár a zajcsökkentés mind képesek hozzájárulni a fenntarthatóbb otthon kialakításához.

Velux ablak

Ha új ház építésén gondolkodunk, akkor az energiatakarékos nyílászárók, azok elhelyezése, üvegezésének, anyagának megválasztása, ötvözve a legjobb árnyékoló megoldással, sokat spórolhatnak nekünk és a környezetünknek egyaránt. Ha a költségvetés megengedi, a napenergiát napkollektorokkal állíthatjuk a szolgálatunkba, melyek a használati melegvíz akár 70%-ának előállításában és fűtési energia 30%-os rásegítésében is jeleskedhetnek. Ha minden európai otthont napkollektorokkal szerelnénk fel, annyi olajat takaríthatnánk meg, ami évente 20 millió autó fogyasztásának felel meg. A szolárrendszer költsége 6-8 év után megtérülhet, a hőenergia ezt követően nagyjából ingyenesnek tekinthető.

Velux fénycsatorna
Fénycsatorna

Ennél még tovább mutat – az uniós direktívát figyelembe véve – az aktívház gondolata, mely az energiatudatos építkezés legújabb irányzata. A VELUX Cégcsoport a Model Home 2020 elnevezésű projektbe invesztálva Európa-szerte hat kísérleti aktívházat épített fel, melyeket tesztlakók egy évig próbálhatnak ki, beszámolva a házak használata közben szerzett napi tapasztalataikról. E tudásról is olvashatnak érdekességeket a www.velux.hu-ra látogatók. Könnyen navigálhatunk az oldalakon a fenntarthatósággal kapcsolatos fenti és más érdekes témák között. A tájékozódást segítik a tömören és közérthetően megfogalmazott, ugyanakkor jól hasznosítható ismeretek.

Karim Rashid velux árnyékoló

Karim Rashid velux design árnyékoló

Karim Rashid design
Design árnyékolók Karim Rashid tervei alapján