Most bemutatjuk, hogy a különböző megoldásokkal milyen eredményt érhetünk el. Amikor a hálószobánkat szeretnénk feldobni, egyedivé tenni, nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni. Nem kell rögtön az összes bútorunkat kidobni, vagy nagy költségekbe verni magunkat. Nagy változást érhetünk el, ha csak a falakra koncentrálunk. Festhetünk, tapétázhatunk, rajzolhatunk, és ha mindezt tudatosan megtervezzük, akkor az elégedettség sem marad el. Azt nagyjából mindenki tudja, hogy mely színek ideálisak egy hálószobában, de alapvetően a színválasztásnak nincsenek szabályai, mindenkinek a saját maga ízlése szerint kell eldöntenie, hogy mi tetszik és mi nem.

Fal formázása
Ha eléggé vállalkozó kedvűek vagyunk, akkor alakítsunk ki 3D falat a festés előtt. Ezzel a módszerrel elegáns, szállodai hatást érhetünk el hálószobánkban. Néhány stukkó vagy díszléc segítségével formázhatunk különböző méretű négyszögeket a falra, akár átfedéssel is. Ezután válasszuk ki, hogy milyen színeket használunk a mintán kívül és belül. Ha elég merészek vagyunk, a díszléceket is befesthetjük, de dönthetünk amellett is, hogy az egész fal egyforma színt kap.

Hálószoba faldekoráció újságpapír mintás tapétával

Csíkok
Megfelelő előkészítéssel festhetünk csíkokat a falra. A különböző irányban futó sávokkal különböző hatást érhetünk el. Ha alacsony a belmagasság, akkor a függőleges irányú csíkok optikailag nyújtják a teret. Ha keskeny a szoba, akkor a vízszintes irányú sávokkal tágíthatjuk a térérzetet. Kevés széles sávval modern hatást érhetünk el, sűrű, keskeny csíkokkal pedig budoár-szerűvé varázsolhatjuk szobánkat. Baldachinos ágy hatást érhetünk el, ha a csíkok, vagy egyszerűen csak egy széles sáv a falról felfut a mennyezet fölé.

Sárga szürke vízszintes csíkos falfestés

Elegáns függőleges csíkos tapétázás

Szürke és fehér vízszintes csíkos tapétázás

Minták
A mintákat készíthetjük saját magunk is, de vásárolhatunk sablonokat, falmatricát, faltetoválást, vagy akár egy csík tapétát is, amelyet felragasztunk a falra. A minta színvilága lehetőleg rímeljen a fal alapszínével, vagy valamely berendezési tárggyal. A hálószobában az ágy mögötti falra készített minta feldobja a helyiséget, és az ágy sokkal hangsúlyosabb lesz.

Lila hálószoba tetőtérben tapéta faldekoráció

Poszter tapéta hálószobába

Faág mintás falfestés falmatrica

Fehér falmatrica fa és madarak

Love falmatrica

Gördeszkás falmatrica gyerekszobába

Idézet a hálószoba falára

Színek
A színekkel a hangulatot lehet befolyásolni, e téma köré ma már tudomány is épült. A lakberendezésben a teret is formálhatjuk velük. A sötét színek összenyomják a szobát, ugyanakkor kuckós hatás érhető el általuk. A pasztell árnyalatok nőies hangulatot árasztanak. A hófehér szín tisztaság érzetet nyújt és a legsötétebb szobát is fénnyel tölti meg. A zöld, kék, vagy sárga/arany színekkel teljesen egyedi stílust alakíthatunk ki. Ha csak egy-egy falon alkalmazunk színt, azzal kiemelhetünk egy szép falszakaszt, vagy magát az ágyat is, de a jól eltalált szín szép hátteret adhat egy stílusos dísznek vagy képnek is.

Pink hálószoba ötlet

Fehér hálószoba nagy fejvéggel fejtámla

Világosbarna krém színű falszín falfestés ötlet hálószoba

Olívzöld falszín hálószobában a nyugodt alvásért

Sötét falszín hálószobában

Sötétszürke falszín hálószobában

Fehér hálószoba kép dekoráció

Taupe falszín ötlet

Világoskék hálószoba falszín ötlet

Világoskék falszín ötlet

Taupe és barna falszín ötlet