Eszközök:

1 db kimosott, vasalt egyedi textil, vagy konyharuha

1 db kívül-belül jól megtisztított konzervdoboz

1 db olló

1 db ceruza

1 cs. kétoldalú ragasztószalag

Elkészítés:

De lássuk szép sorjában, hogy mire is lesz szükségünk. Hogy a virágcserépnek milyen külsőt kölcsönzünk, az a konyharuha anyagától és mintájától függ. Ha sajnáljuk felhasználni azokat, akkor alkalmazzunk helyettük kimaradt méterárut, tapétát, karácsonyi csomagolópapírt vagy régi elnyűtt ruháinkból válasszunk ki egyet.

Miután mindent összegyűjtöttünk, terítsük ki a konyharuhát egy sima felületre, hogy méretre szabhassuk az anyagot. A legegyszerűbben úgy járhatunk el, ha a konzervdobozt a konyharuha szélétől lassan gurítani kezdjük, a doboz éle mentén pedig egy vonalat húzunk ceruzánkkal.

(Aki nem bízik saját kézügyességében, csak a számokban, annak szüksége lesz egy vonalzóra, papírra és számológépre. Kiszámíthatjuk a konzervdoboz kerületét! Most végre hasznát vehetjük a matekórán tanultaknak. A kör kerületének képlete 2 r szorozva pível (π ), ahol r a kör sugara, amelyből ha kettő van, akkor a kör átmérőjét kapjuk -, a pí pedig egy 3,14 értékű konstans. Így tehát fogjuk a vonalzónkat, lemérjük a konzervdobozunk átmérőjét, megszorozzuk 3,14-gyel és máris megkapjuk, hogy milyen hosszú vonalat kell a konyharuhán húznunk. :) )

Ha sikerült méretre szabni az anyagot, következő lépésként vegyük elő a kétoldalú ragasztónkat, és ragasszuk körbe a konzervdoboz alját és tetejét az élek mentén. Hogy az anyag ne csúszkáljon a köztes részen, bekenhetjük a fémdoboz oldalát papírragasztóval (Stifttel).

Ezek után nem maradt más hátra, mint a levágott ruhadarabot a konzervdoboz köré óvatosan felcsavarni. Feszítse meg az anyagot úgy, hogy a szélei ne érjenek túl az éleken, de az anyag ne maradjon ráncos. Nyomja erősen a ragasztóhoz a konyharuhát, hogy ne váljon le. Ha mégis attól tart, hogy a ragasztó egy idő után elengedi az anyagot, akkor kössön szalagot a konzervdobozra díszként, mint ahogy azt a képen is láthatjuk.

Fémdoboz helyett használhatunk befőttes üveget. Ez utóbbi talán a virág szempontjából kedvezőbb, viszont a ragasztást nehezebb rajta kivitelezni.

Szoboszlai Réka