A fürdőszobák belső kialakításának egyik legérdekesebb trendjét a MUT Design fiatal tervezői egy 2020-as projektjükben valósították meg. A La Fresca! azaz lépjünk ki a friss levegőre üzenete áll a középpontban. A természettel és a természeti környezettel való szoros kapcsolat keresésének tendenciája arra készteti a tervezőket, hogy elmossák vagy akár teljesen el is töröljék a határokat a külső és belső terek között. A stúdió nem csupán a belsőépítészet szabadtéri felhasználásával kísérletezett. Azt is vizsgálták, hogy hogyan változhat az otthoni élet, ha ezeket a határokat részlegesen lebontják vagy teljesen meg is szüntetik.

Kinn és benn fürdőszoba

Kinn és benn fürdőkádKépek: Sivak + Partners Studio

A természetes szemlélet a természetes anyagok használatával kezdődik a fürdőszobában is: kő, fa, agyag, beton, azaz minden olyan organikus és divatos textúra, amely a természetes módon kialakult vizes élőhely érzetét kelti a beltérben. Ehhez a legjobb elemek a hatalmas ablakok vagy teljesen nyitott változatok a belső és a külső között. Hosszúkás, természetes formák, tetőablak a zuhanyfülke felett, ami a szabadság érzetét kelti és akadálytalan kapcsolatot teremthetnek a kültér természetes szépségével.

Kőmintás mosdópult

Növénydekoráció a fürdőben

Szürke mozaik mintás burkolat

A fenntarthatóság a fürdőszoba tervezés egyik iránymutató trendje 2021-ben

Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a „fenntarthatóság” fogalmát eltérően definiálják a tervezők és gyártók. Ám mindannyian arra törekednek, hogy ezt minden esetben megvalósítsák a projektjeikben. Most próbáljuk meg itt meghatározni a fenntarthatóság néhány tulajdonságát. Kiegyensúlyozott és harmonikus viszony a környező természet és az otthon között. Az erőforrások visszafogott kihasználása.

Rozsda színű faburkolat

Függőlegesen rakott falicsempeKépek: Caroma

Nagy terrazzo szemcse mintás falburkolat

Kép hitel: Ira Lysiuk Architects

Tégla mintás és kőmintás falburkolat

Tégla mintás vöröses és kőmintás falburkolatKépek: Natalia Lemos Arquitectura

Íme néhány példa arra, hogy a természetes formák, anyagok és textúrák szabálytalan, rusztikus és nyers formájukkal és felületeikkel miként nyújtanak pazar látványt a fürdőszoba bármely részében. A textúrákkal való játék, különösen akkor, ha az anyagok természetesek és klasszikusak: kő, tégla, beton, agyag, páratlan hangulatot fognak teremteni. 

Tégla mintás falburkolat

Egy másik tervezési megközelítés korlátozott helyekhez az, amikor egy fürdőkád a hálószobába kerül: stílusos, romantikus és nagyon bohém lesz a végeredmény. A Maynard Architects tervezte ezt a hálószoba-fürdőszoba kombinációt egy egyedi térben álló fürdőszobai szekrénnyel. A hatalmas tükör fantasztikus térnövelő erővel bír. 

Fürdőszobai szekrény mozgatható

Itt egy másik egészen formabontó fürdőszoba, térben elhelyezett mosdóval. 

Térben álló mosdópult

A kő minta elmaradhatatlan az új trendekben

Vöröses márvány mintás kád és mosdó

A Crema Violet Onyx ritka remekmű. A Decus Interiors által tervezett elegáns, rózsaszín fürdőszobában ezt a különlegességet építették be. A projekt kifejezetten a kő természetes szépségét hivatott bemutatni. Nagyon szép kontrasztot és feltűnő mélységet alkot a fehér színnel. Felhős rózsaszínű, ibolya és fehér hullámaival ez az Onyx festői bizonyítéka a nyers esztétika aktuális trendjének.

Vöröses márvány mintás kád

Egy másik példa arra, amikor a kortárs formatervezést ötvözik az organikus szemlélettel: Antonio Lupi Design mosdója. A mosdó egyedülálló darab, hosszúkás sarkokkal, sima textúrával és egyedi formával. A színes gyantacsíkokkal összeragasztott carrarai márványlapokat tökéletesen illenek a modern fürdőszoba trendekbe.  

Ez is egy Antonio Lupi fürdőkád

A másik, szintén a szobrászműhelyek hangulatát idéző darab Enzo Berti, Nami fürdőszobai mosdója. Ez egyfajta tisztelgés az olasz származású és világhírű művészek előtt, akik a szobrászat révén életre keltették a márványt. Ez a lenyűgöző műtárgy egy szilárd márványtömbből van faragva, amit finom drapéria minta szegélyez. 

Enzo Berti márvány mosdó

Enzo Berti márvány mosdó pultra helyezve

Íme egy másik példa az egyetlen darabból kifaragott mosdóra. 

