Fa reluxa

Tehát hol kint, hol pedig bent akarjuk a meleget tartani, és ennek megfelelően kell kiválasztanunk az árnyékoló megoldásainkat. De az egyszerű praktikus okokon túl, nem feledkezhetünk el ezek lakberendezési, hangulatteremtési szerepéről sem. Ma már telis-tele a piac olyan árnyékolókkal, amik alapfunkciójuk mellett kiváló dizájnelemei is lesznek majd otthonunknak.

Milyen előnyei vannak az árnyékolóknak?

    • Szabályozhatjuk lakásunk klímáját a meleg és a hideg napokon.
    • Meggátolhatjuk a lakás túlzott felmelegedését.
    • Dekorálhatjuk otthonunkat.
    • Egy kis befektetéssel, nulla üzemeltetési költséggel (szembeállítva pl. egy klímával) tehetünk egy lépést az ideálisabb hővédelem felé.
    • Sokoldalúak, így a megfelelő árnyékoló megoldás kiválasztásával több funkciót is elláthatunk egyszerre.

Mik a legismertebb megoldások?

Sötétítő függöny
A beltéri fényvédelem eszközei közül ez a legismertebb megoldás. Előnye, hogy szakember nélkül felszerelhető, mindennapos használata pedig egyszerű. Hátránya, hogy a szobába érkező fény mennyisége sötétítő függöny használatakor csak nagy léptékekben változtatható. A sötétítő kiválasztásakor az esztétikai igényeken túl, érdemes az anyagminőségre is odafigyelni. Jó döntés, ha a már meglévő függönyünk, fal színük, tapétánk vagy más lakástextíliánkhoz igazítjuk színben, stílusban.

• Redőny
A redőnyök felszerelése nagy segítséget jelent a lakás árnyékolásában, szigetelésében, legyen szó akár a téli hidegről vagy a nyári forróságról. A redőny az egyik legsokoldalúbb árnyékoló, mert az árnyékoláson kívül nagyon jó hangszigetelő is, és biztonsági szempontból is jelentős. A redőnyöknek több típusa létezik: a beépített tokos faredőny, a külső tokos, a vakolható tokos, valamint a belső tokos redőny. Anyaguk szerint is különbözőek lehetnek, mert készülhet fából, műanyagból vagy a jelenleg legkorszerűbbnek számító alumíniumból is. A redőnyök a kezelése a lakás belteréből történik, ami manuálisan vagy akár elektromos mozgatással is lehetséges.

• Lamellás szalagfüggöny
A hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a reluxa lamelláinak domború oldala mindig a sugárzó hő irányába – nyáron az ablak, télen pedig a szoba felé – mutat. Ez amolyan kőbe vésett aranyszabály, ha a szalagfüggönyök mellett döntünk. A modern lakások és irodák közkedvelt árnyékolója a szalagfüggöny, amivel nagyméretű üvegfelületek esztétikus árnyékolása is megvalósítható. A szalagfüggöny szerelés nagy előnye, hogy szinte bárhová felhelyezhetőek, legyen az vízszintes vagy ferde felület. Az árnyékoláson kívül akár térelválasztóként is lehet alkalmazni. A lamellák bőséges alapanyag, szín és mintázatból választhatók. Oldalra történő mozgatáskor a lamellák műanyag görgőkön futnak, amik csendes működést biztosítanak. A beáramló fény mennyisége a lamellák függőleges tengelye körül történő elforgatással változtatható.

• Roletták 
Ezek finom átmenetet képeznek a külső és belső árnyékolók között, hisz ide is, oda is felszerelhetők, sőt két ablak között is alkalmazhatók. A roletta anyaga általában textil, anyagát tekintve létezik fényszűrő és fényzáró is. Anyagának felülete egyszínű vagy mintás is lehet. Működtetése történhet a  hagyományosnak számító rugós szerkezettel vagy akár a modernebbnek számító gyöngysor segítségével. A rolettáknak csak árnyékoló hatásuk van, a lakás hő- és hangszigetelését nem javítja.

• Zsaluzia
A zsaluzia lényegében a reluxák kültéri változata, eltérés főleg anyagában és méretében van, mivel a ellent kell, hogy álljon a szélsőséges időjárási körülmények között is. A zsaluzia főleg irodai épületek nyílászáróinak, üvegfelületeinek árnyékolására való, lakóépületeknél egyáltalán nem javasolt a használatuk, mert szélben túl zajosak lehetnek. Szigetelő hatásuk nincs.

• Pliszé árnyékoló
Ez az árnyékoló a reluxához nagyon hasonló elven működik. Anyagát tekintve általában textilből készül, mely fényáteresztő és fényzáró is lehet.