Európai vagy egzotikus országokba történő utazásaink során a nagyvárosok vagy éppen a kis települések utcáit róva gyakran figyelünk fel az építészeti részletekre. Nemcsak a nagy egészet szemléljük, de keressünk az apró finomságokat, részleteket is, melyek mind hozzájárulnak a szépség egységéhez. Kövezett utcákon, sikátorok között járva házak udvaraira belesve igazi gyöngyszemeket lelhetünk.

A házak között járva az építőanyagok és burkolatok azok, amelyek a legtöbbet mutatnak magukból, és vannak vidékek, tájak, ahol ezek díszítése, a szimbólumok, és a tájra jellemző színek megjelenítése szinte kötelező és magától értetődő. Ezek a szépségek, a díszítés kifinomult részletei azok, amelyek lebilincselővé tudnak tenni egy utcarészletet, egy éttermet, egy szállodai fürdőszobát, vagy a helyi emberek kertjét. A hagyományos gyártású cementlapokból, díszes mozaiklapokból azért látunk még mindig sokfelé, mert tartósságukkal és szépségükkel kivívták maguknak a helyet, az épített környezet elengedhetetlen részévé váltak.

Cementlap motívumok

Cementlap

Cementlap minta egy spanyol tapas bárban

Különleges cementlap patchwork egy andalúz tapas bárban.

Az Antik Centrum cementlap választéka most különleges egzotikus lapokkal bővül. Régi törekvésünk, hogy a világ különböző tájairól: Marokkó, Dél-Spanyolország, Mexikó, Kuba, Szicília, Provence, különleges cementlapokat hozzunk, hogy egy szeletet burkolatok formájában a jellemző szín- és formavilágból vásárlóink a magukénak tudhassanak.

Kapcsolatban állunk ezen történelmi cementlap régiók gyártóival, ezért az ő kínálatukból bármit, rövid időn belül tudunk a magyar piacra szállítani, ebből néhány ízelítő a képeken látható. Számunkra ezek után is fontos, hogy bármilyen területről is származzon a járólap, az magas minőségű, és hibátlan legyen. Tekintsék meg inspiráló képeinket, és várjuk szeretettel az érdeklődőket a szentendrei Antik Centrumban.

Tudta?

Attól függően, hogy mely földrajzi területről van szó eltérő néven hívják, és más-más gyártási metódussal készítik a cementlapokat.

Spanyolországban hidraulikus csempéknek nevezik őket; a név a gyártási folyamatot tükrözi, hiszen a cementlap elkészítéséhez hidraulikus présgépet használtak. A módszer gyorsan elterjedt Európa szerte, mert ezzel a technikával nincs szükség a járólapok égetésére. A gyártáshoz használt eredeti alapanyagok: a Portland-i cement, a márványőrlemény, a homok és a pigmentek.

Cementlap konyhai felhasználása

Cementlap mint padlóburkolat

Egzotikus Cementlap minta

Mosaic del Sur Cementlap

Pillanatnyi raktárkészlet az egyik dél-spanyol gyártónál melyből 2-3 héten belül bármelyik cementlap rendelkezésre áll.

Spanyol Cementlap

A hidraulikus gyártás módszere 1866-ban az Atlanti Óceánon keresztül Kubába is eljutott. A helyi tervezők gyorsan kialakították a különleges, egyedi stílusukat és így megszületett a Kubai csempe kifejezés. Havannában még ma is sok épületben találhatóak ebből az időből származó cementlapok, amelyek UNESCO által védettek. A kubai cementlapok a karibi térség gyöngyszemei.

Falburkolat Cementlap

Kubához hasonlóan Marokkóban is kialakult egy különleges stílus, manapság a cementlapokat sok helyen marokkói csempének hívják. A cementlap gyártás egy tradicionális iparág Marokkóban, amelyek elsősorban a tekervényes és egzotikus mintákról ismertek.

Marokkói Cementlap

Franciaországban először az 1800-as évek végén jelentek meg a cementlapok, betonlapok néven (Carreaux de ciment). A gyártás központjai Franciaország déli területein voltak, például a Provence-i régió. Az itt gyártott különleges színű és mintájú cementlapok keménysége kimagasló volt, így meglehetősen sok közterületen használták őket Franciaországban.

Provancei Cementlap

Provancei cementlap

Cementlap mint teraszburkolat

 

 Hívjon minket bizalommal, állunk rendelkezésére!

Cím: 2000 Szentendre, Dózsa György út 10/a.

Telefon: +36-26-318-066, Mobil: +36-20-9577-682

Nyitva tartás: Hétfőtől-péntekig 10-18-ig
Szombaton és vasárnap: 10-16-ig

www.acdesign.hu

Antik Centrum a Facebookon

  Patchwork burkolat

Világoskék mintás padlólap

Egzotikus burkolat

Mintás teraszburkolat

Színes Cementlap

Mintás Cementlap egyszínű lapokkal