Modern családi ház generálkivitelezés

Mindez persze csak a látszat, hiszen ennél sokkal fontosabb szempontokat is figyelembe kell vennünk 2019-ben akkor, ha új lakás építésébe kezdünk, ezért most összeállítottunk néhány olyan szempontot, melyekre nagyon sokszor csak kevés építkező gondol, pedig egyrészt rendkívül lényegesek, másrészt pedig éppen illeszkednek az aktuális divathoz. Hogy melyek ezek? A Home Invest csapata segített összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

Gondosan válasszuk meg leendő otthonunk helyét!

Egyre divatosabb 2019-ben vidékre költözni. Ez nem meglepő, hiszen ha igazi csendre és pihenésre vágyunk, esetleg egy kicsit nagyobb privát zöldövezetre, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz egy kisebb településen telket vásárolni, hogy ott épülhessen fel leendő családi fészkünk. Sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy a rossz telekválasztással teljes egészében tönkretehetjük a jövőnket, pláne abban az esetben, ha rossz szomszédsággal vagyunk körbevéve, amit a legnehezebb látatlanban kiszűrni, de építészeti szempontból is megannyi szempontot mérlegeljünk még a vásárlás előtt.

Telek választás építkezés előtt

Ilyen például a telek fekvése, hogy elhelyezhető-e rajta úgy a ház, hogy a napsütés pozitívan befolyásolja a belső komfortot? Hogy kialakítható-e megfelelő vízelvezetés? Hogy megfelelően masszív területről van szó, nem egy feltöltött, régen szemétlerakóként üzemelő régióról? Ezekre a kérdésekre feltétlenül pozitív kicsengésű választ kell kapnunk ahhoz, hogy megfelelő minőségű ingatlant tudjunk felépíteni az adott telken, de például a megfelelő úthálózat, a közművesítés elérhetősége, az iskolák, óvodák, buszmegállók, posták vagy élelmiszerboltok közelsége szintén mérlegelésre okot adó tényezők. A vidéki élet tehát valóban szép, de ne kapkodjuk el a telekválasztást, mert könnyen rémálom válhat belőle!

A szigetelés ne maradjon el!

Hogy mekkora legyen és milyen megjelenéssel büszkélkedjen leendő otthonunk, az értelemszerűen csak és kizárólag a mi döntésünk lesz, mint ahogyan az olyan alapvető kérdésekben is nekünk kell határoznunk, minthogy hagyományos cserép vagy lemezcserép kerüljön a tetőre, netán beton vagy fakerítés kerüljön a telek szélére? Azzal kapcsolatban azonban ne nagyon tétovázzunk, hogy leendő otthonunk kapjon-e hőszigetelést vagy sem! Bár egyre gyakrabban találkozhatunk passzívházas megoldásokkal is Magyarországon – ez a jövő egyik nagy trendje lesz –, azonban sokan még nem tehetik meg, hogy egy ilyen, gyakorlatilag zéró önköltségű ingatlant építsenek maguknak.

Számukra marad a szigetelés, azon belül is a lábazat-, a homlokzat- és lehetőleg a födém-, valamint a tető szigetelése. Mert bár divatos lett hazánkban az utólagos homlokzati burkolás, azonban ez önmagában alig ér valamit, hiszen a belső komfortos hőmérsékletek a lábazaton vagy a födémen keresztül még ugyanúgy kiszivárognak a lakásból. Hogy hungarocell vagy kőzetgyapot szigetelés mellett döntünk, azt kizárólag a pénztárcánk, illetve az adott munkafolyamat határozza meg, ugyanakkor figyeljünk oda az alaposságra, valamint a minőségi munkavégzésre, hiszen a rosszul telepített és kialakított szigetelésnek rengeteg negatív hozadéka lehet a vizesedő falaktól kezdve a penészesedésig bezárólag.

Gondoljunk a jövőre és okosítsunk!

