Nézzünk néhány ötletet erre, majd Jordi Canudas nem mindennapi ötletével szabadítsuk ki a fényt egy általa tervezett lámpabúrából. A világítás tervezést kezdjük a mennyezeti lámpával. Ez lehet közvetlenül a mennyezetre szerelt, vagy belógó lámpatest. Kiválasztásánál legyünk körültekintőek, mivel – ugyan nem biztos, hogy gondolnánk - stílusa az egész szoba stílusát meghatározza. Az egyéni funkciókhoz célszerű a mennyezetre is különböző irányokba állítható lámpákat felszerelni. Így elkerülhető, hogy a szemünkbe világítson a fény. 

Képmegvilágító lámpákkal kiemelhetjük a falon lévő kedvenc képünket, vagy kedves fotókat, egyéb tárgyakat. Az olvasó fotel, vagy kanapé mellé tegyünk álló, vagy asztali lámpákat. Célszerű ezt úgy elhelyezni, hogy lapozás közben kezünk ne vessen árnyékot a könyvre. Az otthoni műhely, vagy bárpult fölé érdemes kis méretű belógó spotlámpákat helyezni. Gondoskodjunk a megfelelő világításról a kandalló, vagy kályha közelében is. A mindennapi tevékenységeinket megkönnyítő világítás mellett ne feledkezzünk meg a hangulatvilágításról sem.

Lássunk néhány ötletet a nappali hangulatvilágításának megteremtéséhez:

A különböző kaspókban, vagy tárolóedényekben elhelyezett cserepes növényeink sziluettjét kiemeli és izgalmas hangulatot kelt, ha mögöttük elhelyezett lámpával – maga a lámpa nem látszik - alulról megvilágítjuk a falat. Kisebb méretű, kellemes szórt fényt adó lámpákat, pl. sólámpa egy zsúfolt polc könyvei közé is betehetünk, így az könnyedebbé válik. A sötétebb sarkokat, vagy falszakaszokat elkerülhetjük, fényt és életet csempészhetünk ezekre a területekre, ha különböző fényvisszaverő, csillogó tárgyakat helyezünk ide (fényes mázú kerámia, fémtárgy, apró tükrös felület stb.). A téli hónapokban szemet és lelket melegítő mécsesekkel, gyertyákkal varázsolhatunk meghitt hangulatot otthonunkba.

Jordi Canudas, fiatal tervező kreatív kerámia lámpája érdekes közreműködést kíván a leendő tulajdonostól: a lámpabúra mellé egy kis hegyes kalapácsot is kap az ember, amivel tetszés szerint apró lyukakat üthet a búrán. Minél több lyukat fúr, annál több fény árad a lámpából. Az így kialakított minták végtelen lehetőséget rejtenek magukban. Érdemes kis méretű belógatott lámpákat helyezni asztal, bárpult fölé, de általános szobavilágításnak is megfelel.

Hobbi lakberendező tanfolyamainkon szakszerű támpontokat és kreatív ötleteket kaphat az általános-, hangulat-, és funkcionális világítás alkalmazásáról, valamint különböző lámpa stílusokról. Várjuk szeretettel! Következő hétvégi (2 napos) tanfolyamunk időpontja: Március 28-29. Érdemes most jelentkezni a megmaradt néhány helyre.

Modesign csapata

www.lakberendezotanfolyam.hu