Kertberendezés kertépítés

De mit tegyünk ha kevés a hely a kertben? "Láttam egy csodaszép kerti utat is az egyik lakberendezési magazinban.  Olyan jól nézett ki. Biztos jól mutatna nálunk is.” - Fogalmazzuk meg gyakran ezt a mondatot. Ezek még nem is annyira földtől elrugaszkodott ötletek, hisz nem feszített víztükrű úszómedencéről vagy egy kerti tóról álmodozik valamelyik családtagja, hanem tényleg olyan hasznos lehetőségekről, amelyeket érdemes lenne kialakítani a kertben.

Kertünk tervezésekor azonban az ötletek szárnyalása mellett a megvalósíthatóságra is érdemes figyelni. Ugyanis a kertépítéskor ezen ötletek mellett még hűs árnyékot adó fákra, hangulatos pázsitra, a kertkaputól a bejárati ajtóig vezető járdára, ház körüli térkövekre is szükség lenne még. Ha pedig ezeket mind végiggondolja, és megpróbálja elhelyezni kertjük szűkre szabott helyén, akkor rá fog jönni, hogy ha mindezeket szeretnék kialakítani a kertben, akkor mindössze három apróság hiányzik.

Mi lehet az akadálya remekbe szabott kertje megépítésének?

  • A tervezéskor hamar kiderülhet, hogy túl nagy lett a ház, ezért túl sok helyet vesz el a teraszból vagy a ház körülre tervezett járdából. Ha pedig egy tágas teraszt épít, akkor már nem marad hely a virágágyásoknak.

  • Vagy pedig túl kicsi a kert, és a kerítést kellene néhány méterrel arrébb építeni álmaik valóra váltásához.

  • A harmadik dolog sem annyira közömbös, mert az pedig a családok többségében legtöbbször a fránya anyagiakról szól. Gyors fejszámolással sem nehéz rájönni, hogy csak a fentebb felsorolt kerti látványosságok megépítéséhez szükséges anyagokért is egy kisebbfajta vagyont kellene kifizetni. Ekkor pedig még nem is beszéltünk arról, hogy valakinek mindezt még meg is kell majd tervezni és építeni.

Ha szeret a tervezéssel foglalkozni, és a család is annyira belejött az ötletelésbe, hogy 1-1 ötlet gazdája még segíteni is hajlandó a munkában, akkor is nagy fába vágja a fejszéjét. Az anyagokat ugyanis még saját kivitelezésnél is meg kell venni a kertépítéshez, és a kerítés arrébb építését sem lehet megbeszélni a szomszédokkal. Házuk kisebbre építésébe pedig még 1-1 jó kerti ötletnek a gazdája se igen menne bele.

Ezért aztán nem marad más hátra, mint az, hogy a családi kupaktanács megpróbálja megrostálni a jobbnál jobb ötleteket, legalább annyira, hogy beleférjenek a kertépítésre szánt költségvetésbe, és amennyire lehet, megpróbálják tágítani a teret a kertben. Kertjük tágításához néhány használható megoldással igyekszünk hozzájárulni.

9 kerttágító ötlet a tér növeléséhez

1. Ha szereti a virágokat, akkor virágágyásra mindenképp szükség lesz a kertben. Egy virágágyással azonban nemcsak szélességben és hosszúságban terjeszkedhet, hanem felfelé is. Futónövények ültetésével felfelé is bővítheti a virágágyást. Támasztékra felfuttatva látványosságnak is kiváló lehet pl. egy csodálatosan felfuttatott futórózsa lugas a ház körül.

Támfalra futtatott növény

Kerítésre futtatott rózsa

2. A magas növények egy kis kertben eléggé leszűkítik a teret. Ilyenkor az lehet a megoldás, hogy alkalmazkodik a kerítés által határolt feltételekhez, és kicsiben kezd el gondolkodni. Nagy fáknak egy kis kertben nincs elég helyük. Ezért válasszon kis lombkoronájú fákat. Sőt még jobban jár akkor, ha fák helyett bokrokat és cserjéket ültet a kertben.

