Télikert trendek ma

A 2015-ös télikert trendek élvonalát a mobilitás, a korszerűség és a modern építészeti megoldások határozzák meg. Európa számos országában komoly hagyományai vannak a télikertépítésnek, bár a máig viktoriánus jegyeket idéző angol télikert Nagy-Britannia mellett az USA-ban is sokadik fénykorát éli. A tengerentúltól és a szigetországtól visszalépve az öreg kontinens nagyobbik részén eközben a modern stílusú német és belga télikertek a legnépszerűbbek. Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézetének igazgatója úgy véli, 2015-ben ezen klasszikusok kihívói a mobil télikertek, melyek máris trendalakítóként léptek fel.

Klasszikus télikertek Európában: viktoriánustól a modernig

Az angolszász kultúrát éltető viktorianizmus keveri a görög-római építészeti jegyeket a középkori és gótikus formavilággal, valamint mindezeket együttesen is szívesen alkalmazza. A viktoriánus jegyeket is viselő angol télikerteknél így egyaránt megjelenhetnek az inkább gótikus, díszített szegélyek, a szabálytalan alakzatok és a gazdagabb ornamentika. A részletgazdagság egyik célja a szigetországban mindig fontos hagyományőrzés - az angol télikert igyekszik korhű lenni, 2015-ben is megtartani a klasszikus stílusjegyeket, amelyek egykor a faszerkezetű elődjeire voltak jellemzőek.

Modern belga télikert

Modern belga télikert

Modern belga télikertek

Viktoriánus klasszikus télikert

Viktoriánus klasszikus télikert

Viktoriánus modern télikert

Viktoriánus modern télikert

Viktoriánus modern télikert 

Angliától a kontinensünk belső területei felé haladva a télikertek elhagyják díszített profiljaikat és levetkőzik azt a fajta nehéz pompát, amely Közép-Európa építészeti hangsúlyaiban nem tud igazán érvényesülni. A Németországból, valamint Belgiumból származó télikertek ehhez illeszkedve a sík felületeket és a szögletes, a modern építészethez közelítő megoldásokat helyezik előtérbe. Magyarországon hasonlóképpen ez a stílus ismert és kedvelt a leginkább. A ma már hazánkban is hódító mobil télikert ezt, a finomabb vonalakat és a praktikumot ötvöző irányvonalat viszi tovább és egészíti ki a legkorszerűbb technológiával.

A mobil télikert: a műszaki és esztétikai trendek élvonalában

A klasszikus, akár az angol, akár a belga vagy a német típusú télikert egy teljesen fix építmény, míg a mobil télikert - amint elnevezése is jelzi - nagyobb rugalmasságot ígér. Nyithatósága okán magas a variabilitása: ha megfelelő az időjárás, nyitható a szerkezet, direkt kontaktusban lehetünk így a kerttel, valamint az ingatlan többi részével, ezáltal azokkal organikus egységet alkotva.

Corso mobil télikert építése

Corso mobil télikert építése

A mobilitás érdekében nem kell azonban lemondanunk a szerkezet masszivitásáról sem: bár az elemek teleszkópikusan mozgathatóak, csúsztathatóak, a mobil télikert teljesen önhordó és statikailag is megbízható. A statikai szempontoknak történő megfelelés pedig elsődleges: a kerttel rendelkező családi házak és a kerthelyiséget fenntartó vendéglátóhelyek esetében egyaránt fontos, hogy a mobil télikertek megfeleljenek a Magyarországon előírt, kombinált szél-és hóterhelési, valamint felületkezelési előírásoknak.

Corso mobil télikert építése

A környezettudatosság ma már az építészetben és minden design összetevővel rendelkező kivitelezésben is kiemelt szerepet kap. A szerkezet energiaigénye akár nulla is lehet - miközben jó idő esetén kinyitható, zárt állapotában a kültéri hőmérséklethez képest a +5-6 °C biztosítható odabent, valamint a szerkezet alatt az üvegházhatás is érvényesül. Egy klasszikus télikertnek ezzel szemben állandó jellegű a fűtés- és hűtésigénye az egész év során. A CORSO mobil télikert ezért is korszerű választás mind a családi házban élők, mind a kerthelyiséggel rendelkező vendéglátó egységek számára.

Corso mobil télikert építése

Corso mobil télikert építése

“A mobil télikert esztétikai előnnyel is bír: a letisztult vonalak a modern építészeti stílusokkal mutatnak összhangot. A derékszögű alapterületre támaszkodó szerkezetek nagy üvegfelületekkel párosulnak, alig van jelen osztott tér, amely a klasszikus télikerteknek még sajátossága. Épülettípustól függetlenül használható, az épület esztétikus kinézetét támogatva, a hagyományos homlokzati képet ezáltal előnyösen megtörve.” - mondja Koós Pál, a MOME Design Intézetének igazgatója.

Corso mobil télikert építése

Corso mobil télikert építése

Corso mobil télikert építése

“A nemzetközi piaci trendeket folyamatosan monitorozzuk, látjuk, merre tartanak a műszaki megoldások. Az általunk kínált mobil télikertek üvegei mind biztonsági üvegek, illetve a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már teljesen hőszigetelt tető-és profilrendszerrel is rendelkezünk. Ez az egész európai piacon egyedülálló megoldás.” - emeli ki a mobil télikertek gyártásával foglalkozó Alukov Hungária szakértői csapata.

A mobil télikert összességében tehát jobb ár-érték aránnyal bír, mint a klasszikus télikert és ezáltal a 2015-ös trendek meghatározója mind műszaki, mind esztétikai értelemben. A mobil télikert amellett, hogy rugalmasan, praktikusan alakítható, építészetileg, esztétikailag kimagasló; hosszú távon hozzáadott értéket biztosít az ingatlan számára.

A cikk a CORSO MOBIL TÉLIKERT támogatásával készült.