A dán HYGGE kifejezés meghittséget jelent, otthonosságot, hangulatot, élményt: amikor együtt vagy a szeretteiddel, biztonságban, védve a világtól, csendben diskuráltok, teát kortyoltok, csokit eszegettek. De lehetsz éppen egyedül is, a natúr bútoraid között, a lábad alatt szőrmével, mamuszban, gyapjú zokniban, vastag pulóverben, a kedvenc foteledben, lehetőleg egy kandalló mellett, egy kis borral, némi csokival, egy jó könyvet olvasva… Főleg, ha kint még vihar is tombol, hogy tényleg átérezd a védettséget.

De hygge a kitérdelt, lógó mackónadrágod is, amit sosem mutogatnál, de olyan kényelmes. Hygge lehet egy sarok is a nappaliban, vagy amikor elnéző vagy a gyerekekkel szemben, de egy intim beszélgetés, egy pillanat, a borzongással szemben a biztonság, maga a jelenlét, az élvezet, az egyenlőség köztetek, a hála érzése, a harmónia, a kényelem, a béke, a csók, a szerelem, az ölelés, az együttlét és a menedék is az. 

Az is hygge, amikor a barátokkal töltött estére együtt készültök, közösen főztök, és a beszélgetést nem uralja egyikőtök sem. Ellazultok és önmagatok lehettek. A hygge az introvertáltaké, nem vagytok sokan, nem vagytok hangosak, nem pörögtök, nem merültök ki. Halkabban, de elmélyültebben beszélgettek. 

És természetesen, nagyon sok hygge étel van, maga az evés is az, az is, amikor édességet eszel, bűnözöl. A csokoládé, a sütemény, a tészta, a forró italok, és minden, amit odafigyeléssel készítesz.

Hygge egyébként minden “slow” — slow fashion, slow cooking — és minden DIY is. Ruhában a lazaság, a lezserség, a gyapjú, a sál, a több réteg. Az otthonodban pedig minden, amitől szívesen maradsz otthon, a kényelmes hálószoba, egy forró fürdő, egy váza virág, a kuckós zugok, a kandalló, a természetes anyagokból készült bútorok és dekorációk, a fa, a szőrme, és minden, ami természet, de a kerámiák is, a vintage, és persze a könyvek is. Egy meleg tea, egy társasjáték, egy fényképalbum, egy jegyzetfüzet, egy kedvenc film vagy könyv és egy kellemes takaró — ezek kellenek ahhoz, hogy igazán hyggén érezd magad. Ha pedig kimész, maga a természet, egy kirándulás, fotózás, piknik, csillaghullás nézése, gombászás, gesztenye gyűjtése. Közösségi kert építése, grillezés barátokkal, és aztán persze az ünnepek megélése, kézzel készített ajándékokkal, és hygge az is, ha háziállatod van.

Nézd, gyorsan jön a nappal. Vöröslő nap, hold elfogyó. Értem fürdik ő.
Értem, kinek lenni jó. Az élet nem rossz, hisz nincsen más egyebem.
Itt a kávém, megiszom melegen.

/ Dán Hygge vers. /

Mécsestartó fonott

BÚTOROK

A hygge érzés megteremtéséhez dán és belga belsőépítészeti cégektől kínálunk bútorokat, amelyek szem előtt tartják a természetességet, az etikus gyártást, az ökológiai fenntarthatóságot és a magas minőséget, hogy termékeiket hosszú ideig jó érzéssel használhasd. Ágyak, asztalok, heverők, padok, székek, fotelek, komódok, puffok, polcok és térelválasztók várnak téged — mind a skandináv stílus jegyében, az ázsiai szigetek hangulatával keverve, a minimalista és bohém kiegészítők szerelmeseinek.

Tovább a bútorokhoz >

Tömörfa dán asztal

Kerámia váza

VILÁGÍTÁS

A hygge egyik sarkalatos eleme a világítás. A boltokban kapható fehér fényű led négyzetek helyett próbáld ki a természetes anyagokat és a sárgásabb fényt, hogy igazi meghitt, ugyanakkor bohém, nyárias, szigeti hangulatot kölcsönözz az otthonodnak. És ne feledd, hogy a termékek megvásárlásával hozzájárulsz a balinéz gazdaság fellendítéséhez, konkrét családok megélhetéséhez. 

