Egy gipszkarton válaszfal építése gyakran jó megoldás lakása átalakításakor. Ez a megoldás több esetben is szóba jöhet. 

Gipszkarton fal építés

Ilyen helyzet például az, amikor a gyerekek megnőttek, és a közös szoba helyett külön szobára lenne szükségük, akkor előbb-utóbb valamilyen megoldást kell találni. Akkor is egy újabb helyiségre van szüksége, ha dolgozószobát szeretne kialakítani a lakásban.

Leválasztott  gyerekszoba Gipszkarton fallal

Belsőépítészet Gipszkarton fallal

Utólag épített fal Gipszkartonból

Álmennyezet építése Gipszkartonból

Álmennyezet Gipszkarton lapokkal

Egy új szoba miatt nem kell feltétlenül költözésbe kezdeni vagy lakáscserére gondolnia. Gondoljon csak bele! A költözéssel nemcsak lakást cserél, és új otthonba hurcolkodik, hanem egy új helyre is költözik.

Ha nem szeretnének költözni, mert tényleg csak külön-külön szoba kell a gyerekeknek, vagy egy új helyre teszik át a fürdőszobát, akkor a gipszkarton válaszfal megoldást jelent. Az egyik szoba leválasztásával is gyerekek kedvébe járhatunk az életük alapos felforgatása nélkül is. Ha pedig erre a várható lakásátalakításra korábban számítottak is a lakásuk kiválasztásakor, akkor még a megosztásra kerülő szoba alapterülete és formája is éppen megfelelő lesz a két újabb szobának is.

Gipszkarton fal építése

Hálószoba leválasztása Gipszkarton fallal

Fürdőszoba leválasztása Gipszkarton fallal

Milyen előnyei vannak a gipszkarton válaszfal építésének ? 

A gipszkartonozás egyik legpraktikusabb előnye a beépítés tisztasága. Nemcsak kis felfordulással jár, de még takarítani sem kell különösebben utána. Nincs szállongó por, ami a virágok levelei mellett a lakás minden szegletére rátelepszik. A gipszkarton fal felállítása könnyen és gyorsan megy. Ha tartósabb megoldást szeretne, akkor érdemes fémprofilokat használnia, de ha a természetes anyagokat kedveli, akkor fából készült tartófalat is építhet gipszkarton falának. A mennyezetre és a padlóra fogatja fel a függőleges profilokat tartó fémből készült profilt, vagy staflit, és a függőleges profilok felrakása után már fogathatja is fel a gipszkarton lapokat.

Érdemes megtervezni a fal teherbírását is, mert ahol nagyobb teher megtartására alkalmas polcot szeretne kialakítani, ott a fém és a fa tartószerkezetet is érdemes megerősíteni. Fontos azonban tudnia, hogy a gipszkarton fal teherbírása jóval kisebb a téglafalnál.

Gipszkarton fal fémváz

Gipszkarton fal szigetelőanyag

Épített Gipszkarton fal

Pengefal Gipszkartonból

Gipszkartonból álmennyezet

Amint kész van a profilozással, már fogathatja is fel függőleges irányban a gipszkarton lapokat. A lapok találkozásánál kialakult hézagok eltüntetésére papír vagy pedig üvegfátyol hézagerősítőt érdemes használnia. A hézagolást követően a fal glettelése és csiszolása után festheti vagy tapétázhatja is a gipszkarton falat.

Gépészeti elemek elrejtése Gipszkarton fallal

Recepció kialakítása Gipszkartonból

Gipszkarton falú nappali

Ha elektromos vezetéket szeretne futtatni a falban, akkor ezt is könnyen megteheti. A könnyű falszerkezet hátránya a gyenge hangszigetelés, de ezt is javítani tudja kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelés beépítésével. Megfelelő hangszigetelő betéttel ugyanolyan jó lesz a gipszkarton fal hangfogó képessége, mint egy 10 centiméteres tégla válaszfalé. Abban pedig biztos lehet, hogy az átalakítás sokkal kisebb felfordulással fog járni, és még a habarcs száradására sem kell várni.

A cikket támogatta:

DALOS Építőanyag kereskedés

 Dalos Tüzép Piliscsaba

www.dalostuzep.hu

Cím: 2081 Piliscsaba, Hosszúrét út 11. 
Telefon: +36 (26) 375-171