Gondoljuk át a lakásunk nyújtotta lehetőségeket és válasszuk ki a forgalmazók kínálatából a számunkra legjobban tetsző típust, és jöhet is a felszerelés. Nézzünk meg Hunyás-Tóth Adrienn lakberendező segítségével néhány javaslatot, hogy a lámpatestek kiválasztásakor mit érdemes szem előtt tartani és mely részletekre figyeljünk.

1. Fontos az “antré”

A bejárati ajtóhoz érkezve a kültéri IP védett - tehát por és nedvesség álló - lámpatest használata praktikus, ha mozgásérzékelővel kombináljuk, és e-mellett biztonságot is nyújt, például a lépcsőn való fellépéshez is. Okos otthon rendszernél személyre szabott világítási hangulatokat állíthatunk be, így már belépéskor a saját igényeink szerint beprogramozott hangulat illetve világítási kép fogadhat minket.

Bejárati ajtó megvilágító

Az előszobába belépve az első benyomás meghatározó, ezért legyen kellően világos a tér, mert, ha túl sötét az nem hívogató, a túlzó megvilágítás pedig kápráztató lehet. A mennyezeti általános világítást adó lámpa mellett a tükörnél is helyezzünk el világítást. Ezt érdemes a tükör két oldalánál, mert így például sminkeléskor kellően megvilágítja a fény az arcunkat.

2. Külcsín után belbecs

Ugyanezt az elhelyezést javasolja Adrienn a fürdőszoba megvilágításnál is, mert az oldalról érkező fények nemcsak a sminkeléshez, hanem a borotválkozáshoz is ideálisak. Oldalról érkező világításhoz választhatunk tükörbe, és tükör mögé rejtett világítást; tükör mellé, vagy tükörre rögzíthető lámpát; illetve mennyezetről befüggesztett típust. Vizes helyiségbe IP 44-es védettségű lámpát válasszunk, amely megfelelően véd a portól és nedvességtől is!

Falikaroknál - ha még nem döntöttük el, hogy lefele, vagy fölfele fordítjuk a lámpát - figyeljük meg, hogy a búra rögzített legyen, ne csak ráültetett típus, mert ez utóbbi esetben kieshetnek a lámpatestből.

Led fény tükör körül fürdőszobában

Függesztett lámpánál a függesztőkábel egy részét - a biztonságosabb használat érdekében - el lehet rejteni a mennyezeti takarórózsában, így később is alakíthatunk a befüggesztés magasságán. Ez a magasság legyen harmonikusan beállítva, például összenyitott szobáknál szép összhang, ha a mennyezeti lámpák alsó íve egyforma magasságban van.

Fekete függeszték lámpa étkező

Étkezőben függeszték lámpa

TV nézéskor alkalmazzunk kiegészítő derítő világítást, amely segítségével megkímélhetjük a szemet az erőteljes kontraszttól. Megoldás lehet a TV mellé helyezett asztali, vagy álló lámpa; a TV mögötti falra helyezett, állítható fényerejű falikar; illetve választhatunk beépített háttérvilágítással rendelkező TV készüléket.  Egyik megoldásnál se legyen a fény zavaróan túl erős, és a lámpatest, vagy a búra ne takarjon ki a képernyőből.

Mennyezeti lámpa gyerekszobába

A hálószobákban, illetve a gyerekszobában, vendégszobában, a mennyezeti lámpa búrája jó, ha alulról zárt (takart), így fekvő helyzetből nem lehet rálátni a fényforrásokra, amelyek fénye zavaró lehet.

Mennyezeti lámpa hálószoba

3. Egy kis story

És végül hadd meséljem el - kezdi Adrienn -, hogy a közelmúltban az egyik magánlakásba tervezett wellness projektünkhöz a kiválasztott lámpákat eredetileg nem forgalmazták IP védelemmel. Ám a francia gyártóval leegyeztetve a külön kérésünkre legyártották / átszerelték ezeket a lámpatesteket, és így hamarosan látványos designlámpák fognak lebegni a medence felett. 

Tehát érdemes nagyot álmodni, és amennyiben hasonló világítási kérdések vetődnek fel, hogy mire figyeljünk a lámpák kiválasztásánál, a profi megoldáshoz érdemes akár szakember támogatását igénybe venni. Ebben például szaktudásával segíthet a Studio Trend Interior lakberendezője, Hunyás-Tóth Adrienn.

Studio Trend

Ferenczi Éva és Hunyás-Tóth Adrienn
Studio Trend Interior

www.studiotrendinterior.com

Telefon: +36-30-437-6455