A biomozgalom hazánkban a 20. század végén jelent meg főként folyóiratok formájában. A biogazdálkodási füzetek, könyvek segítették a gazdák munkáját a jó termés érdekében. Ez a mozgalom egyre jobban terjedt más területek felé, mint az egészségmegőrzés (pl. Füveskönyvek), a hulladékgazdálkodás, az energia felhasználás és végül az építészet felé.

Magyarországon az építészetben a „bio” kifejezés csak szemléletmódként volt jelen hosszú éveken át. Hiszen ahhoz, hogy egy létesítmény tényleg azzá váljon, a megrendelőnek is partnernek kell lennie az elképzelésben, illetve az állam támogatását is meg kellett szerezni a végső megvalósuláshoz vezető úton.Az első ilyen bioszolar épület hazánkban 1986-ban épült, mely Szász János pécsi napháza volt.

Ezen létesítmények engedélyezése körülményes volt, hiszen különbséget kellett tenni a bio és nem bio építmények között, ez külön szabályozást igényelt. A fordulat 2003-ban történt, mikor a Belügyminisztérium, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Környezetvédelmi tárca hatályba léptetett egy olyan rendeletet, amely ezen épületek természetes anyagokból való létrehozását betiltotta, mivel nehezen volt ellenőrizhető az alapanyagok előállítása. A rendeletben foglaltak szerint, csak olyan termékek felhasználását engedélyezhetik, amely megfelelési igazolással rendelkezik és építési céllal állították elő.

Egy hasonló eszme találkozott, mikor a Berekfürdőn élő Hubai család megálmodta a puszta szívében, Karcagon a Bioszálloda és Bioétterem létrehozását. 2007 nyarán az íróasztalon megálmodott tervek a valóságban is életre keltek,a szálloda pedig 2008 novemberében nyitotta meg kapuit a vendégek előtt.

A beruházó család életében nagy szerepet játszó bio életmód és gazdálkodás rányomta bélyegét az épület során felhasználandó anyagokra is. A kivitelezési folyamatoknál is a minőségi anyagokat tartották szem előtt. A belső és külső megjelenésnél az egyszerűség eleganciáját választották, melyhez legmegfelelőbb partnernek a Jura mészkövet tartották. A homlokzaton domináns elemként jelenik meg a Jura mészkő rusztikus és antik változata, mely rendkívül különleges és elegáns külsőt kölcsönöz az épületnek.

A belső terek kialakítása az erdei vadászkastélyok hangulatát idézi, a folyosók, az átjárók és az étterem padlózatánál szintén a Jura mészkőre esett a választás, valószínűleg azért, mert a mészkő fizikai tulajdonságait vizsgálva mindazoknak a kritériumoknak eleget tesz, melyek alapján bio építészeti anyagnak tekinthető. A legjobb minőséget nem más, mint a természet formálta és állította elő, minden idő és kor számára. „Külső” tulajdonságainak tekinthető a letisztult egyedi színvilág, a visszafogott megjelenés és a minőséggel egybeforrt egzisztencia.

A szálloda wellness részlegénél a Solnhofeni mészkőre esett a választás, mely egy bányanyers felületű, különleges rajzolatú kőzet, ezért összhangban van a finn szaunák juhar színű világával.

Ha Ön is a természetesség hangulatát költöztetné otthonába, látogasson el hozzánk és ismerje meg termékeink egyediségének szépségét!

Áprilisi hónap során egy megújult termékpaletta tárul a látogatók elé. Nem véletlen az időzítés, hiszen tavasz van, mely mindig hozz valami változást és megújulást. Ha már bio építészetről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy a 29. Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás, a Construma április 14-18. között kerül megrendezésre a Hungexpo területén. A 2010-es kiállítás nagy hangsúlyt fektet az alternatív energiafelhasználás és olyan építőanyagok bemutatására, amelyek természet adta energiaforrásaink.

Jöjjön el április 14-18. között a Construmára, ahol egy megújult termékpalettával várjuk Önt a D pavilon 303/A standján! Éljen azzal a lehetőséggel is, hogy a kiállítás alatt 10% kedvezménnyel kedveskedünk Önnek!

Természetes Kövek Háza

Járjunk természetesen!

1205 2040 Budaörs, Károly király utca 16.
Telefon: 06 23-500-770
e-mail: info@mediterranepitohaz.hu

www.termeszeteskovekhaza.hu

Várjuk Önt!