Alacsony építésű virágoskert

3. A különböző szintek is a tágasabb tér hatását keltik. Ezt kihasználhatja pl. azzal, hogy a teraszt lábazatra építi, és a ház magasságával egy szintben lesz kialakítva. Vagy pedig magasított virágágyásban is gondolkodhat  a ház előtt. Ilyenkor a virágágyás oldalfalán lefelé is futhatnak a kúszónövények.

Kőlépcső a kertben, sziklakert

Többszintes kert alacsony bokor nyírt

Virágágyás

4. Egy kis kertbe is lehet szinteket építeni és mélységet csempészni különböző magasságú növényekből. Ha túl kicsi a hely, és túl sok a kertépítés ötlet, akkor a kertjébe gondosan kiválasztott növényeket ültesse egymás mögé magasságuk szerint. A hátsó részbe kerüljenek a magasabb növények, pl. a különböző bokrok és cserjék. Eléjük kerülhetnek a közepes magasságú növények, ezek lábához pedig a törpe növésűek. Emlékszik arra, hogyan álltak be a ballagáskor az osztálykép elkészítéséhez. Kicsik elől, nagyok hátul. Ha pedig olyan sokan voltak, hogy két sornál többre volt szükség, akkor gyorsan előkerült egy pad is, és az első sor a leüléssel még tovább kisebbedett.

Füves kert
    
5. Azzal is sokat segít kertje nagyobbnak láttatásában, ha a kert eltérő jellegű területeinél minél kevésbé csapong a különböző stílusok között. Ha hasonló növények fognak egy helyre kerülni, és nem szórja szét kedvenceit az egész kertben, akkor a hatás nem marad el.

Mediterrán kerti medence

6. A kiválasztott növények színével is finoman tudja befolyásolni a térlátást. Sötét színű virágok ültetésével szélesíteni tudja a teret. Pl. a kék színű virágokat kedvelő kiskert tulajdonosok nagy előnyben vannak, amikor kertjük optikai bővítéséről van szó.

Minimalista modern kert ötlet gömb alakú bokrokkal

7. Nemcsak a növényekkel, hanem a burkolatokkal is trükközhet finoman. Ha szűk a hely a kerti járdának, akkor annyi hely azért mindenképp legyen, hogy végig tudjanak menni rajta, de ha az út közepére, egy hullámos vonalat épít be, akkor ezzel is szélesíti a burkolatot. Ráadásul még hosszabbnak is fog tűnni a ténylegesnél. Egy hullámos középvonallal szélességet és hosszúságot is belop majd kis kertjébe. A hullámzó vonalak a szemet nagyon könnyen meg tudják téveszteni. Már maga az is szélesíti a teret, ha hullámos vonalú az út.

Kanyargós kerti út kerti tipegő burkolattal

Egyedi hátsó kert terv gyeppel, pergolával

8. A nézelődő tekintetek kerítést kitoló megtévesztését azzal is nagymértékben segítheti, ha futónövényekkel takarja be a különböző funkciójú területeket elválasztó kerítéseket, támfalakat. Sőt a szomszédoktól elválasztó kerítést is bátran befuttathatja kúszónövényekkel. A legjobban persze akkor jár, ha olyan alacsony kerítést épít a szomszédos kertek felé, hogy könnyedén át lehet látni a másik kertbe is. Ha pedig a szomszédos kert stílusa egyenes folytatása az Önök kerti hangulatának, akkor még az a kegyes csalás is belefér a kertépítés képébe, hogy a szomszédos kert az Önök kertjének gondosan megtervezett folytatása. Ugyan nem lehet átmenni a szomszéd kertjébe, de átnézni bármikor szabad, ha elég alacsony a kerítés.

Kerti növények ültetése térnövelő ötlet

Kerti garnitúra teraszra
   
9. Kertje négyzetméterről négyzetméterre történő nagyításában nagy szerepe van kerti bútorainak is. Gondoljon csak bele! Minél kisebb kerti bútorokat választ, annál több hely marad mellettük. Azért persze a kerti székek és padok kialakításánál ne csak az optikai, hanem a kényelmi szempontok is számítsanak.

Japán hangulatú kert teakfa bútorokkal

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba , Új u. 21. Térképen
Telefon: +36 (26) 375-171