Kis konyha kis család

A pontos mérés és a jól megalapozott terv a sikeres megválósítás alapja

Minden konyha berendezését érdemes a hely gondos felmérésével kezdeni. Mérd meg a padló és a falak méreteit. Rajzold le őket, és tüntesd fel a terven a meglévő szerelvényeket, ajtókat és ablakokat. Ne felejtsd el a helyiség pontos magasságát is megmérni - egy kis konyhában érdemes kihasználni az oldalfalak minden zegzugát, hiszen ide tárolóelemek is kerülnek majd. 

A helység méreteinek ismeretében elkezdheted megtervezni a bútorok elhelyezését és azok stílusának kiválasztását. Keress inspirációt az interneten, lakberendezős és lakásfelújítós műsorokban vagy lakberendezési magazinokban! Látogass el bútorboltokba és bemutatótermekbe, ahol egyedi, méretre szabott bútorokat is vásárolhatsz. Ennek a tudásnak köszönhetően könnyebben megtalálhatod kedvenc stílusodat. Kis alapterületen az egyedi gyártás mutatkozik a legjobb választásnak. 

Egy kis konyha berendezése

Még a legkisebb konyhának is rendelkeznie kell néhány alapvető zónával, ami elengedhetetlen a napi használathoz:

  • Tárolási zóna - itt helyezed el a tartós élelmiszereket és az edényeket, illetve a kisebb konyhai gépeket. Ennek a területnek tehát rendelkeznie kell hűtőszekrénnyel, valamint polcokkal vagy fiókokkal ellátott szekrényekkel.

  • Mosási és előkészítési zóna - itt lehet majd zöldségeket mosni, hámozni, szendvicseket készíteni vagy süteményt keverni. Ennek a területnek tartalmaznia kell egy mosogatót, valamint egy munkapultot, kosarakat és tárolókat. Sok esetben elegendő egy egymedencés mosogató, aminek nincs csepegtetője. Csepegtetőtálcát külön is vásárolhatunk, amit alkalmanként odébb tudunk tenni, így hely szabadítható fel a mosogató közelében. 

  • Főzőzóna - vagyis az a tér, ahol a tényleges főzési folyamat zajlik. A területről nem hiányozhat a tűzhely és a sütő.

Minél kisebb a rendelkezésre álló hely, annál szűkebbek lesznek az egyes zónák - de fontos, hogy a rendelkezésre álló teret a lehető legergonomikusabban rendezzük be. Ezért a zónás osztás alkalmazása kulcsfontosságú, mivel kényelmes, ha a hűtőszekrény a munkalap közelében, a mosogató pedig viszonylag közel van a munkalaphoz és a tűzhelyhez. Persze a sütő és a hűtőszekrény soha ne kerüljön egymás mellé. 

Kompakt megoldások kis konyhába

Modern kis konyha

A kis konyha relatív fogalom - mindenkinek mást jelent. Egyesek úgy gondolják, hogy egy 14 m2-es, ablakkal rendelkező, különálló konyha kicsi. Másoknál csak a nappaliban vagy az előtérben található konyhasarok, vagy egy pár méter hosszú lineáris konyha. Valójában nincs értelme a "kis konyha" fogalmának meghatározását keresni, inkább arra kell összpontosítani a figyelmet, hogy mit lehet tenni a rendelkezésre álló hely praktikus elrendezése érdekében. Az ideális megoldás a kompakt megoldás - kis konyhákhoz ajánlott. Nagyszerű példa erre a kétégős főzőlap, a 45 centiméter széles mosogatógépek vagy a pult alatti hűtőszekrények. Ha nincs elég hely nagy mosogatógépre, nem érdemes teljesen lemondani róla - jobb, ha egy keskenyebb változatot telepítünk, és kicsit gyakrabban üzemeltetjük.

Hulladéktároló Pepco

Kis konyha, sok lehetőséggel - használd ki a legtöbbet a falfelületből

Ahelyett, hogy a konyhában lévő kis hely miatt aggódnál, fontold meg egy olyan beépített szerkezet felépítését, amely a helység teljes magasságát kihasználja. Könnyedén megrendelhetsz egy ilyen testreszabott megoldást, vagy építhetsz ilyet moduláris bútorokból.

A konyha függőleges meghosszabbításának jelentősége van, mivel a ritkábban használt, de mégis szükséges tárgyakat a fenti szekrényekben tárolhatod. Ha attól tartasz, hogy a túl sok szekrény nyomasztó érzést kelt, alkalmazz egy egyszerű trükköt: válaszd a felső szekrényeket a fal színében, az alsó szekrényeket pedig sötétebb színben. A hatás légies és finom lesz.

Csak a legszükségesebbekkel szereld fel a konyhádat

Sok konyhában a helyhiány nem a mikroszkopikus méretnek köszönhető, hanem a tárgyak felesleges voltának. Fontold meg, hogy valójában hány edényre, tartozékok és sütőtepsik van szükséged. A Pepco-nál megtalálható modern edények ergonomikusak és praktikusak. Egyes modellek könnyen tárolhatók egymásra rakva, így sok helyet takaríthatsz meg.

Gondoskodj a szekrények és a fiókok megfelelő rendszerezéséről

Ahhoz, hogy a konyhai cikkeket és élelmiszereket úgy tárold, hogy ne veszíts értékes helyet, néhány egyszerű kiegészítőre van szükséged, például elválasztókra és fiókrendezőkre. Ezek megkönnyítik a szekrények tartalmának rendszerezését. A rendelkezésre álló hely jobb kihasználásának másik módja, ha az élelmiszereket (különösen az ömlesztetteket), egymásra rakható, egymáshoz nagyon közel rakható speciális tárolóedényekben tárolod. Ezeket az élelmiszer- és italtarolókat megtalálod a Pepco-nál, ráadásul kedvező áron.

Olvass tovább: Modern konyha - hogyan rendezzük be és szereljük fel?

Alkalmazd az optikai trükköket!

Tudtad, hogy bizonyos színek és minták tágasabbá tehetik a helyiséget? A világos színű felületek és az enyhén fényes, a fényt visszaverő bútorok így működnek. Hasonló hatást biztosít egy fali tükör is, amely visszatükrözi a belső tér egy részét, és nagyobbnak láttatja azt. A világos, jól megvilágított konyhák mindig tágasabbnak tűnnek, mint ugyanazok a konyhák, amelyekben sötétebb színeket használnak. Semmi sem javítja annyira egy enteriőr érzékelését, mint a rendezettség - minél kevesebb tárgy van a munkalapon és a nyitott terekben egy kis konyhában, annál nagyobbnak fog tűnni.

Egy kis konyhát berendezni nem minden esetben nehéz feladat. Használd ki a benne rejlő lehetőségeket. Válassz kényelmes kiegészítőket és étkészletet a Pepco-tól, hogy az igényeidnek megfelelő teret alakítsd ki.