A Shabby Chic stílus múltja

Lehet saját shabby chic stílusú szobánk, lakásunk vagy teraszunk, csupán a jellegzetes fehér és koptatott, antikolt felületekre kell törekednünk. A shabby chic lakberendezési stílus szülőhelye Nagy-Britannia ahol a tágas vidéki házakban, régi festmények borították a falakat, a fakó heverők és függönyök uralták, a teret mint a szerény „jó ízlés” kifejezői. A stílus célja ezen túl az átfogó elegancia elérése. Az újrahasznosított, az idők során elhasználódott bútorok és textilek rendkívül népszerűek voltak az individualista stílus kedvelői körében, akik az 1980-as években nagy sikerrel mozgalmat indítottak a felső középosztály körében elterjedt drága, minőségi bútorok divatja ellen.

Szépség és egyediség

A stílus fő jellemzője, hogy az antik hatás érdekében a bútorok koptatott, elnyűtt jellegűek. Egyszerre alkalmazzák a vidéki jellegű és antik, vagy csiszolással koptatott, fehérre festet bútorokat. Gyakoriak a mázolt, lakkozott és repedezett felületek, a rozsdafoltok, a lekopott festék és a foszló anyagok. Anyagaikra a vászon és a pamut, azaz kizárólak a természetes összetétel a  jellemző, az antik francia vonalakat követve. Színvilágát meghatározzák a nőies pasztellek, a fehér sokféle árnyalata, a bézs, a törtfehér, matt, illetve fényes felületek. Stílusjegye a bútorok fehérítése, fakóvá tétele, azonban nem feltétlenül olcsó bútor darabokról van szó. Inkább vidéki házakba, nyaralókba illik, de egy kis változtatással városban is megállja a helyét. Alapvetően egy nagyon romantikus, meleg, meghitt lakberendezési vonal, így főként a nők szívébe lopja be magát.

Néhány praktikus ötlet saját shabby chic szobához

Megunt vagy natúr színben vásárolt bútorainkat alapozás után fessük be a fehér egy árnyalatára, száradás után pedig csiszoljuk meg smirgli papírral a széleket, kiálló éleket. A bútorok „öregítésére” használhatunk repesztő lakkot is.Fektessünk hangsúlyt a szövetek alkalmazására.  Főleg vászonból készült, vidéki stílusú fodros, virágos, pöttyös, kockás puha párnákkal a lakás bármely részét feldobhatjuk. Vegyünk elő minden olyan régi tárgyat, amit kidobásra szántunk. Lehet az elnyűtt vizes kancsó, szódás szifon, faládika, nem használt csipketerítő, viharlámpa vagy régi anyagmaradékok. Végezetül minden jöhet, ami rózsákkal vagy szívekkel borított: csészék, tányérok, terítők, szövetek, párnák, bútorok. A stílus szerelmeseinek érdemes szétnézni bolhapiacokon, régiség boltokban vagy vintage boltokban, ahol igazi kincsekre lehet találni.