Pár éve csak májusra érett be a termésük, két éve viszont már a tél végére teljesen beértek a magok, és csíraképesek lettek, sőt a tavaly év végén is már termést is lehetett látni rajtuk. Ezt a jelentős változást az enyhe és rövid telek okozzák. A Kenderpálmáról: A kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) Kína középső, és Myanmar északi részén őshonos. A kenderpálmák közül a legelterjedtebb faj. Számos országban ültetik kertekbe, parkokba Dél-Afrikától egészen Norvégiáig. Mára Magyarországon is jó néhány magángyűjtemény büszkélkedhet szabad földben nevelt idősebb, kifejlett példánnyal és a Szent István Egyetem Budai Arborétumában, a Füvészkertben, az Fővárosi Állat és Növénykertben is élnek évek óta kiültetett kenderpálmák.

A dél-európai országokban hidegtűrő képessége miatt nagyon elterjedt, és egyre több elvadult egyed is megtalálható. Ezek a növények semmilyen különleges elbánásban nem részesülnek, így az évtizedek óta tartó természetes szelekció hatására csak az ellenállóbb kenderpálmák maradnak meg, és terjednek tovább. Néha a hazai telek hőmérsékletéhez hasonló hideget kell túlélniük minden takarás nélkül, amely megtizedelheti az ott élő állományt, lombjukat veszítik, de teljes pusztulásuk ritkán következik be. Gyors növekedésű, 12 méter magasra nő meg. 20-30 cm átmérőjű magányos törzsét kenderkócszerű rostszövetbe burkolt levélalapok borítják. Legyező alakú levelei fényes sötétzöldek, akár a 80-90 cm-es átmérőt is elérik.

A levéllemezek majdnem a levélnyélig hasogatottak. Termése hatalmas fürtben lóg a lombkorona alatt, az éretlen sárgászöld gyümölcsök idővel kékesfekete színűre változnak. Könnyen tartható növény, megfelelő tápanyag utánpótlás és öntözés mellett évente akár 8-10 levelet is hozhat. A pálmák mellé tehetünk egy-két stílusával jól passzoló növényt is, hangulatfokozónak: Azáleát, Kaméliát, Rododendront, Jukkát. A Kamélia nem télálló takarnunk kell az erős fagyok beállta előtt! Ne feledjük nagyon fontos az ilyen stílusú kerthez a környezet is, beleértve a kertben lévő további növényeket és a kiegészítőket is!

Írta: Spiegel Ákos - www.s-d.hu