Urbánné Bíró Brigitta, a HungaroRim Kft. ergonómiai szakértő partnere azt mondja: amíg az ezredfordulón főként a negyvenes éveikben járó korosztályra volt jellemző a gerincsérv, a csigolyakopás és az ínhüvelygyulladás, addig 2022-ben már egyre több 30 év alatti fiatalon jelentkeznek ugyanezek a tünetek, jórészt a silány minőségű ülőbútorok és azok rossz használata miatt.

Alapvetően az ember a szavannákra született, tehát a testfelépítése még mindig az állásra van kialakulva. Hogy ha az álló helyzetben történő gerincterhelést vesszük 100 százaléknak, akkor az ülő testhelyzetben 140 százalékos a gerinccsigolyák terhelése.” – érzékelteti Urbánné Bíró Brigitta, azt a hatást, ami akkor nehezedik ránk, amikor magunkat kihúzva ülünk az irodában. Ha vállból előre hajolunk vagy éppen „lecsúszunk a székünkben”, ez a terhelés 200 százalékosra is felmehet. Mint mondja: a legnagyobb nyomás főként a derékszakaszt és a nyaki csigolyákat érinti.

Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel, hogy érdemes olyan többfunkciós ülőbútort venni, ami személyre szabható, ezzel védeni a munkatárs egészségét – teszi hozzá az ergonómus. Urbánné Bíró Brigitta rendszeresen tart előadásokat, úgynevezett egészségnapokat, ahol elmondja a jó testtartás ismérveit, és praktikákat, ötleteket mutat az érdeklődőknek az egészséges munkavégzéshez. Az ergonómus több nemzetközi nagyvállalat magyarországi leányvállalatánál is megfordult már, illetve a HungaroRim Kft. számos olyan partnerénél tartott már előadást, ahol felismerték, hogy a munkavégzés hatékonyságát jelentős mértékben növeli, ha odafigyelünk munkahelyünk ergonómiájára, az egész napos hatékony munkavégzéshez nem elég fejben ott lenni, a többi testrészünkre is gondolni kell.

A HungaroRim Kft. kínálatában számos olyan RIM termék kapható, melyek az ergonómia követelményeinek maximálisan megfelelnek, és alkalmasak akár 8 óra folyamatos ülőmunka-végzéshez is. E tekintetben a bestsellerek közé tartozik a Flexi, a Victory, az Easy Pro és az Anatom szék. Ezen termékek esetében is fontos azonban, hogy használójuk megfelelően, a helyes beállításokkal használja őket.

Vicory irodai szék HungaroRim

Vicory görgős szék HungaroRim az egészséges üléshezVictory irodai ergonomikus szék

A szakemberek szerint az alábbiakra fontos odafigyelnünk:
    • az ülőlap egész felületét használjuk, ügyeljünk arra, hogy ne a szék szélére üljünk
    • a megfelelő magasság beállítása: a lábszár és a comb kicsivel nagyobb szöget zárjon be mint 90°
    • a háttámla magasságunkhoz történő helyes beállítása
    • a háttámla ellennyomásának beállítása testsúlyunk alapján
    • és végül, de nem utolsó sorban, amire talán nem is gondoltunk még sohasem, a karfa helyes beállítása, szintén testalkatunknak megfelelően.

Flexi irodai szék HungaroRim

Flexi görgős szék HungaroRimFlexi irodai ergonomikus szék

A megfelelő szék kiválasztáshoz több típust is szükséges kipróbálni, természetesen mindegyiket helyesen, egyénre szabottan beállítva. Különbözőek vagyunk, különböző adottságokkal, ezért ami egyikünknek megfelelő nem biztos, hogy másnak is kényelmes lesz. Várjuk szakértő kollégákkal a bemutatótermünkben! 

HungaroRim Kft.

1163 Budapest, Cziráki u. 26-32. 27-es épület 1. em.
Telefon: (+36) 1 404 3093

www.hungarorim.hu

Hungaro-Rim bútor tender