A Shabby chic stílus a vintage, a vidéki és a romantikus stílus gyermekeként jött létre. Maga a stílus a 80-as évek táján körvonalazódott, Angliában a kézművesek és a bohém lázadók egy csoportja ily módon kívánt tiltakozni a gazdagabb rétegek körében egyre népszerűbb, de drága, minőségi lakberendezés ellen. A kialakított enteriőrökre úgy tekintettek, mint önálló képzőművészeti alkotásra. Ma már általánosan elterjedt stílus, gyakran használjuk a lakberendezésben is, akár egy egész ház, akár csak egy-egy szoba megtervezésénél. Jellemzőinél fogva főleg vidéki házakban ideális, de akár egy belvárosi lakást is feldobhatunk vele.

Shabby chic konyhaszekrémy és ablak

Shabby chic konyhai dekorációs ötlet

Shabby chic szigetes konyha és székek

Shabby chic öreg bútorokkal konyha

Hogy mit nevezünk valójában Shabby chic-nek?
Mindent, ami régi, vagy régies hatású, ugyanakkor végtelenül romantikus, és egyben elegáns. A vintage (a 20-as évektől a 70-es évekig gyártott) bútorok, kiegészítők épp úgy megférnek itt, mint egy fehérre pácolt, vagy repedező felületű szekrény, de a szándékosan antikolt felületek is jellemzőek a Shabby chic-re. Textilekből az antik francia korszak után hagyományosan főleg a klasszikus pamut-vászon kombinációkat használhatjuk. Színekben a romantikus pasztellek (bézs, rózsa, ekrü), a sok virágminta, és a fehér különböző árnyalatai jellemzik a stílust. A fodrok, csipkék, a rengeteg különböző minta (kockás, pöttyös, csíkos) és a sok textil nagyon otthonossá varázsolja a lakóteret.

Shabby chic falipolc és porcelánok konyhában

Shabby chic étkező és tálalószekrény

Shabby chic konyha és dekoráció

Shabby chic étkező és sarokpad csillár és tárolódobozok

Shabby chic a konyhában
A stílus rengeteg féle megoldást kínál a konyha kialakítására. A szekrény készülhet a régi konyhaszekrény kis átalakításával: az ajtókat leszedve, kis vitrázsrudakra pedig erős vásznat erősítve. A lomtalanításokon kidobált régi kredenc is jó szolgálatot tehet, de ha nincs kéznél valami nagyon régi, akkor egy új bútort is tehetünk sikkessé. A fenyő bútor fehér páccal, esetleg repedező lakkal, vagy megcsiszolva máris tökéletesen réginek látszódik. A konyhában viszonylag kevés textil alkalmazására van lehetőség, ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a kiegészítőkre, és a falszínekre. A régi szódás szifonok, a félig eltört virágcserepek, a repedezett tányérok, vagy a rózsa mintás tálak gyönyörű Shabby chic kiegészítők, de egy-egy különleges konzol, vagy fémvázas szék is lehet a főszereplő a konyhában. 

Shabby chic konyhabútor és szigetes konyha

Shabby chic klasszikus konyhabútor öreg lámpákkal

Patinás Shabby chic konyha lakberendezés

Koptatott konyhabútor Shabby chic stílusban

Sokfiókos Shabby chic konyhabútor és tálas

Shabby chic tömörfa étkezőasztal

Shabby chic konyhaszekrény felújítás után

Szöveg: Vasas Anikó