Mire nem figyelünk?

Amikor valaki elképzeli álmai lakását, akkor többnyire idilli képet lát maga előtt: visszafogottan színes, ízléses falak, finom bútorok, pihe-puha szőnyeg, a legromantikusabbak még egy kandallót is odabiggyesztenek a képzeletbeli nappaliba. Viszont ha valakinek a sok ábrándozás után valóban lehetősége nyílik arra, hogy ingatlant építsen, vagy vásároljon, akkor ez a kép egyre ritkábban bukkan elő, hiszen annyi mindenre kell figyelnünk, hogy nem marad idő a tervezgetésre, az apró, ám annál fontosabb részletekre. A hitel intézése, az ingatlan kiválasztása, a bürokratikus útvesztők között, hajlamosak vagyunk megfeledkezni néhány alapvető dologról. Legalábbis ezt állítja Láng Bea, lakberendező, aki szerint például egy új építésű lakás vásárlásakor az emberek többsége arra figyel, hogy mi van a szerződésben, nem pedig arra, hogy mi nincs. Pedig egy-egy ilyen lakást nem 1-2 évre vesznek az emberek, főleg akkor, ha például valaki felveszi a szocpolt. Ilyenkor 10 éves elidegenítési tilalom van az ingatlanon, de nem csak emiatt ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a részletekre.

„Sokan minden pénzüket és az összes tartalékaikat beleölik egy-egy lakás vásárlásába, és ilyenkor értelemszerűen nem rövidtávra terveznek. Mindenki szeretné a maximumot kihozni abból, amit vett, de olykor egy-egy bosszantó figyelmetlenség miatt érzik magukat kényelmetlenül az emberek, az egyébként méregdrága négyzetméteráron vásárolt lakásukban” – állítja Láng Bea. A legtöbb probléma ilyenkor is az újonnan vásárolt lakásoknál merül fel, talán az ilyen típusú ingatlanoknál kell a leginkább figyelni.

„Ne csak lakásként, hanem élettérként is gondoljunk az új otthonunkra. A megszokott napi rutint próbáljuk megfigyelni, mert ha ezeken – az új lakás kedvezőtlen adottságai miatt – változtatni kell, azt mindenki nehezen viseli. Van, aki reggelente egyből a fürdőszobába veszi az irányt, de van aki azonnal egy kávéért indul. Sokan dolgoznak otthon, de a dolgozósarok, vagy dolgozószoba kialakításakor ne feledkezzünk meg arról, hogy az otthoni munka hozadéka az, hogy gyakran idegen embereket kell fogadnunk a lakásunkban. Nem szerencsés, ha a hálószobán át kell caplatni az ismeretlen ügyfelekkel” – sorolja az érzékletes példákat Láng Bea, aki szerint a család életformáját nagyon át kell gondolni a lakás belső terének tervezésekor.

„Nem túl szerencsés, ha a bevásárlásból hazatérő anyukának cipőstől kell végigszaladnia a fél lakáson a nehéz bevásárlószatyrokkal. Gondoljuk át, hogy a családtagok fürödni, vagy zuhanyozni szeretnek jobban” – teszi hozzá a lakberendező. Akik sokszor látnak vendégül rokonokat, baráti társaságokat, azoknak szintén számolniuk kell a következményekkel.

Színtelenül színesen

Amikor új lakásba költözünk, akkor megfeledkezünk arról, hogy alaposabban szemügyre vegyük például a konnektorok számát, amelyből rendszerint kevesebb van mint kéne, de a fal színének kiválasztásába sem biztos, hogy „ingyen” beleszólhatunk. „A szerződés megkötésekor okvetlenül kérdezzünk rá arra, hogy mekkora mértékben szólhatunk bele helyiségek kialakításba, vagy például a fal színének kiválasztásába” – figyelmeztet Láng Bea. Sokan nem figyelnek arra, hogy az új építésű társasházakhoz járó „alapcsomagból” mi minden hiányzik. Pedig a borsos négyzetméter árakért cserébe joggal várhatnák a vevők, hogy ha már ennyi pénzt, időt és energiát fektettek az otthonuk kialakításába, akkor az úgy is nézzen ki, ahogy azt annak idején elképzelték.

Ebben sokat segíthet egy lakberendező, akit akkor érdemes felfogadni, amikor már kiválasztottuk azt a környéket vagy városrészt, ahova szívesen költöznénk, és esetleg van már néhány kiszemelt ingatlan is. Ezeknek az ingatlanoknak az alaprajzával érdemes felkeresni egy lakberendezőt. „Ez ma már egyáltalán nem luxus, egyre többen veszi igénybe ezt a szolgáltatást" – állítja Láng Bea, aki szerint hamar megtérül a tervezési költség 3-5 százalékába kerülő befektetés. Ezt azzal indokolja, hogy ilyenkor nem pusztán a hagyományos lakberendezői feladatok hárulnak a szakma képviselőire, hanem a lakberendező kapcsolatrendszere és a kedvezményes vásárlás lehetősége is sok terhet levehet az elfoglalt tulajdonosok válláról.

Szabó Eszter Judit