1. Kavicsos tetőterasz fonott bútorokkal

Sokaknak nincs idejük arra, hogy kirándulást tegyenek a természetbe. Íme néhány tipp, hogyan hozzuk be a természetet és a zöldet a közvetlen környezetünkbe. A kaviccsal borított terasz sok lehetőségeket rejt magában. Nemcsak puhább talajt biztosít a lábaknak, de - mint köztudott - a kavicson való sétálás masszírozza talpunk reflexzónáit. Természetes kontrasztot hozhatunk létre a  betonfalakkal, ha növényeinket kő, vagy téglafalú ládákba ültetjük. Ha tetőterasszal rendelkezünk, érdemes kisebb dézsába ültetett fákkal tarkítanunk a kilátást. A magasra nőtt növények árnyékot nyújtanak a meleg, nyári napokban, valamint megvédenek a kíváncsi tekintetektől is, amikor nyugalomra vágyunk. A bútorok megválasztásakor ne feledjük el, hogy azoknak erős szelet, viharokat kell kiállniuk. Így olyan robusztus darabokat válasszunk, melyeknek nem árt, ha esetleg órákon át áztatja őket az eső.

Fonott bútor tetőteraszon

2. Ülőalkalmatosság az erkélyen

Ki ne szeretné reggeli kávéját, teáját nyugodtan az erkélyen meginni? Rendezze be balkonját szőnyeggel és párnákkal. Természetesen itt fontos a kíméletlen időjárásnak ellenálló berendezések helyes megválasztása. Ha a kilátás során fákban gyönyörködhetünk, akkor válasszunk természetes, semleges színű szőnyeget, fából készült asztalkát, székeket, és helyezzük el őket úgy, hogy pihenés közben a tájat élvezhessük. Díszíthetjük erkélyünket szőlőlugassal, vagy apró termetű gyümölcsfákkal, melyek magassága 1-2 méter között van. Mennyei illatukkal közelebb hozhatják a természetet, rendszeres metszésükkel pedig szabályozhatjuk a koronák nagyságát is.

Teraszbútor, apró növényekkel

3. Igazi oázis a betondzsungel közepén

A nagy terasz sokféle megoldásokat kínálhat. A képen láthatunk egy elkerített virágágyást, melybe ültethetünk különböző színű virágokat vagy kialakíthatunk fűszernövény kertet. Fontos, hogy mindig olyan növényeket válasszunk, amelyeknek tudjuk biztosítani a környezeti feltételeket. Ne ültessünk árnyékos teraszra napsütést kedvelő zöldségeket, mert a látványban nem sokáig tudunk gyönyörködni. A virágos kert mellé kialakíthatunk akár egy tűzrakó helyet is, ha szeretnénk a szabadban sütögetni vagy grillezni. Kontrasztos, üdítő látványt nyújthat mindezek mellett a tavirózsákkal teli medence vagy a kőzúzalékkal borított talaj. Az egyes területek nagyságát érdemes előre jól megtervezni. Aki a víz csobogását szívesebben hallgatja, mint a méhecskék zümmögését, annak érdemes olyan vizes medencét kialakítania, amely szivattyúval biztosítja a víz folytonos, körkörös áramlását. Az oxigénnel dúsított medencébe akár aranyhalakat is tehetünk.

Tetőterasz napozóágyakkal

4.  Romantikus vacsora a naplementében

A téglamintázatú nyitott erkélyünket fehér kerti bútorokkal alakíthatjuk romantikussá. Az erős, zöld levelű bokros és faszerű növények harmóniája különösen feldobhatja a fehér és téglavörös környezetet. A műanyagból készült székek nyáron kényelmes ülőhelyet biztosítanak, könnyed nyári zápor után pedig egyszerű őket szárazzá varázsolni. Vásároljunk egy összecsukható kerti napernyőt, melynek segítségével, a tűző napsugarak elől elmenekülve még mindig élvezhetjük a friss levegőt a kánikulában. Fontos kellék lehet még a megvilágításhoz szükséges lámpák, melyeket akár a külső falra is felszerelhetünk. A csupasz fal egyhangúságát megtörhetjük különböző díszítő elemekkel, melyre jó példa a képen látható csillag.

Tetőterasz műanyag fehér bútorokkal

5. Bambusszal tarkított terasz

Sokszor tűnik igaznak a mondás: "egyszerű, de nagyszerű". A következő példánk is ezt látszik alátámasztani. A keleti hangulatot sugárzó teraszon a vastag üvegkockákból készült fal nemcsak megtöri a napfényt, de fokozza a biztonságérzetet azok számára, akik tériszonyban szenvednek. Az üvegtéglából épült fal előtt elhelyezett hosszúkás, keskeny faládába ültetett bambuszok pedig hűsítő árnyékot nyújtanak a pihenésre vágyóknak. A faládákhoz kitűnően illő faburkolatú padlózat igazi naturalista hangulatot kelt az ott tartózkodókban.

Bambusz és tuja a növénytartóban

6. A hatalmas virágládák csodákra képesek

Az egyszerű padlólappal díszített erkélyünk egyhangúságát különböző méretű virágládákkal ellensúlyozhatjuk. A változatos nagyságú növénytartók dinamikusabbá tehetik erkélyünket. Minél nagyobb a fából készült láda, annál nagyobb növényt helyezhetünk el benne. Ide is kiválóan alkalmasak a törpefák különböző fajtái, bokrok és tuják.

Növénytartó ládák és kerti ülőke

7. Fából készült pavilonok

A fából készült pavilonok lehetőséget biztosítanak kúszónövények elhelyezésére a teraszon. A növények nemcsak esztétikai szempontból mutatnak jól, de árnyékukkal megóvnak bennünket az erős UV sugárzástól. A hatalmas kövek gyűjteménye igazi hegyi hangulatot kölcsönöz a magasan fekvő erkélyünknek.

Kerti pavilon, szaletli ápolásra szorul

Dús növényzetű tetőkert

8. Szökőkutak, medencék

A városi élet zaját a fák lombkoronája mellett szökőkutakkal, medencékkel is elnyomhatjuk. A víz csobogása sokakra megnyugtató hatást fejtenek ki. Ha elég nagy a teraszunk, akkor itt is alkalmazhatunk fákat, vízkedvelő növényeket. Ha túl nehéz lenne a virágföldet felcipelni, akkor ültessünk ide is kúszónövényeket, melyeket akár egy egyszerű dróthálón futtathatunk fel. A nagyobb rácsozattal rendelkező háló nem akadályozza a széljárást, csak tompítja azt. Könnyed szerkezetű székekkel ülőhelyünket kedvünkre változtathatjuk. A nagy felületű víz néhány fokkal hűti a közvetlen környezetét, kellemes felfrissülést ad.

Kerti szökőkűt, csobogó

9. A pihenés oázisa

Az egyszerű anyagokból és növényekből berendezett terasz kellemes klímával szolgálhat. A teljes nyugalom érdekében ültessünk örökzöld fákat közvetlenül az erkélyünk szélére. Azzal, hogy a kíváncsi tekinteteket kizárjuk életünkből, igazi menedéket teremthetünk mindennapjainkban. Néhány színes virágú szobanövény feldobhatja a terasz arculatát. A tölgyfából készült nyugágy és a zöld párna természetessége csak fokozza wellness érzetünket.

Kerti növények és tujasor tetőteraszon

Szoboszlai Réka