A jó napellenző egy életre szól, nem csupán 2-3 szezonra!

Már a Nagymamám is azt tanította: kétszer fizet aki gyorsan fizet! Mert sokan dörzsölik a markukat, hogy hú, milyen ügyesek, megspóroltak most 10-20 ezer forintot, aztán Ők azok, akik 1-2 év múlva veszik észre, hogy milyen jó is lett volna ha a jobb minőséget választják.

Ez nem nagy árkülönbség kérdése ekkora tétel esetén. Ezért a következő, rövid írásban tömören bemutatjuk, mire érdemes figyelni napellenző választáskor, ha hosszan és jól működő napellenzőt szeretnének, ami alá akár sok év után is szívesen ülhet ki ha vakítóan süt a nap. A képen számokkal jelezzük a fontosabb pontokat, melyekre érdemes figyelni. Ezek alapvetően meghatározzák egy árnyékoló hosszú távú, kényelmes és biztonságos használatát. A nyilakkal jelölt fontos részek a következők:

Napernyő legfontosabb mozgó elemei

1. A zártszelvény:

Sokan nem is gondolnánk de ez a napellenző "gerince", tulajdonképp ettől stabil a szerkezet. Ezért a hazai átlagtól eltérően 2 mm falvastagságú zártszelvényre építjük napellenzőinket, ami miatt azok igen masszívak. Mindemellett nagyon fontos, hogy a zártszelvény ún. galvánfürdőben előkezelt legyen, ezért lesz belül is rozsdamentesített. Így a rozsdás lé évek múltán sem fog folyni a falon, ezzel sok bosszúságot és költséget megspórolva.

A napernyő szerkezet zárt szelvény eleme

2. Az öntvények:

Tulajdonképp ezek minősége adja meg a napellenző erősségét, ugyanis ezek az alkatrészek törnek el egy nem megfelelő minőségű napellenzőben először, ezt számtalan példa is bizonyítja. Ezért az alumínium alkatrészeknek vagy  nyomás alatt öntöttnek vagy extrudált profilból készültnek kell lennie. Ez azért fontos, mert így biztosítható az alkatrészekben a "zárványmentesség", tehát az alkatrészek belsejében nincsenek rejtett légbuborékok, ezért erősek és hosszú életűek. Tehát ez is a biztonságos működés alapja.  Napellenzőink alkatrészei és könyökkarjai ezért is kapták meg a nemzetközi TÜV minősítést.

A napernyő szerkezet öntvény eleme

3. A csavarok:

Alapvető fontosságú elemei a napellenzőnek. Ezért a csavaroknak megfelelő minőségűnek, legalább 8.8-as szakítószilárdságúnak szükséges lennie a legnagyobb biztonság elérése végett. Ezt egyszerű ellenőrizni , ugyanis rá van írva a megfelelő minőségű csavarok "fejére". Mindezek mellett fontos, hogy a csavarok rozsdamnetesek és un. önzáró "anyával" ellátottak legyenek. A rozsdamentesség azért fontos, hogy a rozsdás lé ne kezdjen el folyni a napellenzőből néhány év után. Az önzáró anya pedig azért, fontos mert a napellenzőt a levegő mozgatja, rázza, ezért a csavarkötések hajlamosak meglazulni és ezzel akár kárt is okozni. Az önzáró anya ezt a problémát küszöböli ki. Ez is egyszerűen ellenőrizhető, az alábbi képen is látható műanyag betét van beépítve az anyába. 

A napernyő szerkezet csavarozott eleme

4. A rugók:

A rugók biztosítják a napellenző feszességét. Ezért könyökkarjainkban két illetve nagyobb kinyúlás esetén három rugó biztosítja a megfelelő feszességet. Ezért is állíthatjuk büszkén, hogy hat méter szélességig bőségesen elegendő két könyökkar használata. Valamint így tudunk normál könyökkarral 4,1 méter kinyúlást is biztonságosan elérni.

A napernyő szerkezet rugós eleme

5. Az állíthatóság:

A dőlésszög állíthatósága szinte az egyetlen de annál fontosabb állítási lehetőség a napellenző esetén. Ezért fontos, hogy ennek nagyon jónak kell lennie. Fontos, hogy a dőlésszög fokozatmentesen állítható legyen. Akár 0-90 fok tartományban.Ha pedig a képen is látható módon a dőlésszög egyszerűen bármikor állítható a kurbli segítségével akkor az jó.

A napernyő dőlésszögének állítása

6. A ponyva:

A minőségi textil sokáig megőrzi eredeti szépségét és minőségét. A Sattler cég vásznaira 5 év fakulási garanciát vállal. A szövet szálában színezett.

Napernyő ponyva és vászon

7. TÜV minősítés:

Tüv logo

A TÜV minősítés egy nemzetközi minőségi szabvány. Sokan szeretnék ilyen jellen ellátni terméküket de ezt a jelet csak bevizsgált és minősített termékek kaphatják. Ez a matrica igazolja a biztonságot, a minőséget.Minden napellenzőnk rendelkezik ezzel a minősítéssel.

BAT napernyő gyártó

A napellenzők fémszerkezeteit a világ egyik legjelentősebb napellenző gyártó cégétől, a BAT-tól importáljuk, cégünk a gyár hazai vezérképviselete.

  • A Bat a világ 5 földrészének 70 országába exportálja napellenző fémszerkezeteit.
  • Évente 250 ezer napellenzőhöz, 5 millió alkatrészt készítenek, kezelnek és festenek a minőség és tartósság biztosítása érdekében.
  • Minőségbiztosítása és minőségellenőrzése igen szigorú. Minden terméke rendelkezik TÜV Rheinland (ID 7435) és CE (EU minőségi megfeleltetés) minősítéssel.
  • A Bat nappellenző szerkezetek élettartama rendkívül hosszú, amit az alapanyagok különleges előkészítése, kezelése, preciziós kialakítása és a speciális felületkezelést követő festés révén ér el.
  • A cég a láncos csuklók terhelését úgy alakítja ki, hogy azok minimum 10.000 ki-, bemozgatást kibírjanak. Ez azt jelenti, hogy évi 150 nap használatot, napi 2x nyitást, csukást számolva a napellenző szerkezet élettartama legkevesebb 16,7 év, míg a bowdenes szerkezet 7500-as minimum tesztje is legalább 12,5 év garanciát jelent erős igénybevétel mellett.

A Fehér és Társai Kft. által forgalmazott napellenzők teljes típusválasztékát itt tekintheti meg.

Napellenző egy ürömi ház teraszán