Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján

A cikkben Müller Mónika lakberendező által tervezett konyhabútorokat láthatják.

Munkafázisok

A konyhai tevékenységeink közül alapvetően három munkafázist különböztetünk meg: a tárolást, a tisztítást és a főzést. A vásárlásból hazaérkezve, először mindent a hűtőbe, vagy a kamraszekrénybe teszünk. Jó esetben a tárolóhelyiség és ezzel együtt maga a konyha is a bejárat közelében helyezkedik el. A hűtőből, vagy a kamrából elővett nyersanyagokat előkészítjük a tisztításhoz, ehhez megfelelő méretű munkapultra van szükség. A tisztítás után, már a darabolás, illetve a főzési fázis következik, amihez szintén további kényelmes magasságú munkafelületre van szükségünk. A munkafelület optimális magassága körülbelül 90-92 cm, de ez függhet a használójának testmagasságától, ilyenkor legyen a kényelmes magasság a kiindulópont.

Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján

Konyhai elrendezések, konyhatípus kiválasztása

Összesen öt különböző elrendezést különböztethetünk meg konyhabútorok tekintetében:

1. Egysoros, azaz lineáris konyha: melyet leginkább célszerű alkalmazni, ha a rendelkezésre álló tér eléggé keskeny, vagy keretezni szeretnénk a konyhabútorral egy nagyobb teret.

Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján egysoros lineáris konyha

Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján lineáris konyha

2. L alakú konyha: Az L-alakú konyha a leggyakoribb kialakítás, itt már létrehozható a fent említett munkafázis munkaháromszög, hogy kisebb távolságot kelljen megtenni adott idő alatt.

Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján L-alakú konyha

3. U alakú konyha: Nagyon praktikus elrendezési forma, de meglehetősen nagy a helyigénye. Az U alak közepén az optimális ergonómiai értékeknek megfelelően legalább 120 cm-t kell hagynunk, hogy legyen elég helyünk lehajolnunk a mosogatógéphez, vagy amikor a sütő ajtaját kell kinyitnunk.

U alakú konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján

4. Párhuzamos konyha: Ideális lehet, ha valamilyen nyílászáró választja ketté a helységet. Törekedjünk arra, hogy a forró edényeket lehetőleg ne kelljen egyik pultról a másikra áthelyezni. Itt is alapszabály, hogy a két sor között 120 cm hely legyen.

5. Egysoros, vagy L alakú konyha szigettel: Szintén közkedvelt és abszolút a modern életstílushoz alkalmazkodik. Gondos tervezést és nagy teret igényel, de ennek köszönhetően már főzőlapot is elhelyezhetünk a szigetben, valamit ugyanitt reggeliző pultot is kialakíthatunk. Újabban nagyon trendi, hogy átmenet nélkül az étkezőfelület egy síkban marad a főzőfelülettel.

Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján egysoros szigetes konyha

Munkapult

A munkapultok választéka ma már igen széles. Létezik laminált, fa, és sokféle természetes kőből készült munkafelület is, de az általunk leginkább kedvelt és igazán időtálló típus az a technikai kő. A technikai kő részben természetes anyagból áll össze, a különleges gyártási technológiának köszönhetően nagyon könnyű, nem porózus, ezért rendkívül strapabíró. Az innovációnak köszönhetően számos vastagság, felület és szín áll a rendelkezésünkre. Nagy előnye a természetes kövekkel szemben, hogy teljesen higiénikus, nem szívja magába a szennyeződéseket és karcálló, mégis a természetes kövek otthonosságot sugárzó esztétikai szépségét nyújtja.

Konyha Müller Mónika lakberendező tervei alapján

Style Center by Müller Mónika

 1055 Budapest, Balassi Bálint utca 21-23.
 +36 1 782-9793
uzlet@stylecenter.hu

Nyitva tartás: H-P: 10.00 - 18.00-ig, Szo: 10.00 - 14.00 - ig.

www.mullermonika.hu