Mivel igen sokféle típus közül választhatunk, rendkívül népszerűek lettek világszerte.

Függőágy a szabadban

A függőágyak és függőfotelek nem új találmányok, talán már évezredek óta használja őket az emberiség. A közhiedelem úgy tartja, hogy a Karib-térségből, illetve Dél-Amerikából. Kolumbusz közvetítésével kerültek Európába, és először a hajókon jelentek meg, mivel a hajó ringását követő mozgása miatt praktikus fekhelyként bizonyultak. A valóságban már sok évszázada ismertek Európában is – erre bizonyíték egy 1330 körül keletkezett kódex illusztrációja, amelyen két alak látható egy függőággyal.

Az utóbbi években a lakberendezésben is kezdtek elterjedni a függőágyak és függőfotelek, és egyre nagyobb teret nyernek, nem csak lakáson belül, hanem a kerti bútorok között is. Az az élmény, amely népszerűvé teszi ezeket a bútorokat, a világ minden táján közös: könnyűek, remek bennük a pihenés, szinte bárhol használhatók, és sokféle típus közül választhatsz. A Vaterán ráadásul új és használt darabok közt is böngészhetsz, és akár néhány ezer forintért lehet saját függőágyad. Nézzük meg a függőbútorok előnyeit és azt, hogy az igények milyen típusok kialakulását hozták magukkal!

A függőbútorok kialakulása

A Karib-térség éghajlata kifejezetten meleg és nedves. Ott ezért volt szükség olyan ágyféleség kitalálására, amely az ember testét a levegőben tartva, lehetővé teszi, hogy körbeölelje és átfújja a friss szellő. A függő bútorok kiiktatják a talajjal való érintkezést, illetve a talaj közelségét. Ez nem csak amiatt fontos, mert elszeparálódunk a föld hidegétől és nedvességétől, hanem azért is, mert biztonságot nyújt a bogarak és rovarok támadásai vagy a földön kúszó-mászó állatokkal vagy az éjszakai életmódot folytató kisebb ragadozókkal szemben. A függőbútorok, különösen a függőágyak ott is jól jöttek, ahol kevés volt a hely az ágyaknak, vagy ahol a tábori körülmények nem tették lehetővé az állandó fekhelyek kialakítását.

Kedvező árú függőágy a vaterán

Ma is fontos szerepük lehet a függőágyaknak, például túrázás idején. Nyáron, olyan területeken, ahol a szabadban töltött éjszaka nem jelent potenciális életveszélyt, a függőágy lehetővé teszi, hogy megfigyelhessük a zavartalan természetet. A függőbútorok túrázásra tervezett típusaihoz különféle komfortnövelő kiegészítők is kaphatók, mint amilyen az esőtető/vízhatlan borítás vagy a szúnyogháló.

A függőbútorok előnyei

A függesztett bútorok előnyei is abból származnak, hogy nem érintkeznek a talajjal. A kertben fontos lehet, hogy a kihelyezett bútorok – függőágyak, függőfotelek –, akár állványos, akár fára függeszthető típust veszel, nem teszik tönkre a pázsitot, nem igényelnek szilárd talajkialakítást vagy alapozást.
Behozhatatlan előnyük a felfüggesztett bútoroknak a szilárdan állókkal szemben, hogy lengeni, forogni, hintázni képesek, ami a bennük töltött időt még komfortosabbá teszi. A levegőben lógás, ringatás megnyugtatja az idegrendszert, hiszen az anyaméhben töltött időszakra emlékezteti azt.

Belső terekben nagy előnyt jelenthet, hogy a felfüggesztett függőfotelek nem foglalnak helyet a padlón. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy abban a magasságban, ahol a bútor lóg, igenis szükség van a térre. Részben azért, hogy kényelmesen bele tudjunk helyezkedni, részben pedig azért, mert ezek a bútorok lengenek, oldalirányban, minden irányban mozognak, azért ügyelni kell arra, hogy a használatuk során ne verjünk le semmit.

Csíkos függőágy

A függőbútorok fajtái

A függőbútorok tipizálása nem egzakt tudomány, a csoportosítást inkább egyes tulajdonságok vagy a felhasználás célja (kényelmi vagy praktikus okok) alapján: az előbbiekbe tartoznak a pihenést, kikapcsolódást szolgáló függőbútorok, míg az utóbbiak közé soroljuk a túrázási, alpinista, katonai vagy éppen építőipari célzatú felhasználási módokat.

A kényelmi célú függőbútorok között megkülönböztethetünk függőágyat, hintahálót, ezeknek teljesen merevítés nélküli vagy különféle mértékben és módon merevített változatait. Különbséget tehetünk a felfüggesztés módja szerint is, hiszen akadnak, amelyeket élő fákra (ezekhez kaphatóak kifejezetten fakímélő rögzítési rendszerek), póznákra “aggathatunk” és akadnak, amelyekhez beszerezhetünk állványzatokat.

Függőfotel nappaliban

A bútorok típusát tekintve függőágyakat, függőkanapékat, függőfoteleket különböztethetünk meg egymástól, de fellelhetők függőkosarak is, amelyek méretük és/vagy formájuk okán sorolhatóak a felsorolt kategóriákba. A függőágyak méretük (hosszuk és szélességük) szerint lehetnek egy- vagy többszemélyesek. A klasszikus függőágy – amely egy tartós és erős, közepesen rugalmas textilből kialakított téglalap, a két végén csokorba fogva és felfüggesztve – a közvélekedéstől eltérően nem csak úgy használható, hogy hosszában fekszünk bele. Ha keresztben helyezkedünk el benne, más testhelyzetet veszünk fel és többen is elférünk benne. Kaphatók extrém méretű függőágyak is, amelyekben akár 4-5 fő is kényelmesen helyet foglalhat.

A függőkosarak és egyéb merev szerkezetű darabok tulajdonképpen a klasszikus bútorok felfüggesztett változatai. A tányérszerű, alulról merev típustól a fél gömb vagy csepp formát alkalmazó változatokon át a felfüggesztett kanapéig számtalan verzióból választhatunk ízlésünktől és a felhasználás céljától függően.

A merevítetlen függőbútorok speciális típusa a csepphinta. Ez tulajdonképpen egy párna, amely fölött kialakítottak egy sátrat, amelynek a csúcsánál van felfüggesztve a hinta. Az egy ponton való felfüggesztés miatt a hinta a párna középpontján átmenő tengelye körül is tud forogni, továbbá oldalirányban leng, ezzel hatékonyan stimulálva a benne ülő idegrendszerét. Gyakran gyerekszoba-bútorként alkalmazzák, hiszen a kicsik fejlődő idegrendszere számára nagyon hasznos, de felnőtt méretben is kapható.

Mivel a függőbútorok kifejezetten kényelmi bútorok, illetve egy részük olyan célokat szolgál, amelyek eléréséhez bizonyos paramétereknek meg kell felelnie, érdemes nagyon gondosan tájékozódni és válogatni a vásárlás előtt. Érdemes kipróbálni a különféle típusokat, hogy meggyőződjünk arról, hogy a számunkra valóban komfortosak-e. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a függőbútorok, különösen a függőágyak esetében különféle méretek léteznek, ezeknek a kiválasztásához érdemes szakember segítségét igénybe venni.