Ahol csak első ránézésre minimalista kockák a házak, ahol az esti kivilágítással egy új világ kezdődik és ahol az emberek is a természet szerves részei. A Santa Monica Residence egy több mint 520 négyzetméteres, háromgenerációs, platánfákkal övezett kettős udvarú ház a Rustic kanyonban Kaliforniában. Az itt élők elmondhatják, hogy bárhol, bármelyik részén vannak a háznak, legyen az emelet vagy földszint közvetlen kijutási lehetőségük van a környezetbe. Azon már meg sem lepődünk, hogy a házat egy házaspár Annie Chu és férje Rick Gooding a Chu és Gooding építészeti iroda tulajdonosa tervezte. A Hong Kongból származó Annie és férje Rick első számú célja, hogy az építészet élményét az intelligencia, az ékesszólás szintjére emelje úgy, hogy figyelembe vegye az ügyfelek és a munkatársak elképzeléseit is és a tér tükrözze a tér érzelmi minőségét és érzékiségét.

Posztmodern ház

Munkájuk letisztult formákkal teli, meghaladja a modernizmust és egy tiszta, poszt-modern esztétikai világot teremt. A négyzetek és a téglalapok, a kockák és az oszlopok mindenhol megjelennek és egymással is kommunikálnak. A hosszú úszómedencének füvesített téglalap a párja, a vastag fekvő formákat a hosszú vékony oszlopok ellensúlyozzák, és a semleges színek pedig éjszakai kivilágítással új életet nyernek. A bútorokat is a szögletesség jellemzi, ám a puhaságot a lekerekített formák a világos színek és anyagok biztosítja. A színek következetességét egyedül a hálószoba bordó fala és fa parkettája, illetve az ebédlőben található csillár töri meg. A hatalmas üvegablakok és a tágas terek egy-egy pillanatra ugyan elgondolkodtathatnak bennünket, vágyakozva egy meleg és puha szőnyeg után, ám mire a vágy testet öltene, máris újra a természetben találjuk magunkat. Ott meg már van, csak éppen gyepszőnyeg.

Posztmodern építészet

A két építész rendkívül elismert a lakóhelyén, így, ha terveztetnénk velük, akkor 70.000-140.000 Ft per négyzetméter költséggel kellene számolnunk a tervezést. Az amerikaik szerint a Chu és Gooding iroda vezető tervezői minden pénzt megérnek.

Posztmodern ház udvarral

Beton lakóház

Posztmodern minimál

Posztmodern építészet

Design csillár modern étkezőben

Modern konyhabútor, traktorülés bárszék

Modern hálószoba bordó, piros fallal

Tágas modern fürdőszoba

Modern ház kültéri világítással

Modern ház kültéri lámpákkal

Szöveg: Szoboszlai Krisztina