Bordó konyha arany színű fogantyúkkal

Elérkezett a konyha felfrissítésének az ideje? Szeretnél valami egészen újat? Vagy csak szeretnéd megismerni a 2021-es újdonságokat? Akkor tarts velünk! A trendek ismertetésében konyhabútor forgalmazók és tervezők nyilatkoztak az angol Idealhome portálnak. 

Konyhai trendek 2021-ben

A konyhabútor gyártók és tervezők számára is új kihívásokat hozott a 2020-as év. Az emberek sokkal több időt töltöttek otthon, így a konyha is nagyobb igénybevételnek volt kitéve, egyfajta multifunkciós szerepet kapott. Egy ilyen helyzetben látható legjobban, hogy mi mindenre lehet még szükségünk a konyhánk tökéletesítése érdekében. Mindeközben a stílus is meghatározó szerepet játszik. 

1. Törekedjünk az okos és kompakt kialakításra

Ha viszonylag kicsi a konyhánk, akkor elengedhetetlen, hogy alaposan átgondoljuk a jelenlegi elrendezést annak érdekében, hogy a konyha minden négyzetcentiméterét  kihasználjuk. Itt lehet szó olyan optimalizálásról, hogy felfelé terjeszkedünk, akár több tárolóelem beépítésével. Az éléskamra szintén egy olyan terület, ahol bővíthetjük a tárolókapacitást, ha úgy gondoljuk, hogy több tartós élelmiszert szeretnénk raktározni. Új építésű konyha esetén - ha lehetőségünk van rá - tervezzünk szigetet vagy reggelizőhelyet, de itt is gondoljunk a körbejárhatóságra, hogy ne akadályozzuk a főzési tevékenységet. A sziget munkalapja alatti terület is bőséges helyet kínál tárolásra, amit érdemes szintén kihasználni.

Klasszikus szigetes sötétkék konyha

2. Forróvizes csap a konyhában

Forralt víz közvetlenül a konyhai csaptelepből? A vízforraláshoz eddigr forraló edényre, vagy vízforralóra volt szükség, most azonban a forralt víz egyenesen a csaptelepből is kinyerhető. A forróvizes csaptelepek keresett cikkek lesznek a 2021-ben, ezt az egyre nagyobb számú eladások is igazolják. Ez azért is alakulhatott így, mert az otthoni munka közben többet teázunk és kávézunk, amihez azonnal forró vízre van szükségünk. 

Márvány mintás konyhapult

3. Újdonság - A vörös szín a konyhában!

A piros és a vöröses színek változatai tényleg meglepő változást hoznak a 2021-ben a konyhatrendekben. A színes konyhák előretörését már megszokhattuk a korábbi években, de a piros szín hiányzott a palettáról. A tervezők szerint a piros választása nem öncélú. Mivel több időt töltünk bent, olyan színt kellett választaniuk, ami élénkítő hatással van a hangulatunkra. A megfigyelések szerint a vásárlók szívesen kísérleteznek az élénkebb színekkel. Kérdés, hogy a vörös visszafogottabb, vagy a piros élénkebb változatai lesznek-e a kedveltebbek.

Piros és vörös konyhabútor

4. Sötét felületek

A sötét árnyalatok megmaradnak ebben az évben is munkalap és konyhafal burkolatok terén. A kőmintás lapok, a fekete csaptelepek mind ezt a színvilágot képveselik. Szerepük a világossal való kontraszt kialakításában van. Ha valóban minőségi anyagból készül, akkor pedig nagyon erős és elegáns hatást fog kelteni. 

Sötét színek a konyhában

5. Pultba épített páraelszívók

A pultba épített elszívó nem az idei év újdonsága, inkább az elterjedése prognosztizálható. Ezek a nagy teljesítményű szagelszívók közvetlenül az edény környezetéből vonják el a levegőt. Ez különösen fontos lehet a nyitott terű konyhai lakóterekben, ahol a sziget felett egy robusztus elszívó vizuális akadályt képezhet a nyitott térben. A főzőlapba integrált downtraft elszívó nagyobb kreativitást kölcsönöz a tervezésnek, és alkalmazkodik a minimál és professzionális trendekhez. 

Pultba épített páraelszívó

6. Magával ragadó csempe elrendezések

A konyhafalon megjelenő burkolólapok esetében az elrendezésben figyelhető meg jelentős változás.  Míg a klasszikus formák, és a hosszúkás metró csempék továbbra is népszerűek, a különbség az elrendezésükben mutatkozik meg. A lépcsőzetes, vagy téglakötés utána ma a halszálka mintákkal kirakott burkolatok a legkeresettebbek.