Tovább a lámpákhoz >

Előszobai állófogas

Természetes anyagú lámpa étkezőbe

DEKORÁCIÓK

Még egy minimalista skandináv otthon sem képzelhető el dekorációk nélkül, amelyeken elpihenhet a szem, és különböző hangulatokat, jelentéseket adhatnak a helyiségeknek. A nappalidban, a hálódban, a konyhádban, de még a fürdőszobádban és az előszobádban is van helyük, nem beszélve a teraszodról. 
A dekorációk lehetnek a fő fókuszpontok, de a részleteket is kitölthetik, legyenek falra, polcra, földre, dohányzó-, kis- vagy konzol asztalokra helyezve. Lehetnek önmagukban szépek, de lehet, hogy funkciójuk is van, például tálak vagy szép kis kosarak, amelyekbe apróságokat vagy ékszereket helyezhetünk, gyertyatartók, vagy keretek, amelyekbe szeretteink képét tesszük. 

Tovább a dekorációkhoz >

Natúr színű díszpárnák

Hygge párna teraszra

TÜKRÖK

A tükrök természetesen funkcionálisak, de egyben ugyanúgy dekorációs elemek is, főleg, ha ezekkel a különböző méretű, formájú és anyagú darabokkal dobod fel a lakásod. A Baliról és Indiából származó abacából, az alang alang fűből, a raffiából, a rattanból, a rayung fűből, a tengeri fűből, a vízi jácintból vagy a teakfából készült keretek helyezd a nappalidba, a hálódba, a fürdődbe, az előszobádba vagy akár a teraszodra — mindenhol azonnal figyelemfelkeltő darabok lesznek!

Tovább a tükrökhöz >

Kerek tükör ötlet fürdőszobába

Natúr tükör ötlet

TÁROLÁS, RENDSZEREZÉS ÉS NÖVÉNYEK

További dekorációs elemek a kosarak, tároló dobozok és maguk a növények. Az előbbiek anyaguknál, az utóbbiak természetüknél fogva fokozzák a hyggét az otthonodban. A nagyobb méretű kosarak rendkívül praktikusak arra, hogy akár szennyes tartóként használjuk őket, akár a gyerekszobában tüntessük el a kupit percek alatt, és köszönhetően a szövési technikának, elképesztően szilárdak. A közepes méretűekben törölközőket vagy magazinokat tárolhatsz, a kisebbekben pedig piperecikkeket, sminkszereket vagy ékszereket. De használhatod mindet egyszerűen elegáns dekorációs elemként is, a földre, egy asztalra vagy polcra téve. 

Az anyagok tengeri fű, banánlevél, pamut, raffia, rattan, vízi jácint, kagylók, kókusz, stílusban pedig a szoknyás kosarak a hawaii hula táncosokat idézik (Aloha!), mások a vietnámi halászokat, de még az indiai gyarmati időket idéző darabokat is találsz, a színek pedig a lágy fahéj, a fehér és a fekete variációi. Találhatók köztük olyan míves, kézzel gyöngyözött darabok is, amelyeket Balin az Isteneknek való felajánlások tárolására szolgálnak. Ezeket különösen nagy szeretettel és odafigyeléssel készítik kézműveseink.

Tovább a tárolókosarakhoz >

Tovább a növényekhez >

Fonott szennyestartó

Különleges lámpabúra

TEXTILEK

A textilek varázsolják puhává, meleggé és otthonossá a lakásodat, ne habozz hát használni, és akár halmozni is őket! Kis családi szövőműhelyekben készült szőnyegek, párnahuzatok, takarók, függönyök és terítők közül választhatsz, amelyek nyers, organikus és rusztikus hatást kölcsönöznek az otthonodnak, és a gyapjú mellett akár pálmalevélből, raffiából, szizálkenderből, tengeri fűből és vízi jácintból készítik őket, természetesen kézzel, fenntartható módon. 

