A Shabby chic stílus a vintage, a vidéki és a romantikus stílus gyermekeként jött létre. Maga a stílus a 80-as évek táján körvonalazódott, Angliában a kézművesek és a bohém lázadók egy csoportja ily módon kívánt tiltakozni a gazdagabb rétegek körében egyre népszerűbb, de drága, minőségi lakberendezés ellen. A kialakított enteriőrökre úgy tekintettek, mint önálló képzőművészeti alkotásra. Ma már általánosan elterjedt stílus, gyakran használjuk a lakberendezésben is, akár egy egész ház, akár csak egy-egy szoba megtervezésénél. Jellemzőinél fogva főleg vidéki házakban ideális, de akár egy belvárosi lakást is feldobhatunk vele.

Hogy mit nevezünk valójában Shabby chic-nek?
Mindent, ami régi, vagy régies hatású, ugyanakkor végtelenül romantikus, és egyben elegáns. A vintage (a 20-as évektől a 70-es évekig gyártott) bútorok, kiegészítők épp úgy megférnek itt, mint egy fehérre pácolt, vagy repedező felületű szekrény, de a szándékosan antikolt felületek is jellemzőek a Shabby chic-re. Textilekből az antik francia korszak után hagyományosan főleg a klasszikus pamut-vászon kombinációkat használhatjuk. Színekben a romantikus pasztellek (bézs, rózsa, ekrü), a sok virágminta, és a fehér különböző árnyalatai jellemzik a stílust. A fodrok, csipkék, a rengeteg különböző minta (kockás, pöttyös, csíkos) és a sok textil nagyon otthonossá varázsolja a lakóteret.

Shabby chic a konyhában
A stílus rengeteg féle megoldást kínál a konyha kialakítására. A szekrény készülhet a régi konyhaszekrény kis átalakításával: az ajtókat leszedve, kis vitrázsrudakra pedig erős vásznat erősítve. A lomtalanításokon kidobált régi kredenc is jó szolgálatot tehet, de ha nincs kéznél valami nagyon régi, akkor egy új bútort is tehetünk sikkessé. A fenyő bútor fehér páccal, esetleg repedező lakkal, vagy megcsiszolva máris tökéletesen réginek látszódik. A konyhában viszonylag kevés textil alkalmazására van lehetőség, ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a kiegészítőkre, és a falszínekre. A régi szódás szifonok, a félig eltört virágcserepek, a repedezett tányérok, vagy a rózsa mintás tálak gyönyörű Shabby chic kiegészítők, de egy-egy különleges konzol, vagy fémvázas szék is lehet a főszereplő a konyhában.