Zöld falicsempe halszálka mintával

7. Változatos konyhafal burkolatok

A konyhafal burkolatok világában megjelennek az intenzív kőmintás változatok. Ezek a lapok leginkább teljesen letisztult formákhoz és visszafogott színekhez társíthatók. 

Kőmintás konyhafal burkolat

8. Kéttónusú konyhák

A kéttónusú konyhák játékossága a 2021-es évben is trend marad. A két szín kombinációja megváltoztatja az egész konyha hangulatát. A világosabb felső szekrények használatánál súlytalanabbá tehetjük azokat. 

Szigetes konyha ötlet

9. Intelligens tárolás

Ahogyan azt már Marie Kondo-tól megtanultuk a megfelelő tárolás kulcsfontosságú az életünkben. Különösen azokban a konyhákban, ahol számtalan dologra van szükségünk, az alapanyagoktól kezdve az ételkészítésig. A jól elhelyezett, rejtett tároló a konyhánk kedvelt része lesz. A tárolók berendezését és átszervezését megelőzheti egy alapos szortírozás és selejtezés is. 

Okos tárolás konyha

10. Zöld szekrények és kiegészítők

A zöld konyha egy sikertörténet, nagyon szerethető lett ez a szín a konyhában és várhatóan a zöld még zöldebb lesz, vagyis még több zöld megoldással találkozhatunk. Szekrényeken és a csempének is előretörnek a smaragd, a levélzöld és finomabban zsálya színek. A mély erdei zöldek kiegészíthetők tejeskávé árnyalatokkal, füstös üveggel és lágy fémekkel. A fehér márvány és a sárgaréz bevonása - lámpák, munkalapok, vagy kiegészítők formájában - segítenek  ellensúlyozni a mélyebb árnyalatokat.

Zöld konyhabútor

11. Kék színárnyalatok

Bár a zöld tört egyértelműen az élre, a sötétkék árnyalatai továbbra is komoly tendenciát jelentenek a konyhaszekrények választásában. A konyhák kifinomultabb színei közt közkedvelt a midnight blue. A szakértő szerint ez a színárnyalat a az elmúlt évben a Pinterest kereséseinek 45 százalékos emelkedését hozta. Ehhez a színhez a legjobban az ezüst színű fogantyúk illenek. 

Midnight blue kitchen konyhabútor szín

12. Nyugtató falszínek

Míg a dinamikus színek továbbra is uralják a szekrényeket, egyre növekvő tendenciát tapasztalunk a falak és a szabadon álló bútorok visszafogott festékszín választásában. A nyugalmat árasztó falszínek bevezetése az otthonba kulcsfontosságú lesz 2021-ben, így például a sötét rózsaszín, a halvány szürke és a zsálya zöld jegyei üdítő érzetet keltenek.

Halvány rózsaszín konyhafal

13. Szépséges csaptelepek

Egyetlen konyha sem teljes egy szép csaptelep nélkül. Éppen ezért itt az ideje, hogy hagyjuk őket ragyogni! A fekete csaptelepek mellett beszerezhetők a réz és az arany változatok is. 

Piros konyha réz csaptelep

14. Legyenek a kiegészítők is rézből

A modern konyhákban egyre több réz kiegészítőt látunk. Gyakran figyelmen kívül hagyott zsanérok, gombok és fogantyúk réz színben való választása teljesen átalakíthatják a konyha hangulatát. A fogantyú trendekben megjelentek a markáns, kényelmes és nagy méretű változatok. 

Zöld konyhabútor, konyhatrend

15. Ipari stílusú nyitott szekrények

A konyhai tervezésben megmarad a változatos alapanyagok felhasználása és ez 2021-ig csak tovább növekszik. A beton szinte már alig fellelhető az új trendekben de a fém és a fa együttes használata uralkodó maradt. A fémkeretezés egyre népszerűbb kifejezetten a nyitott polcok esetében.

Fémkeretes szekrény a konyhában

16. Étkező szigetek

Mindannyian tudjuk, hogy a szigetek és a reggeliző pultok lehetőséget kínálnak az alkalmi étkezésre, valamint egyszerre munkaterületek és tárolók is. Paul Jenkinson, a LochAnna Kitchens munkatársa azonban úgy látja, hogy ez a trend teljesen új szintet ér el az étkezőszigetekkel. Itt a konyhasziget egy kiterjesztett szigetétkezővel egészül ki, ami azt jelenti, hogy megkapja a sziget tárolási előnyeit, de integrált étkezést is kínál.  

Étkezősziget a konyhában

További jellegzetességek az új trendekben:

Kétszínű konyhabútor

Mintás padlólap konyha

Rejtett tárolópolc konyha

Letisztult funkcionális konyha

Szekrényben tárolt konyhai gépek

Polcos szekrény a konyhában

Kék konyha nagy réz foganytúval

Mentazöld konyhabútor