Szalárdi Zsófia mesél nekünk a belső terek kialakításáról és felhasznált természetes burkolatokról: 

„Az igényfelmérés során kiderült, hogy a tulajdonosok nagyon szeretik a természetes anyagokat, elsősorban a kő- és a faburkolatokat, így a koncepció viszonylag gyorsan kialakult. Minél több meleg színárnyalatú természetes anyaggal töltsük meg a belső tereket. A munkálatok során még jobban beleszerettek a Jura mészkő burkolatba, így a feladatom - mivel a kivitelezés egy részét is mi végeztük - tovább bővült. A külső és a belső tér összhangját és átmenetét sikerül azonos színű anyagokkal megvalósítanunk. 

Az előszobába lépve azonnal 3 féle természetes anyaggal is találkozunk. A meleg hatású kókusz- és fafelületek nagyon szép, harmonikus egységet alkotnak a mészkő burkolattal. Egy folyosó vezet innen az étkező-nappali terébe, de szintén a folyosóról nyílik a fürdő és a férfi hálószoba is. A világítást azért úgy terveztem meg, hogy változatos és szabályozható fényerejű legyen. Így nappal a mennyezeti lámpákat tudják általános világításként használni, míg éjszaka a szegélyre telepített ledszalag jelöli ki a közlekedési útvonalat.

A nappali-étkező berendezése és mészkő burkolatai barátságos és modern hangulatot teremtenek. Visszafogott natúr színvilágával és anyaghasználatával egyrészt a család igényeihez igazodik, másrészt megteremti a kapcsolatot az épületet külső építészeti jegyeivel. Tervezésekor arra törekedtem, hogy behozzam a természet örök divat színeit a belső terekbe, másrészt stílusosan vigyem végig a Jura mészkő burkolat különböző színeit és felületeit a falakon és a padlón.

A hosszúkás, keskeny konyha lineáris kivitelben készült. Bár ez a konyhaforma a legkevésbé ergonomikus munkavégzést teszi csak lehetővé, az adottságai alapján más típus kialakítására nem volt lehetőségünk. Megbízóimnak szerencsére ez nem okozott gondot, mert elmondásuk szerint ritkán fogják használni a konyhát. A konyhával szemközt helyezkedik el a zárt szekrénysoros, kétsoros gardrób. Bár az ajtó ilyen esetben nem indokolt, először itt éreztük a látványtervezés jelentőségét, hiszen több szögből is rá tudtunk nézni erre a helyiségre. Végül arra jutottunk, hogy nem esztétikus látvány a nappaliból az öltözködés helyszínére rálátni, illetve vendégek fogadása esetén sem szerencsés egy központi helyen lévő, ajtó nélküli gardrób. A spotlámpák súrlófénye sejtelmessé teszi a férfi hálószoba ágy mögötti falának natúr faburkolatát, amit a helyszínen pácoltak a mesterek a kívánt színre. A háló barátságos, mégis merészen sötét falai szép egységet alkotnak a bútorokkal és a textíliákkal, miközben ki is emelik azokat.

A női háló lágy, nőies színvilágával, játékos mintázataival és letisztult vonalvezetésével a valódi pihenés és a tökéletes kikapcsolódás színterévé vált. Minden egyes részlet a pihenést szolgálja miközben csupa esztétikum jellemzi a helyiséget. A fürdőben ismét találkoznak a természetes anyagok. Bár a fahatású kerámia falburkolat nem sorolható közéjük, mégis szerves egységet alkot velük. Az okok amiért végül mégis ezt választottuk ide, az az, hogy az igazi fa nem bírná a vizet és a párát, a kőburkolatot pedig mindenképpen meg akartuk törni egy másik anyaggal. A nyílászárók, valamint a bútorok egy ügyes asztalos keze munkáját dicsérik, a kőburkolatokért és a kivitelezésért pedig külön köszönet a Természetes Kövek Háza csapatának.”

Fotó: Oravecz István

Szalárdi Zsófia lakberendező

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
Természetes Kövek Háza bemutatóterem

+36 20 949 3979

Weboldalam: www.lamaison.hu

Szalárdi zsófia lakberendező