Ez a mostani felkérés egy ingatlaneladás előtti tanácsadás és home staging munka volt, amit kapacitáshiány miatt csak ritka alkalmakkor tudok végezni. Gyorsan kellett vevőt találni, - bár ez jellemzően minden ingatlaneladásra igaz - és ebben a home staging nagyon sokat segíthet. Egy lakberendező szakértő szemmel tekint az ingatlanra, fel tudja mérni annak előnyös és kevésbé előnyös tulajdonságait. Kiszúrja azokat a hibákat is, amit a benne élők már észre sem vesznek, mert megszokták a környezetüket. A home stagingnek is vannak fokozatai. Én nem nevezem home stagingnek azt a folyamatot, amikor gyakorlatilag a teljes ingatlan felújításra kerül, falmozgatással, padlócserével, új burkolattal, új konyhabútor beszerzésével stb. Ez már ingatlanfelújítás, nem home staging.

Az én olvasatomban a home staging az, amikor az ingatlan meglévő adottságainak kihasználásával, a meglévő előnyök kihangsúlyozásával érünk el egy magasabb minőségi állapotot és valósítunk meg értéknövelést. A ráfordított pénzösszeg körülbelül az ingatlan értékének 0,5-1 %-át jelenti. Jelen esetben a legnagyobb gond a túl nagyméretű kanapé volt, amelyet a raktárban tárolt kisebb kanapéra cseréltünk. Így több hely jutott a korábban sarokba szorított étkezőrésznek is. A nappali függönyök karnisa eredetileg bántóan alacsonyan volt, még a teraszra való kijutást is nehezítette. Egyértelmű volt, hogy új karnisokat kell beszerezni és magasabbra kell ezeket szerelni.

Szerencsére a meglévő függöny alját le lehetett engedni, csak a fényáteresztőket kellett cserélni. Új szőnyeget, új lerakóasztalokat, új dekorelemeket tettünk a terekbe. A gyerekjátékoknak ki kellett kerülniük a nappaliból, ezáltal a nappali elemes bútort is kedvezőbben lehetett elrendezni. A falakra új képek kerültek és sok-sok felhalmozott holmitól lehetett már most megszabadulni, amely az eladás utáni költözést is könnyebbé fogja tenni. 

Fotók: Tamási Viktória

HG Home logo

HGHome - Halász Gabriella lakberendező

www.hghome.hu

Telefon: +36 20 466 8203

Halász Gabriella lakberendező - HG Home
Halász Gabriella lakberendező