Kerttervezés ötletek

 A háza megjelenése kifejezi az egyéniségét, és ezt szeretné folytatni a falakon túli otthonában is? Ha tudja, hogy milyen lesz a kertje, akkor ez a kerttervezés kérdéseiről szóló cikk már nem biztos, hogy sokat tud Önnek segíteni. Ha viszont még nem döntötte el a részleteket, akkor érdemes végiggondolni ezeket a kérdéseket.

Kerttervezés lépésről lépésre és kérdésről kérdésre 

Akár kertépítőre bízza kertje megépítését, akár saját maga lát hozzá, kertje adottságaiból érdemes kiindulnia. A szakember is hozott anyagból dolgozik. Természetesen ő – nem ritkán több évtizedes tapasztalatára támaszkodva – sokszor már ránézésre is látja a lehetőségeket, és észreveszi a kert olyan adottságait is, amit mi talán nem is tartanánk fontosnak.

Ha kertépítőre bízza a munkát, akkor a legfontosabb kérdéseket ő tudni fogja. A válaszokat azonban a kertépítő kérdéseire is Önnek kell megfogalmaznia. Jól ismeri a kertjét? Tisztában van az adottságaival?

Kert adottságai kerti növények

Kertje milyen adottságokkal rendelkezik?

Az adottságokat érdemes felmérni, mert a kert építésekor sokkal kevesebb meglepetés fogja érni. Sokan éveken keresztül elsétálnak olyan nyilvánvaló dolgok mellett, amelyeket természetesnek vesznek, és nem is tudatosodik bennük a jelentőségük. Természetesnek vesszük, hogy van egy kertünk, de a részletek pontos ismerete már nem biztos, hogy az erősségünk. Pedig a kert kialakításakor az adottságokat jól kihasználhatjuk.

Kertjének van tájolása, fekvése, területi nagysága, szélessége és hosszúsága, utcafronti elhelyezkedése. Ezek mindegyike fontos befolyásoló tényező lesz kertje lehetőségeinek a felmérésekor. Ezek az első legfontosabb adottságok, amit érdemes felmérni.

Utcára nyíló előkert

Otthonának bizonyára van már vízvezeték rendszere és szennyvízelvezető csatornája is, amely a kerten keresztül vezet át. Hol húzódnak ezek a vezetékek? Lehet, hogy éppen most fejezte be a ház építését, de már akkor is bizonyára van (esetleg ideiglenes) utcafronti kerítése. Lehet kerítés a szomszédok felől is. Milyen ez a kerítés? Mennyi ideje használják már a kertet? A talajnak van nedvessége, víztartalma, a kertben lévő termőföldnek is van minősége. Talán már termeltek is a kertben különféle zöldségeket? De ha még nem, és üres a telek, a talajnak ezeket az adottságait akkor is érdemes számba vennie. Milyen az uralkodó szélirány?

Ezek mindegyike olyan adottságai kertjének, amivel érdemes számolni a tervezéskor. Ki tudja majd használni az adottságokból adódó lehetőségeket. Ezek Önnek talán nem annyira nyilvánvalóak. Egy tapasztalt kertépítő értő szeme azonban sok mindent láthat már a kert első szemrevételezésekor is.

Tudja már, hogy mit szeretne majd csinálni a kertben? 

Az elfoglaltságait is érdemes számba vennie. Mennyi időt szeretne kertje megtervezésére fordítani?
Mennyi időt szeretne majd a kertben eltölteni? Szeret kertészkedni?

Növény ültetése kertben

Veteményes kert típus

Szeretne zöldségeket termelni? Vagy inkább pihenéssel szeretné tölteni az idejét a kertben? Ha pihenni szeretne, akkor fákra és bokrokra lesz szüksége. Virágágyások lesznek a kertben?

Virágos kert

Modern kert magas kerítéssel

Modern kert design

Pázsit, füves terület legyen mindenképp majd? Szeretne kertjébe úszómedencét is? Vagy inkább egy kerti szökőkútra gondolt? Az öntözés hogyan lesz megoldva? A növények öntözéséhez mennyi vízre lesz szüksége? Szeretné majd hasznosítani a tetőre hulló esővizet? Milyen vendégjárásra terveznek? A barátaikat gyakran szeretnék meghívni majd? Vagy inkább családi körben fognak a kertben pihenni?

Kerti pihenő

Kerti pihenő ötlet

A gyerekek szeretnének majd a kertben sok időt tölteni, és játszani? Vannak már, vagy lesznek háziállataik? Kutya és macska is lesz majd? Milyen legyen a zöldfelület és a burkolt felületek aránya? A burkolatnak hol kell majd a személygépkocsi forgalomra is alkalmasnak lenni?

