Ha fémből készült terméket szeretnénk kertünkbe választani, a következő a cikkben bemutatott anyagminőségek közül válogathatunk.

Corten acél kültéri tűzrakó hely

Rozsdamentes acél:
A rozsdamentes acél ellenállóbb a rozsdával, foltosodással szemben, mint a közönséges acél. A levegő pára és oxigéntartalma nem károsítja, felületük nem rozsdásodik. A termékek elkészítése során a gyártónak különös figyelmet kell fordítani az anyag megmunkálására, az azzal kapcsolatos előírások betartására.

Rozsdamentes acél ablakkeret

Alumínium:
Az alumínium sok pozitív tulajdonsága alapján napjaink egyik széles körűen felhasznált és korszerű alapanyaga: hosszú élettartamú, korrózióálló, könnyű. Súlya az acél súlyának mintegy 1/3-a (1m2 1mm-es alumínium súlya hozzávetőlegesen 2,8kg). Amennyiben színre festett növénytartó, dekoráció illeszkedik leginkább a kert megjelenéséhez, tökéletes választás a RAL színre színterezett alumínium.

Alumínium szögletes kaspó

Corten acél:
A Corten acél hazánkban egyelőre kevéssé ismert acélfajta, eddig a közterületeket díszítő patinás-rozsdás anyagként csodálhattuk meg, például a Várkert bazár burkolata vagy a 4-es metró Fővám téri állomásának falburkolata is ebből az anyagból készült. A CORTEN megjelenése extravagáns, egyedi, rendkívüli harmóniát alkot a természettel, ugyanakkor varázslatos hangulatot teremt a belső terekben is. Modern és ipari megjelenésű anyag, mely meleg és természetes színével figyelemreméltó kontrasztot alkot. A korrodáció során kialakuló rendhagyó felületi struktúrával különlegesen szép esztétikai látványt nyújt. Jól illik letisztult formájú épületekhez, modern belső terekhez és kertekhez.

Corten acél növénytartó

Corten acél növénytartó és virágtartó

Egyedi corten acél kerti kaspó

A corten acélt „élő anyag”-ként is emlegetik. Színe a patinásodási időszak alatt folyamatosan változik, mindig más arcát mutatja. Kezdetben az anyag fémtiszta, majd a levegő páratartalmának és csapadék, nedvesség hatására először narancsos, majd egyre sötétebb lesz, míg el nem nyeri végleges meleg, mélybarna színét. Korrózióálló képességét speciális ötvöző anyagainak köszönheti. Patinaréteg alakul ki a fém felületén, mely paradox módon megvédi az anyagot a korróziótól.

Corten acél a kertben, kültéren

Corten acél kerti növénytartó

Kert tűzrakók fémből

A corten időjárásálló acél ellenáll a légköri viszontagságoknak, mint például az eső, jég, hó, köd. A továbbiakban nem igényel semmilyen karbantartást, kezelést. További érdekessége, hogy az anyag sérülés esetén önmagától kijavítja a horzsolt felület patina rétegét. A rozsda kialakításához nincs különösebb eljárásra szükség. Az anyag felülete önmagától korrodálódik az időjárás hatására.

Lágyacél:
A lágyacél használata is egy lehetséges megoldás lehet kertépítészeti felhasználásra. A felület kezelés nélküli acél kültéri használatra problematikus és nem ajánlott, hosszú távon a korrodációtól nehéz megvédeni az anyagot. A felületének megvédése és színezése porszórással érhető el – több száz RAL szín közül van lehetőség választani. Kültérbe való elhelyezésekor a színterezett réteg alá ajánlott egy plusz védőréteg felhordása, a porszórt felület megsérülésekor esetleg jelentkező rozsdásodási folyamat megakadályozása végett. 

Lágyacél virágtartó porszórt, szinteres festéssel

Porszórás – RAL
A szinterezés egy száraz festési eljárás. A szinterezéshez nem szükséges oldószer, kötőanyag, edzőanyag a festék felületre juttatásához és a tapadás, kötés eléréséhez. A porfestendő tárgyat először tisztítják, zsírtalanítják, így biztosítva a festendő felület homogenitását és tapadó képességét. Ezután elektrosztatikus porfestő pisztollyal felhordott porfestéket kemencében beégetik, 180-190 °C-on ráolvasztják a felületre. A beégetés végén a felület sokkal tetszetősebb és a külső mechanikai hatásoknak ellenállóbb lesz. Eredményként egy egyedi, kiváló minőségű, tartós és esztétikus felületet kapunk.

RAL színskála

A RAL egy nemzetközi szabvány, mely világszerte lehetővé teszi egy színhez egy szám társítását. Általánosan elfogadott standard színminta a felületvédelem területén, mellyel a megrendelők előre kiválaszthatják a festés színét a megrendelés előtt.  A képernyőn, elektronikusan megjelenített színek eltérhetnek a valós színektől, ezért a végső szín megrendelésekor érdemes színkártyáról tájékozódni.    

Egyediség
A számunkra leginkább tetsző anyag és szín megválasztása mellett mivel tudjuk még különlegesebbé tenni kertünkbe helyezett növénytartóinkat, dekorációinkat? Csokorba szedtünk néhány példát erre vonatkozólag:

⦁    Formatervezéssel
Lehetőség nyílik arra, hogy a ház adottságaiból kiindulva egyedi formákat álmodjunk meg a megrendelő kérésére. A hagyományos és modern lemez megmunkálási eljárások felhasználásával egyedivé, személyessé, esztétikailag maximálisan a környezetéhez illeszkedő forma képezhető.

Corten acél növénytartó InnoSteel

⦁    Minták beemelésével
Minták megjelenítése a fémekben többek között lézervágással érhető el. Az áttört felület érdekes látványt nyújt, elegáns felületet képez. Megjelenésével egymástól távol eső tereket kapcsolhat össze azáltal, hogy egyes motívumok végighaladnak a különböző funkciókat betöltő tereken.
 

Kerti tűzrakó tálak fémből

Lézervágott corten acél kerítés

Lézervágott corten acél kerítés levél mintás

⦁    Érdekes anyagtársításokkal
Ne feledkezzünk el arról, hogy az egyes anyagok, alkotóelemek milyen különleges módon kiegészíthetik egymást. Gondoljunk itt a fa, beton, terméskő, kavicsok, mulcs fémmel történő találkozására, csak hogy néhányat említsünk a sok lehetséges látvány közül. Használjuk ki ezeket a kontrasztokat, éljünk velünk bátran!
Szintén nagyon magával ragadó látványt nyújt a tűz és a corten acél találkozása.

Kültéri egyedi tűzrakók

Kerek tázrakó tálak kültérre, teraszra

Tűzrakó tálak

Az InnoSteel Design kínálatában hamarosan megjelennek és megvásárolhatóak lesznek a corten acél tűzrakó helyek és mécsestartók egyaránt.

 Képek forrása: InnoSteel, Planterworx, Firefeatures

 Innosteel logo

InnoSteel Design – Corten acél beltérben és kültérben

BUDAPEST - TELEFON: 06 30/681-3773

www.innosteeldesign.com

Innosteel corten acél kerti növénytartó