A biomozgalom hazánkban a 20. század végén jelent meg főként folyóiratok formájában. A biogazdálkodási füzetek, könyvek segítették a gazdák munkáját a jó termés érdekében. Ez a mozgalom egyre jobban terjedt más területek felé, mint az egészségmegőrzés (pl. Füveskönyvek), a hulladékgazdálkodás, az energia felhasználás és végül az építészet felé.

Magyarországon az építészetben a „bio” kifejezés csak szemléletmódként volt jelen hosszú éveken át. Hiszen ahhoz, hogy egy létesítmény tényleg azzá váljon, a megrendelőnek is partnernek kell lennie az elképzelésben, illetve az állam támogatását is meg kellett szerezni a végső megvalósuláshoz vezető úton.Az első ilyen bioszolar épület hazánkban 1986-ban épült, mely Szász János pécsi napháza volt.

Ezen létesítmények engedélyezése körülményes volt, hiszen különbséget kellett tenni a bio és nem bio építmények között, ez külön szabályozást igényelt. A fordulat 2003-ban történt, mikor a Belügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Környezetvédelmi tárca hatályba léptetett egy olyan rendeletet, amely ezen épületek természetes anyagokból való létrehozását betiltotta, mivel nehezen volt ellenőrizhető az alapanyagok előállítása. A rendeletben foglaltak szerint, csak olyan termékek felhasználását engedélyezhetik, amely megfelelési igazolással rendelkezik és építési céllal állították elő.

Nimród Bioszálloda és Bioétterem KarcagNimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag

Egy hasonló eszme találkozott, mikor a Berekfürdőn élő Hubai család megálmodta a puszta szívében, Karcagon a Bioszálloda és Bioétterem létrehozását. 2007 nyarán az íróasztalon megálmodott tervek a valóságban is életre keltek,a szálloda pedig 2008 novemberében nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

Nimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag Nimród Bioszálloda és Bioétterem Karcag

A beruházó család életében nagy szerepet játszó bio életmód és gazdálkodás rányomta bélyegét az épület során felhasználandó anyagokra is. A kivitelezési folyamatoknál is a minőségi anyagokat tartották szem előtt. A belső és külső megjelenésnél az egyszerűség eleganciáját választották, melyhez legmegfelelőbb partnernek a Jura mészkövet tartották. A homlokzaton domináns elemként jelenik meg a Jura mészkő rusztikus és antik változata, mely rendkívül különleges és elegáns külsőt kölcsönöz az épületnek.

Nimród Bioszálloda étkező mészkő burkolatNimród Bioszálloda étkező mészkő burkolat

A belső terek kialakítása az erdei vadászkastélyok hangulatát idézi, a folyosók, az átjárók és az étterem padlózatánál szintén a Jura mészkőre esett a választás, valószínűleg azért, mert a mészkő fizikai tulajdonságait vizsgálva mindazoknak a kritériumoknak eleget tesz, melyek alapján bio építészeti anyagnak tekinthető. A legjobb minőséget nem más, mint a természet formálta és állította elő, minden idő és kor számára. „Külső” tulajdonságainak tekinthető a letisztult egyedi színvilág, a visszafogott megjelenés és a minőséggel egybeforrt egzisztencia.

Nimród Bioszálloda étkező mészkő burkolatNimród Bioszálloda étkező mészkő burkolat Nimród Bioszálloda étkező mészkő burkolat

A szálloda wellness részlegénél a Solnhofeni mészkőre esett a választás, mely egy bányanyers felületű, különleges rajzolatú kőzet, ezért összhangban van a finn szaunák juhar színű világával.

Ha Ön is a természetesség hangulatát költöztetné otthonába, látogasson el hozzánk és ismerje meg termékeink egyediségének szépségét!

Áprilisi hónap során egy megújult termékpaletta tárul a látogatók elé. Nem véletlen az időzítés, hiszen tavasz van, mely mindig hozz valami változást és megújulást. Ha már bio építészetről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy a 29. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás, a Construma április 14-18. között kerül megrendezésre a Hungexpo területén. A 2010-es kiállítás nagy hangsúlyt fektet az alternatív energiafelhasználás és olyan építőanyagok bemutatására, amelyek természet adta energiaforrásaink.

Jöjjön el április 14-18. között a Construmára, ahol egy megújult termékpalettával várjuk Önt a D pavilon 303/A standján!
Éljen azzal a lehetőséggel is, hogy a kiállítás alatt 10% kedvezménnyel kedveskedünk Önnek!

Mediterrán Építőház Kft.

Mediterrán Építőház Budaörs
Járjunk természetesen!

1205 2040 Budaörs, Károly király utca 16.
Telefon: 06 23-500-770
e-mail: info@mediterranepitohaz.hu

www.mediterranepitohaz.hu

Várjuk Önt!