Kerti sétány

Kerti út és kerti burkolólapok

Az elvárásai alapján a részleteket érdemes még körültekintőbben végiggondolni. Előrébb jár a tervezésben azzal is, ha van egy alaprajza a kertről. Ha pedig nincs, akkor érdemes készítenie egyet. Egy kézi rajz is megteszi. Nem a kidolgozottság a lényeges, hanem a részletek megjelenítése.

Mérje fel a kertet! Mi van már benne?

1. A kertnek milyen nagy a területe?
2. Milyen a fekvése, tájolása? Merre van észak és dél?
3. Mennyi a szélessége és a hosszúsága? Hogyan helyezkedik el?
4. Vannak-e rajta nagyobb szintkülönbségek?

Lépcső a kertben

5. Milyen a termőföld minősége?
6. Hol található rajta a ház? Milyen egyéb épület van még telken?
7. Hol találhatók a különféle vezetékek? Gáz, víz, áram, telefon.

Ha nem üres a kert, akkor a rajzon érdemes bejelölni a járdákat, a kertben futó utakat, a garázsbejárót. A kertben található fákkal is érdemes számolni. A kézi rajz is lehet méretpontos. A kisebb körök kisebb fákat, a nagyobb körök nagyobb fákat jelölhetnek. Ezek a körök persze nemcsak fákat, hanem hűs árnyékokat is jelölnek. Az adottságok után az elvárásai jöhetnek majd.

Mit szeretne kialakítani a kertben? 

Hogyan fognak gazdálkodni a hellyel? Mi fog elférni a kertben?
1. Szeretne egy gondozott füves pázsitot?
2. Egy hangulatos pihenőhelyet szeretne grillsütővel vagy tűzrakóhellyel?
3. Vagy egy teraszra gondol, ahova kiülhetnek majd, és vendégül láthatják a barátaikat is?

Kerti kő, díszkert

4. Egy hangulatos fasort vagy szőlőlugast szeretne kialakítani a kerti út mellett? Egy pompázatos virágágyásnak is helyet kell szorítani a ház előtt?
5. Vagy talán a gyerekeknek egy játszóhelyet?
6. Ezek helyett, mellett álmodhat nagyobbat is. Talán egy kerti tóról álmodik?

Milyen stílusú kertet szeretne? 

1. Hogyan nézzen ki, és milyen hangulatot árasszon a kert?
2. Amint összeállította kerti kívánságlistáját, máris gondolkodhat azon, hogy hogyan is rendezze ezeket hangulatos egységbe a kertjében?
3. A kigondolt kert mennyire felel meg majd az életstílusuknak? Kertjük azt a képet sugallja majd, amit sugallni szeretnének magukról? Illeszkedik házuk stílusához?
4. Harmonikusan illeszkedik majd a környezetbe? A szomszédok által kialakított kép nincs szöges ellentétben az Önök elképzeléseivel?
5. Célszerű felmérni azt is, hogy mennyi munkába és mennyi pénzbe kerül majd az Ön által megálmodott kert megépítése?
6. Később mennyi munkával jár majd a kert gondozása, a szépségének a fenntartása?

Milyen növények legyenek a kertben? 

Szeretik a növényeket, a fákat és a virágokat? A kertépítő szakembereknek van egy hasznos tanácsa. Véleményük szerint akkor választja meg jól kertje növényeit, ha azok illeszkednek a kertben található termőföld adottságaihoz és az időjárási viszonyokhoz.

Virágok, fák a kertben

Kertje adottságaitól függően más növények fognak jól mutatni a jó minőségű, humuszos, löszös talajon, és mások egy agyagos, homokos területen. Ha szépen zöldellő kertet szeretne, akkor nincs értelme a vágyálmainak dacolni az adottságokkal szemben. A talaj, valamint az éghajlat adottságait nem hagyhatja teljesen figyelmen kívül. A hiányzó csapadékot ugyan locsolással pótolhatja, de a locsolásra fordított víznek ára van.

A fák és bokrok helyének meghatározásakor a magasságukat is érdemes számba vennie. A virágokkal és az apró növényekkel ilyen gondja nem lesz.

A kertbe milyen fákat ültessen?

1. Lombhullató fákat vagy inkább tűlevelűeket szeretne látni maga körül?
2. Gyümölcsfák legyenek?

Családi háza mellett leginkább a magas fák fogják meghatározni kertje megjelenését. Meghatározzák majd a kilátást, kertbe jutó és a házra vetülő napsugarak mennyiségét. Hűs árnyékot adnak.
A ház közelében is lesznek fák, vagy ezeket inkább a kert végében tervezi?

