Pók Enikő belsőépítész 40 nm-es lakás átalakítása

Igen, ez egy szokatlan kérés, hogy újépítésű lakást újítunk fel, de az egyedülálló férfi ügyfelem elégedetlen volt a ház által beépített burkolatokkal. Ennek megfelelően a konyha – és fürdőszobai csempét lecseréltük az ő igényeihez és stílusához jobban igazodó spanyol APE, zöldes árnyalatú csempékre.

Azt vallom, hogy amit csak lehet, azt mentsünk meg - így megőriztük a nappali és háló laminált padlóját, valamint az armatúrák helyét is csak minimálisan változtattuk meg, az új funkcióknak megfelelő helyi világítások miatt. Az igények szerint a korábbi nappali – konyha kétfunkciós térből egy sokfunkciós dolgozó – nappali – étkező – konyha teret hoztunk létre, ahonnan csodás kilátás nyílik a XIII. kerületi, szomszédos parkra. Az erkélyről a budai hegyoldalakra is ellátni, így kellemes nyáresti időtöltésnek adhat helyet ez a térrész. Az új elrendezésnek köszönhetően a kanapén fekve, és a különleges X – lábú IDdesign Writex dolgozóasztalnál ülve is csodálhatjuk a panorámát.

Pók Enikő belsőépítész egyedi nappali bútor zöld elemekkel

Pók Enikő belsőépítész radiátortakaró terv

Pók Enikő belsőépítész IKEA konyha kis lakásba

Pók Enikő belsőépítész APE metró csempe konyhába

A különleges igényekhez egyedi tervezésű bútorokra volt szükség, ezért a nappaliba megterveztem a lebegő polcokból, fali dobozokból és álló szekrényekből álló nappalifalat. Ez eltakarja a korábban, kevésbé praktikus helyre felszerelt radiátort, valamint megfelelő helyet biztosít a TV-nek, könyveknek, egyéb dísztárgyaknak. Az új bútor EGGER sötétbarna frontjához alkalmazkodva, sötét dohány színű kapcsoló keretet választottunk, hogy fokozza a lakásban érezhető harmóniát.

A mennyezetre sötétbarna bronzos keretű mennyezeti lámpa került, és az IKEA elemekből összeállított, egyedi asztalos elemekkel kiegészített konyhabútor – hogy a forgalmazott elemek bővítésével lehetőség legyen faltól falig beépítésre, a konyha teljes szélességében. Az étkező részt a nappali bútorral azonos dió színű magasított étkezőpult választja el a konyhától - amely a kanapé felől pakolható, és nyitott polcain keresztül átengedi a fényt, így a konyha is részesülhet természetes megvilágításban. Felette függőlámpák teremtik meg a hangulatos és egyben funkcionális, étkezéshez szükséges, kúp szerűen eloszló fényt.

A konyhából nyíló előtérbe, a meglévő bejárati ajtóval, a korábban felsorolt egyedi bútorokkal színazonos ülőpadot és kalaptartót helyeztünk, a mindennap használt kabátok felakasztására alkalmas előszobafallal. Hogy a pad széle ne legyen túl kemény a lábnak, szürke kárpitozott ülőpárnával fedtük. Alatta cipők tárolására is lehetőség van, ahogyan egy közelben elhelyezett cipős szekrényben is.

A hálószoba – méretéből és a nyílászárók elhelyezése miatt - szinte magától kijelölte a bútorok helyét. A szűkös hely miatt nem volt lehetőségünk éjjeliszekrény elhelyezésére a franciaágy mindkét oldalán, így falilámpák kerültek az ágy fölé. Az ágy végébe kis komódot helyeztem, antikolt fa színben. Ezzel szemben található a teljes fal szélességű, padlótól mennyezetig tartó beépített szekrény, mely egyedi tervezésű - a belsőépítészeti elrendezésnek nem kedvező nyílászáró elhelyezés miatt. Egy gardróbszekrény általában 60 cm, viszont a hálószoba ajtajánál csak 55 cm hely volt, így oda 45 cm mély beépített fiókos komód került, középen nyitott, felül ajtóval zárt polcokkal. Ahogy a nappaliban, úgy a hálóban is az egység kedvéért a sötét dió színű EGGER frontot kombináltuk zöld elemekkel.

Pók Enikő belsőépítész egyszerű fehér hálószoba

Pók Enikő belsőépítész hálószoba lakberendezés

Pók Enikő belsőépítész egyedi gardróbszekrény tervezés

A kis méretű tusoló optikai tágítása és világosítása is kihívás volt. Kisméretű, négyzetes alakú csempével lehet csekély alapterületű helyiségeket tágítani, mivel a sok, egymással párhuzamos vízszintes vonal optikailag széthúzza a látványt – ezáltal szélesebbnek tűnik a tér. A korábbi négyzetes tusoló túl sok teret vett el az egyébként is kis térből, így annak bejárat felőli sarkát lekerekítettem. A tusoló zuhanyfalat kapott, hogy a vizet ne kelljen minden egyes tusolás után felmosni. Nem túl korszerű, hátsó öblítőtartályos WC csészével adták át a lakást, így ezt én Geberit tartályos, konzolos szaniterre cseréltem, amelynek csak a nyomógombja látszik az épített hátfalon. A csempecsalád térből kidomborodó dekorelemeit derékmagasságban és a mennyezet alatt helyeztem el, szintén optikai tértágítás céljából, a többitől eltérő csempeszínnel. A konyhába a fürdőszobai zöldalmához hasonló avokádó színű csempe került, hogy a zöld színharmónia egységes legyen a lakásban.

Pók Enikő belsőépítész fürdőszoba átalakítás

Ugyanezt a harmóniát hivatott fokozni a Bétextilből választott függöny, amely különleges, felfelé ívelő drapériát kapott. Egyrészt a dinamikus látvány elérése érdekében trapéz az alakja, másrészt az erkélyajtó nyílását könnyíti meg a magasodó rész. 

Összességében úgy gondolom, sikerült elérni a célom, és ügyfelem igényeit maximálisan kiszolgálni ezzel a harmonikus, panorámára fókuszáló lakással, amely kényelmesen szolgálja ki a hétköznapokat. Visszajelzések alapján nemcsak neki, hanem a lakásba érkező vendégeknek is tetszik, és érzik rajta a tervezéstől a kivitelezésig tartó tervezői odafigyelést.

Fényképek: Borbás Viktória

Pók Enikő - Belsőépítész 

Környezettervezés.hu

Bemutatóterem: 1075 Budapest, Madách Imre út 8. 

Telefon: +36709331522

Pók Enikő belsőépítész, Környezettervezés.hu