Csermendy Éva, az IKEA dekoratőre arra is ad tippeket, hogyan használhatjuk ki maximálisan a terasz vagy erkély minden négyzetméterét, és tehetjük hangulatossá otthonunk kültéri helyszíneit. Nyakunkon a nyár, természetes, hogy ilyenkor mindenki több időt szeretne tölteni a szabadban. De mire van szükség ahhoz, hogy a terasz vagy az erkély az olvasás, pihenés, reggeli kávézás vagy éppen baráti vacsorák tökéletes színterévé váljon?

Zöld ikea kerti bútor garnitúra

Sárga könnyű szék erkélyre

Egy tér a pihenéshez

A megfelelő kerti bútorokkal a szabadtér egy csapásra étkezővé, olvasósarokká vagy egy hívogató kuckóvá változik. Csermendy Éva szerint a kerti bútorok kiválasztásakor érdemes a természetes anyagokból készülteket előnyben részesíteni, mivel ezek strapabíró és időtálló darabok, ráadásul mindenhol jól mutatnak. A keményfa például a tradicionális és modern stílushoz is remekül passzol. 
„Természetesen a már meglévő kerti bútorainkat is felfrissíthetjük, az IKEA kínálatában is kapható fapác például védi a felületet, miközben hagyja érvényesülni a fa természetes szépségét. De a látványosabb változásért le is festhetjük kedvenc darabjainkat egy új színnel, vagy felfrissíthetjük az összképet az eddig használt székpárnák, textíliák lecserélésével is” – mondja az IKEA dekoratőre.

Kerti Ikea kanapé

Okos tárolás a tartósság jegyében

Az összecsukható székek és asztalok nem teszik zsúfolttá a teret, mégis könnyedén plusz felületet kínálnak, ha vacsorára érkeznének a barátok, vagy látogatóba jön a család. Amikor nincs rájuk szükség, egyetlen mozdulattal elpakolhatod őket egy kültéri tárolóba, amibe amúgy is érdemes beruházni, hiszen szeretett kiegészítőidet így megvédheted az időjárás viszontagságaitól.
Egy napernyő vagy pavilon szintén védelmet kínál a kerti bútoroknak – és persze a teraszon vagy erkélyen pihenőknek is – az erős napsugarak ellen, de egy ernyő alatt a szemerkélő eső sem fogja megszakítani a kültéri vacsorát vagy olvasgatást.  

Szélvédő paraván erkélyre

Helytakarékos Ikea kültéri garnitúra

Új Ikea kerti kanapé

Hangulatfokozó lehetőségek

Az elmúlt években egyre többen éreztek rá a kertészkedés örömére, sokan nevelnek csodás zöld növényeket balkonládákban vagy cserepekben is. A növények pedig nemcsak feldobni képesek akár a legkisebb sarkokat is, de látványosan jól is érezhetik magukat a szabadban, ha megfelelő helyre kerülnek. De hogyan lehet maximalizálni egy kis terasz befogadóképességét, hogy igazi városi dzsungellé változzon?

Fonott kerti szék az Ikeától

Összecsukható fémvázas szék

Fehér ikea szék teraszra

Balkonládákkal, virágládákkal és függeszthető virágtartókkal a függőleges tér is kihasználásra kerülhet. Ezek az elemek egymásra is építhetőek, így horizontálisan is bővíthetjük kertünket. Többszintes virágtartókkal pedig külön "emeletet" kaphatnak növényeink. A növények mellett a hangulatvilágítás kialakítása a másik legkézenfekvőbb módja annak, hogy hívogatóvá és meghitté varázsoljuk a teraszt. Itt is érdemes figyelembe venni a hely adottságait, és átgondolni, milyen hatást szeretnénk elérni, majd ennek megfelelően választani az elérhető számos kültéri lámpás és égősor közül.

Tömörfa kerti szék és asztal

A világítótesteket fel lehet akasztani a napernyőre, bútorokra, vagy bármilyen szabadon hagyott felület díszei is lehetnek. Ezeket a vidám dekorációkat aztán minden évben ugyanúgy újra elő lehet venni, mint a karácsonyfadíszeket. 

Ha pedig minden készen áll, nincs más hátra, csak tölteni egy kancsó finom limonádét, keríteni egy jó könyvet vagy áthívni a barátokat, és élvezni a tökéletes nyári napokat – kint, a szabadban.

Ikea kültéri bútorok teljes választék itt >>>