Igencsak aktuális trend már Magyarországon is az okosotthon, mely a jelek szerint sokkal előbb elterjedhet, mint a passzívház. Ennek az oka nem más, minthogy egyre több elektronikai eszköz és háztartási gép alacsony extra költséggel kérhető intelligens funkciókkal, ezáltal az automatizálás könnyedén a mindennapjaink részévé válhat. Az okostelefonos irányítás és kalibrálás, az egymást kiegészítő működés, a hatékonyságot növelő vagy a rezsiköltséget csökkentő megoldások mind-mind testközelbe kerültek már.

Bár karnyújtásnyira vagyunk attól az időszaktól, hogy otthonunk minden elemét okosítani tudjuk, ugyanakkor itthon egyelőre még elég korlátozottan alkalmazzák ezeket a megoldásokat. „A különféle intelligens háztartási gépek például még csak éppen elterjedőben vannak, de az okosárnyékolók, az okostermosztátok vagy az okosítással felvértezett világítási rendszerek már minimális extra költséggel telepíthetők a megfelelően kialakított elektromos- és optikai hálózat esetén. Ezek telepítésére is érdemes tehát már nagy figyelmet fordítani a tervezéskor!” – jegyzi meg Sárközi János, a Csancsa Árnyékolástechnika tulajdonosa.

Csak minőségi alapanyagokból!

Mint a világon nagyjából mindent, úgy természetesen már az építőanyagokat is hamisítják, pontosabban egyre több olyan gyártó jelenik meg a piacon, akik alacsonyabb áron kínálnak ugyanolyan megoldásokat. Érdemes azonban elkerülni ezeket a gyakran olcsóbb alternatívákat, és a minőségi alapanyagokra fókuszálni, hiszen 2019-ben már rengeteg olyan továbbfejlesztett, újgenerációs termék kapható a piacon, melyek lényegesen magasabb szintre emelhetik otthonunk komfortját és tartósságát.

Új építésű családi ház

„Ha garantáltan minőségi építőanyagot szeretnénk, feltétlenül válasszunk egy megbízható tüzépet és forgalmazót, ahol nemcsak nagy mennyiségben, hanem megfelelő szakmai tanácsadás társaságában juthatunk hozzá a szükséges anyagokhoz.” – teszi hozzá Kiss Norbert, a Békás Épker Kft ügyvezetője. Hogy ez miért fontos? Elég például néhány zsák rossz minőségű cement, hogy az alap megtöredezzen, és otthonunk lakhatatlanná váljon! Ugyanez elmondható ugyanakkor a csemperagasztóról, a glettanyagról, sőt akár még a szigetelésről is!

Építkezés stressz-mentesen, generálkivitelezővel!

Hogy lehetetlen odafigyelni ennyi apróságra? Pedig az építkezésnek alig egy kis szegletét, mondhatni csak a jéghegy csúcsát érintettük a fentiekben. Ennek az oka, hogy aki építkezésre adja a fejét, az gyakorlatilag egy teljes állást, de legalább egy másodállást vállal magára. Hogy a család, a gyerekek és a munkahely mellett nekünk nem lenne időnk ilyesmire, de mégis szeretnénk új házat építeni? Akkor nekünk egy generálkivitelezőre van szükségünk!

A generálkivitelező feladata, hogy teljes egészében levegye rólunk az építkezés terheit, ezáltal a tervezéstől és az engedélyeztetéstől kezdve, a vállalkozók összehangolásán és a teljes építkezésen át, a berendezésig és a kertrendezésig mindent elintézzen, méghozzá a mi elképzeléseink alapján, folyamatos minőség-ellenőrzés és maximális garancia mellett. Egy generálkivitelezővel soha nem kerülünk zsákutcába, nem dobunk ki feleslegesen pénzt az ablakon és pontosan megtervezhetjük kiadásainkat, de ami a legfontosabb: idegeskedés és stressz nélkül épülhet fel álmaink otthona!