Kreoo mosdó

Az alábbi fürdőszoba két újdonságot kombinál. Arany színű csaptelepek láthatók a nagy szemcsés terrazzo burkolatokkal.  

Caon Studio egyedi terrazzo mintás fürdőszoba

Kevesebb termék de stílusosan!

Az eddigi tendenciákból és újításokból jól látható, hogy a fürdőszobaipar változik. A fürdőszobai tér tiszta haszonelvű kialakítása és funkcionalitása ma már több öngondoskodást és életmód-orientált megközelítést igényel. 

Fali mosdó álló tükörrel

Világoszöld falszín fürdőszoba

Az Ex.t projektje például egy új kád- és zuhanyrendszert mutat be Art Deco inspirációval a Nouveau kollekcióhoz. A tiszta geometriai vonalak és a finom pasztell színek elegáns fürdőkádat és mosdót alkotnak, amelyek művészi és stílusos, modern hangulatúak.

Kerek fürdőkád

A tiszta vonalak, a meleg színek és a modern vintage stílusos kombinációjának újabb szépsége következik. Az AL Studio Reflex projektjében egy minimalista ihletet figyelhetünk meg, amely a harmóniát és a kényelmet modern nyelven és innovatív anyagokkal teljesíti ki. Az egyedülálló, átlátszó kád Cristalmood anyagból készül, egy új anyagból, amelyet az Antonio Lupi Design szabadalmaztatott. A pasztell őszibarack és a melegbarna összefonódása nagyon kellemes hangulatot áraszt.

Antonio Lupi fürdőkád reflex

Antonio Lupi Design és Mario Ferrarini együttműködésével született meg ez az új, elegáns, Mastello nevű kád. Modern, a fürdőszobához fluid vonalakból, lágy formákból áll. A kád kicsi és kompakt mérete, alkalmassá teszi kisebb fürdőszobákhoz is. 

Antonio Lupi fürdőkád 2

A kádtervezés tendenciái ebben a szezonban azt láthatjuk, hogy a kicsi és kompakt kádak jelentik az új tendenciát, amelyre az alkotók és a márkatervezők összpontosítanak. Az anyagok viszont merészek, innovatívak, vagy a klasszikus kreatív értelmezését képviselik. 

Antonio Lupi fürdőkád

Fürdőszoba csempe újdonságok

És ha a fürdőkádak és mosdók világában a tendencia a tiszta, elegáns, sőt klasszikus vonalak keresése, akkor ugyanez igaz a burkolatokra is.  A művészet által inspirált minták, a kézzel készített változatok, az egzotikus színek és a formák mind az új trendek jellemzői. Úgy tűnik, hogy a váratlan színkombinációk és az össze nem illő csempeminták, az ellentétes fugák és a váratlan formák lesznek az év slágerei. 

Fali kádtöltő csaptelep

Bohém stílusú csempék

A burkolólapok érdes felülete kihívást jelenthet a nedves padlók számára, de a marokkói kézzel készített mázas zellige fali burkolólapok, amelyek elbűvölően tökéletlenek, szép kiegészítői a fürdőszobai tereknek, amelyeknek nehéz ellenállni. A sok esetben élénk megjelenésű, kézzel készített csempék gazdag textúrájú felületeket alkotnak.

Natúr színű zellige csempe

Fényes fekete falicsempe

Másrészt a matt felületű lapok kiváló tapadást és csúszásállóságot kínálnak, így tökéletesek nedves helyiségekben. 

Fényes zöld falicsempe

Metró csempe új formában

A modern tervezők és gyártók úgy döntöttek, hogy a metró csempék elnyújtott vékony változataival kísérleteznek. Kontrasztos fugákkal kombinálva divatos és művészi fürdőszobai élménnyé válnak a számtalan színben elérhető változatok.

Metró csempe és terrazzo lap kombináció

Bohém szín- és anyaggazdagság, a ragyogó mázzal ellátott smaragdzöld tökéletesen passzol a réz berendezési tárgyakhoz és dekorelemekhez. A metró csempe téglalap alakja tökéletes a kis fürdőszobák számára is, mivel az tágasabbnak tűnik. Ennek a trendnek a nagyszerű szín- és textúraváltozatai a modern dizájnban segítenek kiválasztani a stílusának leginkább megfelelőt. 

Sóskazöld falicsempe

Borsózöld falicsempe

Művészi ihletésű designcsempék

A művészi kivitelezésű falicsempék a három dimenzió irányába fejlődnek. A kerámiából és porcelánból készült változatok egyrészt nagy méretűek és plasztikus felületűek. Érdekes textúrájuk új réteget adnak a fürdőszobának. Jellegzetes a hosszanti csíkozás és a bordázott kialakítás. 

Sötét lila falburkolat trend

Peronda csempe

Peronda csempe geometrikus minta

3D burkolat 2021-es trend