A fák gyökere hogyan fogja akadályozni majd a földben futó vezetékeket? Az akadályokon túl a dús lombkoronájú fák nyáron megóvják a házat a nap égető sugaraitól, és emellett még kellemes árnyékot is nyújtanak. Ezzel együtt persze előfordulhat, hogy a tetőtéri szoba ablakából nem lehet majd olyan messzire látni. Minél nagyobb árnyékot ad, és minél jobban véd a széllel szemben, annál jobban akadályozhatja a kilátást is. A fák gyökereivel a kerti utak, járdák és a térkővel borított pihenőhelyek kialakításánál is számolni kell. Ha új kerítést is tervez, akkor a kerítés alapjának kiásásakor is kellemetlen meglepetések érhetik a fák kisebb-nagyobb gyökerei formájában.

A magas fák nemcsak a háznak adnak hűs árnyékot, hanem a kisebb növényeknek is. Virágait nem lesz célszerű a fák tövében elültetni, mert nem fognak virágba borulni. Virágágyásai közelében érdemes inkább bokrokat ültetni. Vagy pedig úgy ültetni a fákat, hogy a déli napfény sugarait ne takarják el a virágok elől. A növényeit is érdemes a „kicsik elől, nagyok hátul” rendező elve szerint ültetni, mert így nem veszik majd el egymás elől a napfény éltető sugarait.

Milyen virágok lesznek a kertben? 

Még az egynyári virágokból sem érdemes találomra, egyik évben ezt, a másik évben pedig azt vásárolni. Ha végiggondolja a virágok kiválasztását, akkor virágágyásai is egységes megjelenésűek lesznek, és a virágok virágzási idejét is számításba tudja venni.

Virágok a pázsit mellett

Virágültetés a kiskertünkbe

Kertje tükrözni fogja a személyiségét. Ha meghatározott rend szerint éli az életét, akkor nyilván ezt kertje is ki fogja fejezni. Ha viszont rugalmasabb mederben folyik az élete, és nem áll messze Öntől a folyamatos rögtönzések sorozata, akkor ez a nyitottság megjelenhet a kerti növények kiválasztásakor is. Nem kell minden évben ugyanazoknak a virágoknak ugyanúgy kinézni, és nem kell gondosan előre eltervezett szabályosnak lenni.

Mini kert design

Talán az a legfontosabb, hogy érezze jól magát a kertben, és lelje örömét benne. Még gondos tervezésnél is előfordul, hogy később rájön arra, hogy 1-1 fa helyett bizony másikat kellett volna választani, vagy máshogy kellett volna elrendezni a kertet. Nyilván a 60 éve árnyékot adó vén diófa arrébb mozdítása nem olyan egyszerű dolog, de az apróbb tévedéseket tudja majd később is korrigálni.

Kert a nyugalom szigete

Járjon nyitott szemmel, és gyűjtse az ötleteket! 

A gondolkodás és a tervezés időszakában járjon nyitott szemmel, és vegye észre környezetében azokat az ötleteket, amelyeket szeretne majd felhasználni. A környék kertjeiből, a kertépítéssel foglalkozó internetes portálokról és a nyomtatott magazinokból is gyűjthet ötleteket. Ezeket nem biztos, hogy meg is kell majd valósítani a kertjében. Főleg nem változtatás nélkül, de ötletként továbbgondolásra mindenképp alkalmasak lehetnek. Az összegyűjtött ötleteket továbbgondolva kialakíthatja majd azokat a megoldásokat, amelyek a kertjüket fogják díszíteni. A jó megoldások vonzani fogják a szomszédok kíváncsiskodó tekintetét, és a barátaik előismerő pillantását is kiváltják majd.

Pergola a kertben

A kertjét persze nemcsak megtervezni kell, hanem meg is kell építeni. Sőt utána következik csak az igazi munka, mert nem dőlhet hátra megálmodott kertje elkészültekor sem. A szépség pillanatnyi múló állapot a kertben is. A kertet gondozni, ápolni kell, hogy szép is maradjon.

Kert gondozása, szalmakalap

Ha nem lesz elég ideje a kertje ápolásával foglalkozni, vagy egyszerűen nyűgnek érezné a kerti foglalatosságokat, akkor ezt már kertje tervezésekor is vegye számításba, és ennek megfelelően tervezze meg kertjüket. Tartsa szem előtt: Inkább legyen egyszerűbb kertje mindig rendezett állapotban, mint egy pompázatosnak indult ékszerdoboz elhanyagolt kinézettel.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.terkoakciok.hu

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba , Új u. 21. Térképen
Telefon: +36 (26) 375-171