Ilyen hely lehet Dél-Afrikában Cape Town-ban a Nettleton három háztömbje, mely az építészet és a lakberendezés egyik gyöngyszeme. A tervezők és a lakberendezők célja egy és ugyanaz volt. legyen egy lakóépület, amely maximális kapcsolatot képes teremteni a tengerrel, a tenger látványával és a kerttel úgy, hogy a hegyoldalban lévő más szomszédos épületek látványát minimálisra csökkentse. Az eredmény drámaian hatásos, nagyszabású és dinamikus belső tér, ahol úgy érezzük egyek vagyunk az óceánnal és a hegyekkel.

A világító belső dekorációk nemcsak a vizet és a természeti elemeket idézik meg, hanem sok helyen lágyítják, ellenpontozzák a letisztult formákat vagy a kissé szögletes teret. Az építészeti tervek a Cape Town-i SAOTA - Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects stúdió terveialapján készültek a belsőépítészeti munkák az Okha Interiors-t dícsérik. Tulajdonosai egy brit pár, akik Cape Town-ban élnek, akik egy hat hálószobás, hétszintű lakást álmodtak, ami a hegyekre és a végtelen vizekre néz. Az alsóbb szintek meglévő struktúráját teljesen átalakították, míg a felső szintet elbontották, hogy két új szintet építhessenek.

Minimál építészet lapostetős ház

Egybenyitott tér nappali és medence

Kültéri ülőgarnitúra lámpákkal

A kivitelezőkre inspirálólag hatott a hegyek sötét színe, melyet visszahoztak és használtak a homlokzatnál és, ami ezáltal lehetővé tette, hogy az épület vizuálisan visszahúzódott a hegybe, ahelyett, hogy egy zavaró épületkomplexummá vált volna. Greg Truen a SAOTA képviselője azt is elmondta, hogy a hely páratlan kilátása és a napfény sajátos hatása is befolyásolta az építkezést és kulcsfontosságú információkkal járult hozzá a tervezéshez és a kivitelezéshez. Figyeltek a képernyők, a redőnyök és lamellák megválasztására és a nyitott pavilonok lehetőségének megteremtésére is.

 Kültéri faburkolat kerti garnitúra

Modern beltéri falépcső

Fekete márvány folyosó

Egyedi mennyezeti lámpa

Az épület külseje porszórt alumínium, ami egy nagyon robusztus felület. Belsőleg azonban, sokkal melegebb hatást adtak a dió színű fa elemek használatával. A fekete márvány és az üveg esetében kifejezetten ügyeltek arra, hogy azok beintegrálódjanak a térbe és a designba. Természetesen nem maradhat ki az szokatlan "fűszerezés", mint a kör alakú bejárat, a csigalépcsős tér vagy az egyedi világítású üvegfelületek túlvilági hatása. 

 Fürdőszoba üvegfallal

Tengerparti luxus ház

Afrikai építészet

Minimál ház kerti garnitúrával, füves kerttel

Kortárs építészet és belsőépítészet

De a semmibe tartó úszómedence, a hatalmas vasíveken függő lámpák, a monumentális szobrok és a magasfényű fekete konyha is mély benyomást tehetnek ránk. Egy olyan helyen, ahol még a fürdőszobának is hatalmas üvegfala van a természetbe a saját emeleten lévő füvesített teraszról nem is beszélve. Na dehát, a hét szintbe mindez bőven belefér.

Szoboszlai Krisztina