Nyaraló rusztikus téglafallal

Lakberinfo.hu - A nyaralónkat szeretjük kívülről-belülről szépítgetni. Milyen legyen egy vízparti, egy hegyoldali, vagy éppen egy elbújós erdőszéli nyaraló?

Stephens Andrea: - Bármilyen milliőben is legyen a nyaraló, mindig nagyon fontos szempont, hogy otthonos legyen a kialakítása hisz valójában a második otthonunkról van szó. Ide ugyanúgy hazatérünk, annyi különbséggel, hogy ennek a helynek a kikapcsolódást, pihenést, feltöltődést kell alapvetően nyújtania. A nyaraló kialakítása annak is függvénye, hogy mennyire vagyunk aktívak, ha elvonulunk ide. Ki mire használja a nyaralóját. De bármilyen eshetőségről is legyen szó, mindenképpen fontos, hogy ne mindenféle szedett-vedett, valamire még jó lesz holmikkal tegyük tele csak mert a rendelkezésünkre állnak... Ez persze nem jelenti azt, hogy egy-egy különleges darab ne kerülhetne be, ami szívünknek kedves, csak a kacat feelinget kerüljük el... Személyes véleményem szerint a régi és új ötvözete ami a legjobban működik, ha igazán otthonos tereket szeretnénk kialakítani, csak tudni kell milyen arányban és mit vegyítsünk.

 

Kis faház nyaraló

Vízparti stílus nyaraló berendezéséhez

Egy-egy régi darab egyenesen életre kel, ha modern környezetbe kerül és az is igaz, hogy régi épületekben, villákban is remekül működnek a modern bútorok, kiegészítők. Ha például valaki az erdő szélen egy vadászház kialakítását szeretné, akkor ennek megfelelően kell berendeznünk, hogy az éjszakai vadászatokat, a nagy kül-, és beltéri főzéseket, a hobbival járó tárolást és a nagyobb társasági életet is kiszolgálja. Ilyen esetben ezt a világot kifejezetten érdemes modern változatban kialakítani, hogy minél üdébben hasson, ne pedig ránk nehezedjen. A hegyekben is igaz ez az elv egy alpesi vagy egy rönkház esetében, hogy a rusztikus enteriőrt nagyon kellemesen tudja finomítani, ha modernebb elemekkel van tarkítva. A színek megválasztása minden esetben legyen egyedi. A kevesebb több elv szerint jó eljárni.

Vízparti faház nyaraló

Lakberinfo.hu - Új nyaraló vásárlásakor hogyan alakítsuk a belső tereket a saját ízlésünk szerint, illetve meglévő nyaraló esetén mennyi időközönként érdemes újítanunk.

S.A.: - Új nyaraló esetében fontos szempont, hogy az alapvető igényeket alapul véve alakítsuk ki a tereket. mint például nagyobb közös tér, elegendő hálószoba, fedett terasz vagy fedett kültéri/nyári konyha kiépítése rossz idő esetére vagy nagyobb társaság fogadására. Gondolni kell a hobbik-sportok. kerti bútorok és kerti szerszámok tárolására is. Illetve mostanság már a korszerűsítés részét képezi, hogy nemcsak a szépítés kialakítására fektetünk hangsúlyt, hanem a téliesítés lehetőségére is. A modern technológiák segítségével akár előre fel is fűthetjük illetve rá is tudunk bármikor nézni nyaralónkra bárhol is legyünk a wifi-s beállításoknak köszönhetően. Ezek természetesen meglévő nyaraló korszerűsítésénél is praktikus megoldások. Utóbbi esetében az a tapasztalat, hogy folyamatosan találni valamit, amivel felfrissíthetjük, nincs igazán szabály arra, hogy milyen gyakorisággal.