Tovább a textilekhez >

Hálószobai fonott lámpa

Előszobai pad

KONYHA ÉS ÉTKEZŐ

A konyha az egyik központi eleme a lakásnak, gyakran a legtöbbet használt helyiség, ahol, ha van rá lehetőség, a család és a barátok leülnek és beszélgetnek, amíg a főzés zajlik. Esetleg a konyha kisebb és az étkező külön helyiségben van, de ezek azok a helyek, ahol a test és maga az élet táplálása történik. A kiszűrődő hangok és illatok otthonos érzéssel töltik meg a tereket, gondolj csak a reggeli kávé illatára, vagy a vasárnapi rántott húséra. Csupa jó érzést asszociálunk ezekhez, gyakran gyerekkori emlékeket idézve. Nem csoda, hogy a home stage-ing szakemberek sokszor almás pitét sütnek a sütőben, és úgy várják az eladásra szánt ingatlan látogatóit, mert az illat ismerős, meghitt és pozitív érzéseket vált ki, a vásárlójelöltek automatikusan az ingatlanhoz kötik és könnyebben elképzelik, hogy ott élnek. 
Mi pedig az ízek és hangulat fokozásához konyhai textileket, edényeket, késeket és tárolókat kínálunk neked.

Tovább a konyhai és étkező kiegészítőkhöz >

Asztali lámpa konyhába

Edények főzéshez

NŐKNEK

Nőknek elsősorban ruhákat, sálakat, táskákat és ékszereket kínálunk, de egyéb kiegészítők is megtalálhatók a webshopban, mint például legyezők és bambusz napellenzők. Slow fashion, természetes anyagok, kézzel készült, egyedi darabok, természetesség és fenntarthatóság — megvásárlásukkal pedig kis családi üzemeket, illetve például tibeti és kambodzsai nőket támogatsz!

Tovább a női divat, ékszer és táska kategóriához >

Dán női divat webshop

Stílusos ékszer

Kozycraze webshop divat és lakberendezés

FÉRFIAKNAK

Férfiaknak portugál kender ruhákat, japán tervező által, papírrost kompozitból készült fésűket és ékszereket, íróasztal kiegészítőket, magyar beton mandzsettagombokat, egyedi cipőket, valamint haleledeles- és cementzsákokból újrahasznosított táskákat találsz webshopunkban, amelyek mind különleges kiegészítői lehetnek öltözetednek vagy az otthonodnak.

Tovább a férfi divat és ékszer kategóriához >

Férfi ajándéktárgy

Férfi karkötő

GYEREKEKNEK

Gyerekeknek gyönyörűen kidolgozott, de egyszerű ruhákat kínálunk, csak kiváló minőségű természetes anyagokból, mint 100% puha pamut és biopamut. Babáknak cumisüvegeket is hoztunk, moduláris gyerekágyakat, illetve számtalan kosarat a gyerekszobai játékok eltüntetéséhez, amelyek természetes és vidám hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek.

Tovább a gyerekeknek szóló termékekhez >

Gyermekruha dán design

Fiú ruha Dániából

KISÁLLATOKNAK

Végül, de nem utolsó sorban, ne feledkezzünk meg négylábú házi kedvenceinkről, akik nagyban hozzájárulnak otthonunk meghittségéhez. Cicáink és kutyáink úgy élhetnek velünk, hogy közben természetes ösztöneikről sem feledkezünk meg. A macskák például szeretnek időnként a magasban megpihenni, ahol biztonságban érezhetik magukat, távolabb az otthon egyéb lakóitól, kisgyerekektől és esetleg kutyáktól. Párnázott polcainkkal és játszóhelyeinkkel igazi luxust kínálunk nekik, de a földön való pihenéshez és hordozásukhoz is vannak ötleteink.

Tovább a kisállatok kategóriához >

Kutyafekhely fonott

Szőnyeg kutyásoknak

Keresse fel a Kozycraze weboldalt és kérjen információt az alábbi elérhetőségek egyikén! 

 

Kozycraze logo

www.kozycraze.com

Telefon: +36 70 2983298
Email: info@kozycraze.com