Kialakítási tippek új konyha tervezésénél

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vet fel a cikk a végén pedig egy letölthető TERVEZŐPROGRAM segítségével álmodhatjuk meg leendő konyhánkat. Konyhánk használhatóságának és arculatának kialakítása mindig egy izgalmas feladat. Szerencsés esetben házunk építésekor optimális méreteket alakíthatunk ki és főzési, tárolási, étkezési szokásainknak megfelelő konyhát varázsolhatunk magunknak.

Ebben az esetben skiccelve vagy szaklapokat bújva, az interneten keresgélve nézzük a szebbnél-szebb megjelenésű frontokat, beépíthető gépeket. Mielőtt ezekbe elmélyednénk, és komoly árkalkulációkba fognánk néhány fontos dolgot számba kell vennünk. Mit várunk el a konyhánktól és a hozzá szervesen kapcsolódó étkezőtől? Először is végig kell gondolnunk a nap melyik részében és mennyi időt fogunk ott tölteni és mindezt hányan tesszük.

Milyen gyakran kell főznünk, illetve milyen előkészületekre van szükség a főzéshez? Mekkora létszámú a család és várhatóan nőni vagy csökkenni fog-e ez a szám. Rendszeresek-e a vendégfogadások? E szempontok tükrében kell a megfelelő méreteket és alapterületet megválasztani. Háztervünk készítésénél a konyha tájolására is figyeljünk, ami optimális esetben keleti ? délkeleti irányú lehet mert innen megfelelő mennyiségű természetes fény jut be a térbe. Az ablakok nagy mérete előnyös a természetes fénymennyiség, illetve a szellőztetés miatt, azonban a fali polcok elhelyezését korlátozhatja.

A konyhabútorok tárolókapacitása is nagyon fontos, ami növeli méreteit viszont a tisztán tarthatóság és a kialakítható rend és hasznos felületek miatt ezzel ne spóroljunk, ez az előre tervezés esetében nem probléma. Ha megválaszoltuk az előző kérdéseket, igyekezzünk a leendő munkafelületet úgy kialakítani, hogy ez az ideális konyhaműveletek várható sorrendjének megfeleljen. Szellőztethető éléskamrának érdemes egy külön helyiséget kialakítanunk amit könnyen fel tudunk szerelni polcokkal, és megfelelő világítással. Hűtőszekrényünk fagyasztó kapacitását is érdemes végig gondolnunk, mennyire fogunk ott raktározni. Munkapultunk első felén elegendő helyet hagyjunk a pakoláshoz, alapanyagaink előkészítéséhez. Ezután következzenek a vízkiállások a csapnak és a mosogatógépnek, valamint a mosogató ami egy- vagy többmedencés is lehet. Ezután egy újabb szabad terület következzék, ide a megmosott, és a főzéshez végleg előkészített nyersanyagot tudjuk pakolni. Ezt követi a tűzhely a páraelszívóval. Ma már korszerű elektromos vagy gázsütőkkel találkozunk, ezeket nem kell feltétlenül az alsó szekrénybe építenünk. Mivel veszélyes üzemről van szó érdemes nem a közlekedés fő vonalába helyezni.

Visszatérve a tűzhelyhez legjobb ha még ezután is marad lerakó felület, ahol a forró edényeket biztonságosan külön tudjuk helyezni. Szigetes konyha esetében a felület persze nő és esztétikus is de a munkafolyamatok ideális sorrendjéhez talán kevésbé jó. Alkalmazásához bőséges térre van szükség, és kitűnő lehetőséget teremt a közös munkához. Ezek azok az általános kérdések amiket érdemes konyhánk kialakításakor megfontolni. A felső szekrények beépítési variációi is gazdagok. Itt felmérve a szükséges hasznos helyet igyekezzünk a helyiség méretéhez arányosan igazítani ezeket a korpuszokat mert a túl mély és egyben túl magas, testes dobozok összenyomhatják a teret, nehézkesnek tűnnek és a fény útját is sokszor akadályozzák. Könnyíteni optikailag apró fényforrások belső elhelyezésével, illetve üvegezett ajtók alkalmazásával tudunk.

Hogy mit tegyünk, ha kész konyhát kapunk az új, vagy használt lakásunkhoz és jól működővé szeretnénk tenni, erről következő cikkünkben írunk. Szó esik még a konyhabútorok, konyhai gépek kiválasztásán kívül a fényforrások elhelyezéséről is illetve a burkolatok valamint a színek lehetséges variációiról amit szintén a bútorok beszerelése előtt érdemes megtervezni.

Következő cikkünkig töltsék le az IKEA Konyhatervező Programját:

INNEN

és próbálják ki Önök is a lehetőségeket a kényelmes konyha kialakítása előtt.