Romantikus hangulatú nyaraló lakberendezés

Tengerparti nyaraló lakberendezés

Lambéria nyaralóban

Lakberinfo.hu - Ha csak kis költségvetéssel szeretnénk a nyaralóban egy kis változást, frissülést, mivel érdemes kezdenünk?

S.A.: - Kis költségvetés esetén alapvetően a textilek frissítésével érdemes kezdenünk. Díszpárnák, ágytakarók, függönyök, szőnyegek cseréjével is olyan érzésünk lesz, mintha radikálisan átalakultunk volna. Majd a falak, bútorok, adott esetben akár a padló és a csempék is átfesthetők. Manapság már mindenféle festék elérhető a barkácsboltok polcain is, amelyek segítségünkre lehetnek. 1-2 lámpa lecserélésével is teljesen más hangulatot tudunk teremteni. Kisebb kiegészítők, fali díszek, részletek újra gondolásával egy teljesen új stílust is kialakíthatunk.

Natúr színű fa falburkolat nyaralóban

Modern kanapé és fonott fotel keveréke

Létra dekoráció nappaliban

Lakberinfo.hu - Közepes költségvetés esetén mikre érdemes költenünk? Mitől váljunk meg, és mi az, ami mindig az újdonság erejével hat?

S.A.: - Közepes költségvetés esetén érdemes hangsúlyt fektetni a beépítendőkre elsősorban mint pl. vízes helyiségek, konyha, burkolások, padló csere, fűtés korszerűsítés. stb. Ugyanis az a tapasztalat, hogy amennyiben ezeket nem tesszük meg a legelején vagy meglévő ingatlan esetében egy időben, később már egyfelől nehezebben veszik rá magukat a tulajdonosok, másfelől sokkal nehezebb is kisebb munkálatokra a szakembereket rászervezni, mint egy komplettebb feladatra. Majd a szükséges bútorok, lámpatestek beszerzése is fontos. A kisebb részletek sok esetben a használatnak megfelelően kerülnek a végleges helyükre.

Design bútorokkal berendezett nyaraló

Szalmakalap dekoráció nyaralóban

Fonott bútorok nyaralóba

Lakberinfo.hu - Ha úgy döntünk, hogy időnként szívesen bérbe is adnánk a nyaralót, akkor hogyan tegyük vonzóvá úgy, hogy nagy eséllyel ez másnak is használható és kellemes legyen?

 
 
S.A.: - Érdekes mód, manapság az emberek az egyedi enteriőröket keresik. Olyasmit, ami megfogja őket a képek alapján. Ilyen szempontból is fontos, hogy otthonos legyen és hívogató. Amikor oda az ember belép, egyből otthon érezhesse magát. Fontos szempont, hogy modern legyen, ötletes megoldásokkal, de mindenek felett praktikusan legyen kialakítva. A részletekben rejlik minden! Egy nyaraló esetében is fontos a kevesebb több elve. A letisztult, finom színek használata az adott környezethez alkalmazkodva.
 
Skandináv hangulatú nyaraló
Téliesített nyaraló
 
Faház látványterv
 
Gondolok itt arra, hogy például egy víz közeli nyaraló esetében előszeretettel választanak kékes színeket és vizes témákat, míg egy erdő szélen inkább a föld színek dominálnak vadászházas hangulatot teremtve. De az adott nyaraló stílus világát is alapvetően a környezete és a ház adottságai határozzák meg. Mindentől függetlenül, a letisztult, modern, otthonos enteriőrben érzik jól magukat leginkább az emberek amikor elvonulnak pihenni vagy kikapcsolódni. A téliesítés ebben az esetben szinte elengedhetetlen, hisz így nem vagyunk szezonálisan lekötve és hűvösebb idő esetén sincs probléma belőle. Míg nagy melegben a klíma is elengedhetetlen kelléke egy nyaralónak.

Stephens Andrea

lakberendező és enteriőr tervező
Telefon: +36-20-468-5679
E-mail: andreakstephens1@gmail.com

A tervező Facebook oldala